Sedan jag började mitt nya jobb i maj har jag det så bra att jag slutar klockan 13.15 varje fredag. Jag har inte riktigt vant mig än, utan tycker varje vecka att detta är väldigt lyxigt, och jag har gjort det till en vana att göra något särskilt den eftermiddagen för att den inte ska försvinna i vardagliga måsten.

En del partier är så här lummiga och mysiga att gå i
En del partier är så här lummiga och mysiga att gå i

Idag gjorde jag det så enkelt för mig att jag inte körde de 3 milen hem från jobbet, utan bara parkerade bilen på en liten väg * där höglandsleden passerar (mellan Nässjö och Eksjö) och tog helt enkelt med mig hundarna och gick därifrån och hem, vilket var ungefär 15 kilometer. Bilen går jag tillbaka och hämtar imorgon bitti (hundarna får välja själva om de vill följa med eller inte).

Smala grusvägar förbi lummiga hagar med lövträd
Smala grusvägar förbi lummiga hagar med lövträd

Den här sträckan av höglandsleden har jag både gått och sprungit många gånger, men jag upphör ändå aldrig att påverkas av naturens skönhet. Det är ett typiskt varierat småländskt landskap med lövskogsängar, tallskog, sjöar och små gårdar med betande djur i hagarna.

Charmiga små vägar
Charmiga små vägar

Underlaget är enkelt att gå på, eftersom största delen av leden går på smala grusvägar (en del med grässträng i mitten) eller skogsvägar. Vissa delar går på stig, till exempel i den stora lövskogsängen precis norr om sjön Norra Vixen, där man även brukar kunna möta både får och kor i en gigantisk hage. Idag mötte vi inte några djur alls där. Kanske låg de och vilade under några träd för att skydda sig mot solens heta strålar. Eller mot någon av de tre störtskurar som kom under vår lilla vandring. Den här stora lövskogsängen med alla kullar, gigantiska ekar och sjön vackert på sidan av får jag aldrig nog av.

Här behövs inga filter - naturen är dramatisk i sig själv! Detta mörka moln släppte sitt regn bara några minuter efter att jag tog den här bilden.
Här behövs inga filter – naturen är dramatisk i sig själv! Detta mörka moln släppte sitt regn bara några minuter efter att jag tog den här bilden.

Efter att man gått över en kort färist på väg ut ur hagen finns två vindskydd med grillplats alldeles bredvid sjön. Där har jag övernattat flera gånger med min dotter, några av hennes kompisar och våra hundar. Det enda negativa med denna plats är att det inte brukar finnas någon ved där. Däremot finns det alltid ved vid den takade grillplatsen vid badplatsen Borgmästarängen som ligger ungefär 1 km åt Eksjö-hållet. Till vindskyddet kan man köra bil eftersom det går en liten knagglig väg förbi kohagarna ända fram, och det är en ordentlig vändplan bredvid vindskydden. Dock är det inte någon rusningstrafik dit, för jag gissar att de flesta är för rädda om sina bilar för att köra på denna skumpiga väg.

Vindskydd vid sjön Norra Vixen. Observera att det aldrig brukar finns någon ved i det där förrådet.
Vindskydd vid sjön Norra Vixen. Observera att det aldrig brukar finns någon ved i det där förrådet.
Däremot brukar det finnas vid den fina takade grillplastsen vid badplatsen Borgmästarängen, ungefär en km från vindskydden.
Däremot brukar det finnas vid den fina takade grillplastsen vid badplatsen Borgmästarängen, ungefär en km från vindskydden.

Leden går därefter vidare förbi kohagar på en charmig, smal grusväg tills man kommer till Borgmästarängen (här finns parkering och toalett, förutom den fina grillplatsen under tak och badplats med brygga). Därifrån går man upp på en ås där man skymtar sjön brant nedanför. Om man inte svänger av leden åt vänster där den går ner från åsen, utan fortsätter rakt fram och ner mot vattnet runt 100 meter så finns en av mina favoritrastplatser där, med ett rejält bord med bänkar.

En av "mina" platser
En av ”mina” platser. Härifrån har man inte bråttom….

Man följer sedan vattenbrynet några hundra meter innan man är tillbaka på leden och går genom mossig granskog. Sedan är det grusväg/skogsväg igen, förbi golfbanan Skedhult (dit kan man också köra bil) och in i skogen ytterligare en kilometer innan man kommer ner till Hyttens kvarn.

Eftersom vi vid det laget hamnade i vår andra regnskur blev det inga foton från kvarnen, men förhoppningsvis kan jag fota där när jag går åt andra hållet imorgon bitti. Kvarnen ligger mysigt till och är ett perfekt utflyktsmål. Det finns flera kortare leder som utgår från Skedhult alternativt Persö som passerar kvarnen.

Hundarna på väg
Hundarna på väg med kohagar på båda sidor om vägen

Därefter går höglandsleden genom tallmo, men jag valde att direkt efter bron vid kvarnen svänga vänster in på röd led för att gå på lite mindre stigar och passera en av mina favorittjärnar i skogen. Även här går leden över tallmo, där ljungen började få trängas med lingonen idag. Med det här vägvalet kommer man också lite längre ifrån riksväg 40, vilken kan låta störande mycket vissa tider på dygnet.

Efter ”min” tjärn passerar man även Gysjön (där röd led går ihop med höglandsleden igen) innan man kommer fram till ridskolan vid Persö. Där vek jag av höglandsleden och gick mot södra delen av Eksjö eftersom det är där jag bor. Leden går till centrala Eksjö. Vill man sedan gå vidare kan man fortsätta mot Mariannelund.

Lingon - Vaccinium vitis-idaea
Lingon – Vaccinium vitis-idaea

* Jag parkerade bilen några hundra meter från riksväg 40 längs vägen som går mot Rottnaby. Den är inte skyltad, men den ligger några hundra meter ifrån korsningen där man svänger mot Stensjön/Sävsjö, på Eksjösidan, och det är en liten vandringsledsskylt i korsningen. Det finns en busshållplats i anslutning till den lilla grusvägen där höglandsleden korsar riksväg 40.

För dig som vill veta mer:
Höglandsleden är en 44 mil lång naturupplevelse som sträcker sig över hela det Småländska höglandet. Leden bjuder på vacker natur, men man får avverka många höjdmeter både upp och ner. Man möter ingen egentlig vildmark längs leden, utan det är odlingslandskapet som dominerar de flesta sträckningar.

STF (Svenska Turistföreningen) har listat en lång rad vandringsleder. Läs vad STF skriver om Höglandsleden

Du kan också besöka respektive kommuns hemsida för att få mer information om de olika sträckningarna: EksjöNässjöSävsjö och Vetlanda. Det finns även anslutningar till andra vandringleder.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

1 Comment

  1. […] Redan igår beskrev jag relativt utförligt i text hur leden ser ut och vad man bjuds på vid sidan av när man vandrar där, så idag kommer enbart bilder. Dessa är alltså tagna på morgonturen idag. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.