Att planera saker är en av mina starkaste sidor och de flesta som har rest, vandrat eller varit på utflykt med mig, vet att jag brukar vara ordentligt påläst innan jag ger mig iväg.

Böcker och kartor om Öland
Böcker och kartor om Öland

Redan vid midsommar i fjol bestämde jag och X att vi skulle åka till Blå Jungfrun, och även sova över där, den här sommaren. Allt eftersom växte en plan fram under hösten, och före jul la vi båda två in om semester vecka 26 för en veckas natur- och blomnördande på Öland. Böcker och kartor har köpts in och lästs. Vandrarhem, båttur och övernattning har bokats, och vandringsplaner har smitts över telefon. Igår blev vi tvungna att ställa in resan på grund av sjukdom, och det var känslomässigt jobbigt att behöva avboka allt eftersom jag verkligen sett fram emot att bara strosa runt med min bäste vän och få se (och fota) en massa vackra blommor och naturtyper som jag inte har möjlighet att se i vanliga fall.

I lägen där förutsättningarna ändras brukar jag vara snabb att trolla fram en plan B, och så blev det även denna gång. Istället för att åka iväg med X kommer jag att ta med mig min dotter och hundarna upp till Sälen på tisdag och stanna där över midsommar. Det kommer att bli bra med ett miljöombyte så får jag lite annat att tänka på än att gråta över spilld mjölk.

Brunört - en av Sveriges vanligaste blommor. Den är så liten och oansenlig att man sällan tittar på den två gånger, men när man väl gör det upptäcker man hur vacker den är.
Brunört – en av Sveriges vanligaste blommor. Den är så liten och oansenlig att man sällan tittar på den två gånger, men om man väl gör det upptäcker man hur vacker den är.

När jag gick ut på morgonpromenaden i morse spann tankarna runt kring de inställda planerna och hur jag ska kunna göra veckan till det bästa för både mig och min dotter så att vi får så roligt som möjligt av tiden i Sälen, men snart fick jag annat att tänka på. Årets första smultron lyste röda bredvid skogsvägen och jag tog några och njöt av den somriga smaken som inte liknar någon annan. Efter en stund stötte jag på ännu fler smultron, och då plockade jag några och trädde upp på ett strå och tog hem till min dotter så att hon fick lite extragott till frukost.

Ängsskallran är också vacker!
Ängsskallran är också vacker!

Att jag sedan upptäckte att mittsträngen på skogsvägen täckts av brunört sedan jag gick där senast – för bara några dagar sedan – och att det även fanns några ängsskallror, gjorde att mitt humör steg ytterligare. Resten av promenaden ägnade jag åt att gå och le, och att se fram emot resan till Sälen istället för att sörja den missade resan till Öland.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.