Jag har en förkärlek till Stockholms skärgård och jag brukar för det mesta åka dit under påsken. Men nu ska man ju helst inte åka om man inte måste samt att Waxholmsbolaget som kör båtarna har sina restriktioner. Därför valde jag att stanna hemma. Däremot så finns det platser i ”skärgården” dit man kan ta sig med bil, och att ta sig ut i naturen är bara hälsosamt. Så jag tänkte tipsa om tre Stockholms skärgårds-nära ställen som man kan åka bil till.

1) Gålö naturreservat

Ett av mina favorit naturreservat som ligger på Gålö, ca 35 minuter med bil söderut från centrala Stockholm. Det finns fint utmärkta leder i delvis kuperad terräng. Min favoritslinga är på 4,5 km och heter Havtornsuddslingan, vill man gå längre kan man fortsätta den slingan och gå Stora Gålöslingan som är ca 11 km. Slingorna är i kuperad havsnära terräng, stor del av den går längs med havet. En bit av Stora Gålöslingan är mer lättvandrad granskog.

2) Björnö naturreservat

Det här naturreservatet ligger också ca 35 minuter från centrala Stockholm, österut i Värmdö kommun längst ut på Ingarö. Det är ett fint naturreservat med lite olika leder. Det finns en variation av grusvägar och smalare skogsstigar. Klippor och tallskog. En del ängar och öppna landskap.

3) Bogesundslandets naturreservat

Ett naturreservat som ligger utanför Vaxholm, även det ca 35 minuter från centrala Stockholm, men norrut. Här finns det också flera slingor. När jag var där kombinerade jag Stortallsrundan med Frösviksrundan. Då vandrade jag förbi stortallen som är ca 350 år gammal. Vi gick förbi hagar, såg havet och gick även på smalare skogsstigar. Typisk skärgårdsmiljö.

 

Läs mer

Skärgårdsstiftelsens hemsida om Gålö
Skärgårdssiftelsens hemsida om Björnö
Länsstyrelsens hemsida om Bogesundslandet

På min blogg hittar du även inlägg om mina olika utflykter dit.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Bra tips, dem ska jag komma ihåg 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.