Häromdagen fick jag för mig att besöka Släthults bokskog som är belägen strax norr om Ormaryd (mellan Eksjö och Nässjö). För att komma dit följer man en skogsväg som går in till höger mellan Oron och Muntarp. Vid den fina, tyvärr nästan övervuxna, skylten märkt ”Bokskogen” parkerade jag bilen.

Fin skylt av trä på vilken det står "Bokskogen". Tyvärr är den nästan övervuxen.
Fin skylt av trä på vilken det står ”Bokskogen”. Tyvärr är den nästan övervuxen.

Skogsvägen till Släthults bokskog går på den gamla järnvägsbanken mellan Ormaryd och Anneberg. I Anneberg fanns 1868-1934 en tändsticksfabrik och man beslöt att bygga en smalspårig järnväg till Ormaryd för att underlätta transport av aspstockar till, och tändstickor från, fabriken. Järnvägen var i drift mellan 1909 och 1935. Järnvägen hade en hållplats vid bokskogen, eller Bokdungen som den kallas.

Bokdungen
Bokdungen

Bokdungen är högt belägen där den ligger mitt på småländska höglandet, ca 260 meter över havet. Där finns en rastplats med bord, grillplats och soptunnor.

Lite kuriosa om Bokdungen

  • Den planterades 1731 av överjägmästaren för Småland och Blekinge, Johan Stiernstetz.
  • På 1830-talet var detta en populär plats för midsommarfirande
  • 1908-1929 anordnades en årlig stor nykterhetsfest här varje sommar
Nötskrika i bokdungen
Nötskrika i bokdungen

I bokskogen ser man spår av vildsvin som har bökat runt efter bokollon. Det är i och för sig inte bara vildsvinen som uppskattar dessa ollon; det gör även nötskrikan (garrulus glandarius).

När jag var på väg tillbaka till bilen upptäckte jag en tofs i ett träd bredvid vägen. När jag kom närmare såg jag att det var en liten sparvuggla (glaucidium passerinum). Sparvugglan är Sveriges minsta uggla och är ungefär lika stor som en domherre.

Sparvuggla i bokdungen
Sparvuggla i bokdungen

Den var orädd så jag kunde prata med den i säkert 15 minuter. Jag kom så nära som 2-3 meter ifrån den och det var en fin upplevelse som jag inte hade räknat med när jag gav mig ut.

Nu blev det inte någon längre promenad, totalt 4 km, men för mig blev den mycket givande, och jag hade många nya minnen och upplevelser att ta med mig hem från bokdungen.

Sparvuggla
Sparvuggla

För dig som vill veta mer

Länk till Nässjö kommuns information om Släthults bokskog / Bokdungen
Länk till Norra Solbergas hembygdsförenings information om Bokdungen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

3 Comments

  1. Där vi bor så har vi några nötskrikor som tar försig på fågelbordet.
    Dock har jag inte sett några ugglor i skogen än.

  2. Man lär sig så mycket av dina inlägg – både fakta och historia! Och jag smälte totalt av bilderna på sparvugglan <3

  3. Ingegerd Mickelz

    Vilket härligt möte med sparvugglan, ljuvliga bilder <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.