Häromdagen gick jag en runda som jag brukar gå 2-3 gånger per år, och det är en slinga på ungefär 10 kilometer på Dröstorps alvar. Självklart är den här turen ännu trevligare under vår- och sommarhalvåret när allt blommor, men varje årstid har sin tjusning och just den här turen bjuder på så mycket mer än bara vacker natur.

Dröstorps alvar på Öland
Dröstorps alvar på Öland

Leden går längs alvarvägar av grus, på kalkstenshällar och stigar över Dröstorps alvar och anses som medelsvår. Turen visar upp en rik kulturhistoria – något som tilltalar mig. Och blommorna under sommaren givetvis.

Runstenen Björnflisan
Runstenen Björnflisan

Som vanligt började jag min promenad i Skarpa Alby som ligger i närheten av Gårdby, och gav mig av längs Ölandsleden till runstenen Björnflisan. För 1000 år sedan reste Jörund stenen för att hedra sin bror och den står fortfarande kvar på samma plats, och det är rätt mäktigt. Stenen restes vid den tidens färdväg mellan öst- och västkusten.

Dröstorps ödeby på Dröstorps alvar
Dröstorps ödeby

Därifrån gick jag direkt till Dröstorps ödeby. I denna fascinerande ödeby finns husruiner, fägator och hela 4,4 kilometer stenmur! Husen i Dröstorp började byggas 1758 när 2 familjer flyttade hit för att bruka jorden. Bara 100 år senare flyttade byborna till andra byar, och några emigrerade till Nordamerika.

Sedan 1897 har byn varit helt öde, men en av de sista som bodde i byn var alvartjuven Boman. Om honom finns det många historier. Han sägs ha stulit boskap, hållit dem i svansen och dansat runt med dem ända tills de stöp. Tydligen stal han en del hjärtan också…

Dröstorps mosse - en av alvarets största sjöar
Dröstorps mosse – en av alvarets största sjöar

Bara en liten bit ifrån ödebyn ligger Dröstorps mosse som är en av alvarets större sjöar. Sjön och de omgivande våtmarkerna har ett rikt fågelliv.

Tornrör gravröse på Dröstorps alvar
Tornrör gravröse mäter 11 meter i diameter

Efter ytterligare en stund går leden förbi Tornrör källa som ligger strax nedanför ett gravröse som troligen är från bronsåldern. Gravröset heter Tornrör, och det sägs att man förr kunde se sju kyrktorn från toppen av röset, men nu är det för mycket uppvuxet runtomkring. Hur som helst är det ett imponerande röse som mäter 11 meter i diameter.

Guldfiskkällan
Guldfiskkällan

Inte långt från Tornrör källa ligger Guldfiskkällan. Någon planterade för länge sedan in guldfiskar i dammen vid källan. I över 30 år levde fiskarna och reproducerade sig, året runt, i källans damm. Sommaren 2018 torkade dammen ut men en bybo räddade fiskarna. Källdammen grävdes ut och förstorades för att kunna ge vatten till böndernas kor.

Guldfiskarna. Bilden är från i somras - de fanns inte på plats idag
Guldfiskarna. Bilden är från i somras – de fanns inte på plats idag

Fiskarna planterades in igen och jag fotograferade dom i somras. De fanns inte på plats idag, jag hoppas att de är där till sommaren igen.

Prästgropen med en diameter på 40 meter - en grotta som fallit ihop
Prästgropen med en diameter på 40 meter – en grotta som fallit ihop

Det här än annan intressant plats man passerar; Prästgropen som är en 2-3 meter djup cirkelrund grop med en diameter på 40 meter. Det är en så kallad dolin som bildats när en grotta fallit ihop. Sitt namn Prästgropen har den fått efter en gammal sägen om att prästen gömde sina församlingsbor här under orostider på 1600-talet.

Dröstorps alvar, Öland
Dröstorps alvar, Öland

 

När man går den här rundan hinner man inte ha trist, för här finns hela tiden saker att titta på. Jag var lika nöjd den här rundan som jag brukar, och jag gick 10,6 kilometer på 2 timmar och 20 minuter. Då hann jag även med en fikapaus på den tiden.

Dröstorps alvar på Öland
Dröstorps alvar på Öland

För dig som vill veta mer

Jag gick tur ”25. Stora Alvaret vid Dröstorp ” ur boken ”Öland och Blå Jungfrun – vandringsturer och utflykter
Länk till Länsstyrelsens information om Dröstorps naturreservat

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

5 Comments

 1. Ingegerd Mickelz

  Härligt inlägg. Det är ett antal år sedan jag gick den vandringen, men jag minns den med välbehag, i synnerhet gulkronillen som hag hittade på vägen till ödebyn. Inte lika kul med en fästing, men man kan ju inte lyckas hela tiden. Tack för trevligt inlägg 😀

 2. Öland! Hur har jag kunnat missa i alla år hur fantastiskt det är? Men bättre sent än aldrig. Jag har kvar turerna från i somras i färskt minne – särskilt nu efter att ha läst ditt Ölands-inlägg!

 3. Kerstin Holtmer

  Någon som vet om guldfiskarna finns kvar

  1. Jag vet tyvärr inte, men jag kan kolla med min vän Tord som skrev inlägget.

  2. Nu har Tord varit där och tittat, men det fanns tyvärr inga guldfiskar längre. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.