Att jag är fascinerad av blommor kan knappast vara någon hemlighet för dig som följer bloggen, och idag har jag matats med så mycket vackra intryck att hjärnan känns helt överhettad.

Redan i morse hade jag förmånen att få se en blomma som jag aldrig sett tidigare. Först tänkte jag ”det var en väldigt bleknad kråkvicker (okej, den ser inte ut sådär, men man kan se att de är släkt), den kanske är överblommad”, men så insåg jag i nästa ögonblick att vissnad vicker blir brun och torr. Efter lite forskande förstod jag att det var en helt annan växt, som jag inte ens hört talas om, som växte där framför mig, skogsvickern. Jag hade dessutom turen att kunna fota den i väldigt ”skogig” miljö där den växte längs en trädstam.

Skogsvicker, Vicia sylvatica
Skogsvicker, Vicia sylvatica

På lunchen tog jag med min ena hund ut på en runda till en damm ovanför samhället jag jobbar i, och något fick mig att gå fram till vassen och böja mig in där. Fråga mig inte vad som fick mig att göra det. Kanske var det ren instinkt. Kanske hade jag skymtat något mellan all vass. Där stod i alla fall flera exemplar av kråkklöver. Den är nog inte så ovanlig egentligen, men eftersom den växer så nära vatten är den svår att upptäcka för människor som inte paddlar eller åker båt. Hemma i Eksjö har jag bara ett enda ställe där jag vet om att det växer kråkklöver, så det var riktigt roligt att hitta en ny plats där jag kan beundra denna vackra blomma.

Kråkklöver, Potentilla palustris
Kråkklöver, Potentilla palustris

Jag gick runt hela dagen och var lycklig över dagens fynd och upplevelser, och hade tänkt att jag inte skulle ta en enda bild på kvällsrundan med hundarna, men jag misslyckades med min föresats. Kapitalt. När jag gick över ängsmark var allt gräs nämligen så vackert i solnedgången att jag kände mig tvungen att fota, så jag tog några steg in  i det höga gräset för att få en bättre vinkel. Då såg jag något vackert som var någon decimeter lägre än gräset och kunde inte motstå frestelsen att fota även denna växt, som jag aldrig någonsin sett tidigare.

Harklöver, Trifolium arvense
Harklöver, Trifolium arvense

Jag hade ingen aning om vad det var, men den var lite klöverlik. Till slut tog jag appen PlantSnap till hjälp och den föreslog luddklöver, men när jag googlade på bilder av den var det inte riktigt rätt. Eftersom jag inte kan så många klöverarter googlade jag helt enkelt på ”trifolium” och hittade då bra sidor som hade sammanfattat de klöver som finns i Sverige. Jag tittade in på varje art, och BINGO, där fanns den till slut. Min blomma. Harklövern!

Några andra "vanliga" blommor som jag såg idag

Jag vet att jag är lite nördig, men jag blir verkligen lycklig av att hitta – för mig – nya blommor! Och av att ta reda på vad det är.

För dig som vill läsa mer om ovanstående blommor, besök den virtuella floran:

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.