Sedan en tid tillbaka är gräsmattorna i mitt närområde överströdda av små söta tusenskönor. Jag kan knappt gå förbi dessa rosavita glädjespridare utan att dra på munnen och fyllas av glädje och värme. Igår slog det mig att jag nog sett dessa blommor hos ”Skogsskafferiet” (en otroligt bra och användbar webbplats inom området ätliga växter) så jag gick genast in på deras sida för att kolla. Och mycket riktigt – tusenskönan är ätlig. Till och med både blomman och bladen.

Tusenskönorna ser jag nu dagligen i olika färgnyanser och i olika höjd på gräsmattor och ängar omkring mig
Tusenskönorna (Bellis perennis) ser jag nu dagligen i olika färgnyanser och i olika höjd på gräsmattor och ängar omkring mig

När jag läste på lite fick jag lära mig att tusenskönan går att plocka under vår, sommar och höst, och att den inte enbart går att äta, utan att den också har använts inom folkmedicinen till exempel för att bota feber och eksem.

Hos ”Dags att plocka” finns recept på både sallader och en soppa med tusenskönor. Där hittar du också mer information om växtens medicinska användningsområden. Sidan är absolut värd ett besök om du är intresserad av att plocka växter i naturen och tillaga dem.

Bild från "Dags att plocka.se"
Bild på vacker soppa med tusenskönor från ”Dags att plocka.se”

Hoppas att du känner dig inspirerad att gå ut och leta upp några egna små tusenskönor att förgylla din tallrik med. Eller andra växter som du kan plocka och äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV