Nyårslöfte 2020 – en utenatt i månaden / Januari: Med hammock på Ängholmen

Med tungan rätt i munnen balanserar jag försiktigt över den hala stenpiren till Ängholmen på Tjörn. I strålande sol och isig vind tar jag god tid på mig att utforska denna vackra halvö. Strandängar, knotiga ekar, stenraviner och glittrande hav. Jag stortrivs!

Stenpiren ut till Ängholmen
Stenpiren ut till Ängholmen
Ängholmen i strålande sol
Ängholmen i strålande sol

Solen går ner

Söker länge och väl efter en läig och solig sänka innan jag hittar den rätta. Får upp hammocken, njuter av en kopp te i solen.

Jag tillbringar natten i min hammock på Ängholmen
Jag tillbringar natten i min hammock på Ängholmen

Lagar mat när mörkret faller och kryper sedan ner i min hängmatta med pannlampa och god bok. Vinden tilltar under kvällen – det viner, knakar, gungar, prasslar, slår i tarpen. Genom myggnätet ser jag stjärnhimlen och vajande trädkronor. Kylan kryper in underifrån: lammskinnen jag ligger på i hängmattan är inte tillräckliga.

Framåt småtimmarna mojnar vinden något och jag lyckas få ett par timmars sömn, innan gryningen lockar upp mig. Frusen kokar jag kaffe som jag sedan dricker medan jag beundrar soluppgången – det är det godaste kaffe jag någonsin druckit!

Gryning
Gryning

Under nattens vakna timmar hade jag mycket tid att fundera på varför jag väljer att ligga där ute i kyla, vind och ensamhet. När jag värmer mina frusna fingrar på den varma kåsan, tar en klunk gudomligt kaffe och ser himlens färgspel – då undrar jag inte längre.

Solen går ner över Ängholmen

PS. Tack Therese för inspirationen! Jag har i så många år lockats av Ängholmen, men aldrig tagit mig dit. Mer än halva året går det unghingstar där och då är området inte tillgängligt. Men nu när du varit där fick jag äntligen den push jag behövde – stort tack! DS.

Inlägg från Ängholmen skrivet av Therése Freid, 2020-01-02, som fick mig att välja just denna plats

Fler inlägg om mitt nyårslöfte att sova ute en natt per månad 2020

Här kan du läsa om mina andra utenätter 2020

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

6 Comments

 1. En utenatt per månad tycker jag är ett underbart nyårslöfte. Jag hoppas själv få en utenatt per månad – även att jag inte ”lovat” mig det. Så otroligt roligt att du valde just Ängholmen som första övernattningsplats! <3

  1. Sofia Eithun Rönning

   Och jag är så glad att ditt äventyr på Ängholmen påminde mig om att jag ville dit! ❤️

 2. Sofia kul att du åxo kör en natt i månaden – jag är uppe på 24 månader i rad nu. Verkligen taggande att höra fler som kör samma koncept.
  Bestämmer man så här får jag känslan av att man ”tvingar” sig lite till friluftsliv. Men på ett positivt sett. Man måste ibland ut i lite sämre väder, kallare och mörkare årstider osv. Men man bygger upp sig själv på så sett. Jag mår mentalt jätte bra när jag övernattat trots att jag på kvällen när jag gav mig ut tyckte det var si så där
  Hoppas vi kan peppa varandra att fortsätta sova ute

  1. Sofia Eithun Rönning

   Ja det är ett underbart nyårslöfte! Förra året hade jag ”Ett äventyr i månaden” – det gillade jag också! Det hjälper mig att inte glömma vad jag behöver prioritera för att må bra. Jag är noga med att det inte får bli en prestationsgrej, så att jag hela tiden måste övertrumfa mig själv. Jag vill att det ska vara luststyrt!

 3. Såå fina bilder och en sådan fin beskrivning av din upplevelse.
  Jag som läsare förstår verkligen vad du upplever som gör att du genomför detta.
  Beundras också av ditt mod att genomföra detta på egen hand (om jag förstår rätt)
  utan att bli rädd för mörkret eller andra eventuella faror…
  Måste kanske besegra mina egna rädslor och ta mig ut jag med…

  1. Sofia Eithun Rönning

   Åh tack Erika! Vad glad jag blir! Det som är viktigt att komma ihåg när det gäller mod är att det inte går att vara modig utan att också vara lite rädd… Det ÄR läskigt ibland att vara ensam ute, men för min del måste jag bara göra det ändå! Och belöningen är därefter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.