När jag kom hem från jobbet igår var det så varmt att jag kunde gå utan jacka. Tydligen ingav det mig starka vårkänslor att jag kände att jag bara måste ut och leta efter rosling (Andromeda polifolia). Det kunde ju finnas någon någonstans – och då ville jag absolut inte missa den!

ett av mina favoritställen - och här brukar det finnas rosling Ett av mina favoritställen – här brukar det finnas rosling

Rosling - Andromeda polifolia
Knoppar av rosling – Andromeda polifolia

Rosling - Andromeda polifolia

Så här ser hela växten ut
Så här ser hela växten ut

Efter middagen tog jag därför med mig min hund och åkte till ett av mina favoritställen (som jag bara delat med en enda person) – en tjärn inte särskilt långt ifrån stan. Först såg jag bara små knoppar av rosling som trängdes med tranbärsblad och vitmossa alldeles ovanför marken. Men när jag till min hunds stora förvåning hade plaskat runt hela tjärnen så nära vattnet jag bara kunde, och kom till den mer soliga sidan, hade knopparna kommit lite längre.

Min hund tyckte jag var tråkig och konstig som stod på knä och fotade rosling hela tiden
Min hund tyckte jag var tråkig och konstig som stod på knä och fotade hela tiden
Snart kommer denna rosling att blomma och då vill jag tillbaka och se den
Snart kommer den att blomma och då vill jag tillbaka och se den

Rosling - Andromeda polifolia

Någon vecka till behöver den nog på sig, så sedan får det bli en ny tur hit! Så här fin kan rosling bli mitt i blom (bild från förra våren):

Rosling i blom, bild från våren 2019
Rosling i blom, bild från våren 2019

För dig som vill veta mer om rosling

Rosling är vanlig i hela landet, utom på Öland och Gotland där den är sällsynt. Den växer i kärr och mossar, ofta i vitmossa tillsammans med arter som tranbär och sileshår. Hos den virtuella floran hittar du mer information om rosling


Och så ett litet PS…….

Mitt i allt fotande glömde jag bort tiden, så när vi gick mot bilen började solen gå ner. Lyxigt nog gav det mig en massa vackra bonus-intryck den här sista biten.

Solen börjar gå ner över åsen bredvid tjärnen
Solen börjar gå ner över åsen bredvid tjärnen
Temperaturen sjönk och dimma började svepa in
Temperaturen sjönk och dimma började svepa in
Utsikten från platsen där jag ställt min bil
Utsikten från platsen där jag ställt min bil – vid en annan sjö

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. Ingegerd Mickelz

    Vilka ljuvliga bilder, roslingen är så fin. Nu är det njutbart i naturen 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.