Min favorittur 2019 – Linda Björk

Under 2019 gör jag för mig själv en helt unik resa. Efter två års väntan och efterforskningar gör jag en …….. SVERIGERESA. 18 av Sveriges 30 nationalparker har jag besökt i år. Och likaså 11 av Sveriges 15 världsarv. Dessutom har jag varit både på Sveriges högsta punkt och Sveriges nordligaste punkt under 2019. Nu under juldagarna 27-28 knyter jag ihop säcken och besöker Sveriges lägsta punkt och Sveriges sydligaste punkt.

Jag och min trogna följeslagare Vittra på Sverigeresan
Jag och min trogna följeslagare Vittra på Sverigeresan

Under Sverigeresan har jag fullspäckade dagar, vilket gör att inte exakt alla detaljer har hunnit kollas upp. När jag står vid Stora Sjöfallets nationalpark får jag veta att jag inte får gå med hund fritt in i nationalparken, jag får bara följa Kungsleden, vilket spräcker mitt mål.

Norska fjällen i bakgrunden
Norska fjällen i bakgrunden

Men jag kastar om planerna snabbt. Det blir en dagstur ut då på Kungsleden istället, Våkkudava’rre  – Teusajaurestugorna. Därav frigörs även några timmar, eller en natt och en förmiddag egentligen, så jag övernattar ute under bar himmel öster om Stora Sjöfallet utmed Luleåvattnet.

Solnedgång över älven
Solnedgång över älven

Jag har svårt att sova, ljuset dygnet runt gör mig vaken – dygnet runt (kärringen lider av nån bokstav i kombination med nån annan). Sent på kvällen ligger jag därför fortfarande och fipplar med mobilen i hopp om något spännande ska dyka upp som jag kan trycka in i schemat, eftersom jag ändå inte kan sova.

Så dyker det plötsligt upp…. Easy Elsie! Perfekt tänker jag, och somnar direkt i några få timmar. Jag vaknar snart igen – det är verkligen svårt att sova utomhus vid denna årstid. Ljust! Solen är inte över horisonten men det är ljust. Jag blinkar sömnen ur ögonen, har jag fått max två timmars sömn…. Äääh! nu kör vi på nästa dag!

Samtidigt som hunden kissar och kaffet kokar över brasan, plockar jag ihop campingprylar – för denna natten bara liggunderlag och sovsäck, inga mygg och inget regn. Så slänger vi (jag och min följeslagare Vittra) oss i bilen ”Lilla Loppan”. Jag jagar solen, vill uppleva soluppgången på plats. Vi rundar Porjus söder om Luleälven, över de stora dammfästena.

På väg upp mot naturreservatet slår det mig, tassemarker, tidig morgon. Jag kan få möjlighet att möta ett av våra stora rovdjur och fota. Jag bestämmer mig kvickt – jakthunden Vittra får faktiskt sova lite till i bilen. Det är en liten parkering där en liten skylt visar in till leden.

Spång på leden på väg till Easy Elsie
Spång på leden

Kliver ut, drar ett djupt andetag. Solen har ännu inte brutit horisonten börjar gå spångarna ut på Jielkka-Rijmagåbbå naturreservat. En glimt av vildmark. Skyltar räknar ner till målet ……

Skylt med information om Easy Elsie
Skylt med information om Easy Elsie

Å där, ute på myren ligger hon. Easy Elsie!

Jag gillar inte skräp i naturen, men detta är en bit av vår historia Nu låter jag bilder och länkar att få dig att själv att söka vidare……

Delar av Easy Elsie
Delar av Easy Elsie

Reseblogg (video) från min Sverigeresa 2019

Här får du en inblick i min reseblogg

För dig som vill veta mer om Easy Elsie och naturreservatet

Länk till Länsstyrelsens information om  Jielkka-Rijmagåbbå naturreservat
Historien om Easy Elsie och dess uppdrag (skrivet av Svensk Expedition)
Så här skriver Wikipedia om Easy Elsie


Fler favoritturer här i bloggen

Länk till kategorin “Årets favorittur 2019”

Taggat , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer till “Min favorittur 2019 – Linda Björk

  1. Det var fantastiskt att få följa din Sverige-resa i somras (på instagram och Facebook). Och jag är glad att jag fått lära känna dig! Du har en så härlig inställning – och sprider en massa härlig energi.

    1. Ja kan min resa inspirera blir jag glad

  2. Vilket äventyr, så inspirerande. Och är du intresserad av gamla flygplan så finns det ett tyskt vrak från kriget i Grövelsjön i norra Dalarna också. Det ligger i strandkanten i sjön strax innanför norska gränsen. Ett litet tips på utflyktsmål i härlig miljö 😀

    1. Spännande. Får nog bli ett besök vid den åxo nån gång. Ligger den på norska eller svenska sidan?

    2. Förlåt såg nu SU skrivit på norska siden Perfekt mål att ha när man är i området

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *