I lördags fick vi kasta om planerna eftersom vädret inte alls lämpade sig för den längre utflykt vi hade planerat att göra tillsammans med barnen. Den utlovade strålande solen hade bytts ut mot ösregn, och vinden ven ordentligt runt öronen. Vi bestämde därför att skjuta upp utflykten till ett annat tillfälle och bara gå en kortare sväng med hundarna istället. Valet föll på Stenungsön och den vandringsled som vi inte hann med när vi var besökte naturreservatet senast på annandag jul.

Skogen på Södra Stenungsön
Skogen på Södra Stenungsön

Även denna gång lämnade vi bilen på parkeringen nere vid badplatsen Hawaii, men den här gången valde vi stigen som går norrut. Efter en stigning går leden ovanpå vägtunneln (väg 160, strax före Källösundsbron) och fortsätter sedan in i fin, mysig barrskog. Vi valde att gå leden motsols och började gå inne i skogen för att spara det ”göttaste” till sist – vandring med havsutsikt.

Stigarna var vältrampade, och det fanns ett virrvarr av dem
Stigarna var vältrampade, och det fanns ett virrvarr av dem

Den första delen av skogen bestod av tall och gran. Den var ganska mysig med en del krumma träd och en vintergrön matta inunder och det var läge att stanna och fota. Stigarna var mycket vältrampade, och vi upptäckte ganska snart att det fanns ett otal stigar som korsade varandra huller om buller i den lilla skogen. Leden skulle vara markerad med blå märken, men i många korsningar var vi tvungna att chansa (och i något fall vända tillbaka och välja en annan stig) eftersom vi inte såg några markeringar.

När vi gjorde en avstickare från leden på Södra Stenungsön fick vi äntligen se lite vatten
När vi gjorde en avstickare från leden på Södra Stenungsön fick vi äntligen se lite vatten

I en korsning kunde vi inte se blå markeringar över huvud taget och hamnade lite snett – men då fick vi i alla fall äntligen se lite av  havet. 🙂  Även att det mest var broar, vägar och byggnader och inte så mycket hav egentligen. Efter att ha strosat runt längs viken och konsulterat kartan insåg vi att vi hade gått lite för långt och vände tillbaka och hittade till slut rätt stig. Nu började det bära av uppåt.

Det kändes lovande när stigen bar av uppåt
Det kändes lovande när stigen bar av uppåt

Jag blev genast på lite bättre humör och väntade hela tiden på att leden skulle svänga ut mot klipporna, men det gjorde den inte. Den fortsatte att gå inne i skogen. I brist på utsikt passade jag på att fota vacker mossa jag inte kände igen. Den växte längs en trädstam.

Härlig mossa
Härlig mossa

Ju högre upp vi kom, desto tydligare blev ljuden från bilarna på vägen. Snart var vi uppe på högsta punkten, Stora Huvudet, som i stort sett ligger i anslutning till vägtunneln som leden passerar över. Vid utsiktspunkten finns en fikaplats med bord och bänkar för den som vill sitta här och titta på utsikten. Men jag måste vara ärlig och säga att jag själv aldrig skulle välja att sitta och fika och titta ner på en så starkt trafikerad väg (och höra ljudet från den) när jag kan gå ner och sätta mig på en klippa vid havet – eller i en glänta i skogen – bara några hundra meter bort.

Källösundsbron och Tjörnbron - utsikt från Stora Huvudet i Södra Stenungsön naturreservat
Källösundsbron och Tjörnbron – utsikt från Stora Huvudet i Södra Stenungsön naturreservat

Det var egentligen inget fel på naturen vi gick i, men jag kände mig besviken och lite snuvad på konfekten. Besvikelsen kom sig förmodligen av att jag hade förväntat mig att få en massa havsutsikt – och av den varan var det inte mycket längs den här rundan.  Jag tvivlar på att vi kommer att gå den här 2,5 kilometersslingan igen även att den är smidig att gå. Jag har faktiskt ingen som helst förståelse för hur man kan dra en led mitt inne i skogen på en så vacker liten ö istället för att visa upp utsikten som är unik för området.


Gå hellre på andra sidan av Stenungsön

Däremot kan jag rekommendera dig att gå på den andra delen av ön (se de två bilderna här nedanför som är från juldagen). Visserligen var leden där bara 1,5 kilometer, men det fanns både mycket att se och en härlig känsla som fick en att vilja stanna kvar i många timmar. Så stanna gärna till i Södra Stenungsöns naturreservat om du passerar mot Tjörn eller Orust, men håll dig till området kring badplatsen så får du en mycket större skärgårdskänsla än längs den här lite längre leden.

 

För dig som vill veta mer om Södra Stenungsön naturreservat

Och när du har besökt Stenungsön – ta en titt på bloggens övriga förslag till besöksmål på Tjörn (Stenungsön ligger bara några hundra meter från Tjörnbron)
Karta över vandringslederna i Södra Stenungsön naturreservat
Karta över vandringslederna i Södra Stenungsön naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Blåkajak Martin Andersson

    En komentar till Bilden på den ”fina” utsikten.

    Fattas två blinkande och snurrande vind kraft verk så hadde det varit fullkomligt.
    Ja! vissa val av placering av bänkar är oförstålig. Men det finns i och för sig folk som gillar broar och bilar.

    1. Du.. jag ser de där vindkraftverken framför mig.. och du har baske mig rätt. Det hade fullbordat bilden totalt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.