Jag och en vän fick tips om en vacker runda på norra delen av Billingeleden. Som namnet lyder går denna led på ett av traktens platåberg med namnet Billingen. Vi tog oss mot naturreservatet Lycke-Lilla höjen för att starta vår vandring där.

Vi började gå mot Gråmur
Vi började gå mot Gråmur

Längs Billingeleden, på väg mot Gråmur

Första biten mellan Lycke-Lilla höjen och Gråmur är på kartan markerad med blå färg (en avdelning så man har möjlighet att göra dagsetapp så som vi gjort), och i övrigt är Billingeleden markerad med röd färg. Se länk till karta och information om leden längst ner i inlägget.

Vi gick genom ett hav av ramslök
Vi gick genom ett hav av ramslök

Första delen genom skogen njöt vi av att solen sirlade sig ner genom skogen och mötte ett grönt hav av ramslök, som doftade underbart. sen fortsatte leden längs en bäck, över ängar och varavade med fantastisk utsikt mot Kinnekulle och Vallebygden. Gråmur var ett av delmålen, en gammal fornborg med vacker utsikt.

Högsböla ängar, Billingeleden
Högsböla ängar

Sedan tog vi oss ner för Billingen mot Högsböla ängar där vi fick njuta av det vackra kulturlandskapet kantat av stenmurar, hamlade träd, mäktiga ekar och hav av vitsippor. Man kunde inte se sig mätt! Sen stog vi av mot Silverfallen, ett omåttligt populärt utflyktsmål den här tiden på året. Ett vattenfall i många etage nerför berget, med rester ifrån Skaraborgs största alunbruk. Man känner historiens vingslag! Även här är marken vackert grön av ramslök, och vitsippor om vartannat.

Del av Silverfallen, Billingeleden
Del av Silverfallen, Billingeleden

Längs Billingeleden

Sedan fortsatte vi den sista biten tillbaka mot bilen, och här är enligt mig den absolut vackraste delen. När vi når Lycke-Lilla höjen möts vi av det vackra kuperade kamellandskapet med sina gräsbeklädda kullar gör att man kunde tro man befinner sig någon annanstans än just här. I maj blir synen sagolik när alla körsbärsträd står i blom och man kunde tro man befinner sig i Nangijala. Även här får man magnifik utsikt över Kinnekulle.

Årets första körsbärsblomma
Årets första körsbärsblomma
Lycke-Lilla höjen längs Billingeleden
Lycke-Lilla höjen längs Billingeleden

Lycke-Lilla höjen längs Billingeleden

När vi väl var tillbaka vid bilen efter 6,5 timmar hade vi traskat 23 km, rejält kuperat på flera ställen så vi var glada men möra i benen. Otroligt vacker och trevlig runda, rekommenderas verkligen! Men ingen runda för mindre barn eller barnvagn.

För dig som vill veta mer

Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet Lycke-Lilla höjen
Länk till information om Billingeleden, totalt 66 km

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Detta sagolandskap vill jag också gå i!! Jag har lagt till det på min lista över platser att besöka nästa vår <3 Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.