Ibland vill man bara ta med sig lite frukost eller fika till något fint ställe och sitta där så länge man har lust. Eller kanske en göra en liten utflykt med barn eller tillresta gäster till. Oftast har man fler lämpliga ställen i närheten för detta än man har tänkt på. Här kommer ett av mina lättillgängliga ställen som ligger strax utanför ”min” stad Eksjö i Småland; Hyttens kvarn.

Hyttens kvarn
Hyttens kvarn

Vid hyttens kvarn finns en liten stuga (som man tyvärr inte kan gå in i), bord med bänkar, gamla kvarnhjul som kan användas som bord, en å där det ofta fladdrar en massa sländor, en smal bro/spång över ån som är jätterolig att springa över och en liten damm med härlig växtlighet runt. Det vill säga allt som behövs för en lyckad familjeutflykt – likaväl som för en lugn stund på egen hand. Det är inte ofta man ser någon här när man passerar förbi, så chansen att man får ha hela stället för sig själv är rätt stor.

Underbart ställe att sitta och fika på
Underbart ställe att sitta och fika på
Dammen har betydligt mer vatten på våren
Dammen har betydligt mer vatten på våren

Så här hittar du till hyttens kvarn

Att ta sig till Hyttens kvarn är mycket enkelt – i alla fall om man har bil eller åker buss. Den närmaste parkeringen (om man inte kör den lilla grusvägen och parkerar 100 meter från kvarnen) är vid Skedhults golfbana som ligger 900 meter bort. Kvarnen ligger vid den gula rundslingan som är 4,6 kilometer om man vill gå hela.

Vy när man kommer från Persö-hållet
Vy när man kommer från Persö-hållet

Man kan också parkera vid Persö (antingen vid ridskolan eller parkeringen vid riksväg 40 – en grind leder in till leden, men var noga med att stänga grinden i viltstängslet efter dig). Från Persö är det 1,8 kilometer, och kvarnen ligger längs det röda spåret som är totalt 3,4 kilometer. Bussarna mellan Nässjö och Eksjö (sök tidtabell hos Jönköpings länstrafik) stannar också vid hållplats vid Persö och Skedhults golfbana – men från vägen och in till golfbanan är det någon kilometer. Vid Persö går leden 50 meter innanför viltstängslet.

Roligt och spännande att gå över spången vid Hyttens kvarn
Roligt och spännande att gå över spången

Höglandsleden passerar Hyttens kvarn

Vill man gå längre kan man givetvis slå ihop det röda och det gula spåret och få ihop 8 kilometer, eller helt enkelt fortsätta längs höglandsleden som också går förbi kvarnen. Den är 44 mil lång. 🙂

Vad har DU för ställen i DIN närhet?

Vad har du för ställen i din närhet? Var är ditt ”Hyttens kvarn”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV