Jag har i princip aldrig fiskat, så när vi blev erbjudna påsklovsfiske blev min dotter överlycklig. Att det sedan blev två fisketurer, istället för en, gjorde inte saken sämre. Redan på skärtorsdagens kväll gick vi en kort sträcka från våra vänners hus ut till den närmaste sjön (och den ligger nära) för en liten stunds fiske.

Påsklovsfiske - vi började redan på kvällen
Påsklovsfiske – vi började redan på skärtorsdagskvällen

På långfredagen var det dags för den planerade fisketuren. Sonen i huset ville ta med oss till sin ”hemliga” sjö. Det är ett stort förtroende när man får följa med någon till sådana ställen, alltså kommer jag inte att skriva var det är. Skulle du mot förmodan känna igen platsen, var snäll och avslöja inte bland kommentarerna.

Snart är vi framme vid den hemliga sjön
Snart är vi framme vid den hemliga sjön

Friluftskläder togs på, gott fika packades i ryggsäckarna, fiskedrag letades fram och sedan var det äntligen dags att åka iväg. När vi hade parkerat i närheten av den hemliga sjön följde vi en stig genom mysig skog där vattnet glittrade mot oss mellan träden. Efter en stund vek våra vänner av från stigen och gick mot sjön. Jag var noga med att notera kännetecken i terrängen ifall jag skulle behöva hitta tillbaka senare.

Påsklovs fiske pågår
Fiske pågår

Strax var vi framme på en egen udde med hänförande utsikt över en del av sjön. Klipphällar, klarblått vatten som gnistrade i solen från den molnfria himlen, vindens sus, fåglarnas kvitter. Min dotter fick instruktioner och kom snart igång att fiska. Redan på andra kastet fick hon napp. De mer fiskevana i sällskapet hjälpte henne att få upp den ur vattnet. Det visade sig vara en fin regnbåge (regnbågslax).

Påskmiddagen fixad - påsklovsfiske
Påskmiddagen fixad

Alla gladdes över fångsten, och vi stod där i lugnet med våra spön. Hundarna låg och vilade medan de iakttog oss, några sjöfåglar simmade förbi. Ibland förflyttade vi oss några meter för att pröva lyckan på en ny plats. Allt medan solen värme oss i den annars kyliga luften.

Nöjda fiskare
Nöjda fiskare
Hur kan något vara så otroligt vackert - och så otroligt rogivande?
Hur kan något vara så otroligt vackert – och så otroligt rogivande?

Efter någon timme var det dags att leta oss upp på höjden för att hitta den perfekta fikaplatsen. Även att jag tyckte att jag hade brett många mackor till vår matsäck, så tog alla slut. Likaså kakan och chokladen. Jag gissar att det både var den friska luften och det avslappnade sällskapet som gjorde oss så matglada.

Fisken är i ordninggjord
Fisken är i ordninggjord

Ungdomarna skyndade sig sedan tillbaka till fiskespöna och fortsatte fiska. Medan jag packade ihop efter vår fikastund tog min vän ur fisken och packade den i ryggsäcken. Efter ytterligare en stunds fiske (jag var glad att jag faktiskt inte fick bottennapp under mina få kast) bestämde vi oss för att avrunda och traska tillbaka till bilen.

På väg tillbaka smiddes planer inför nästa tillfälle vi får att åka till den hemliga sjön. Enligt planen som de yngre gjorde upp ska vi både paddla, fiska och tälta den gången och jag håller tummarna för att de fortfarande vill det när det blir dags.

Det var inte alltid lika fin fångst på kroken
Det var inte alltid lika fin fångst på kroken

Det är inte svårt att förstå varför min dotter blev nöjd med sitt påsklovsfiske, eller hur?

Vill du veta mer om regnbågslax?

Länk till Sjömatsfrämjandets information om regnbågslax

PS. Min dotter är inte särskilt förtjust i fisk, men på långfredagen åt hon med stolthet fisken som hon själv (med lite hjälp) fångat. DS.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Tord Sundquist

    Det blev kärlek vid andra kastet!

  2. Tord Sundquist

    Ett litet tips inför framtida fisketurer: Önska aldrig en fiskare ”Lycka till”, ”SKITFISKE”är rätta termen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.