I morse styrde jag bilen mot mina skogstjärnar även att jag egentligen hade en helt annan plan för morgonrundan. Anledningen till de ändrade planerna var att jag kom på att jag skulle se efter om det fanns någon vattenklöver i  området. Jag upptäckte platsen i höstas och har alltså inte varit där på våren tidigare, så jag försöker att åka dit med jämna mellanrum för att inte missa något. Det är oerhört spännande att se om de växter jag tänkt mig skulle kunna växa där faktiskt gör det. Det låter kanske lite nördigt, men det är något som fyller mig med stor förväntan, mycket glädje och lite stolthet när jag har gissat rätt.

Så här ser det ut i området jag gick min morgonrunda i - skogstjärn efter skogstjärn ligger på rad som pärlor i ett halsband.
Så här ser det ut i området där jag gick min morgonrunda – skogstjärn efter skogstjärn ligger på rad som pärlorna i ett pärlhalsband.

Så fort vi hoppat ur bilen tog hunden Gemini och jag stigen som leder längs en av tjärnarna genom en ”skog” av högväxt skvattram (Rhododendron tomentosum). Idag stod den i blom och spred sin härliga och karaktäristiska doft så fort vi kom i beröring med den. Jag älskar verkligen doften som stiger från skvattramen när man vadar fram genom havet av de höga växterna. Doften som gärna dröjer sig kvar i kläderna en bra stund efteråt, och man nås av små pustar av skvattram-doft från byxor och skor om man böjer sig ner för att knyta om sina kängor, kör bilen hem, eller ska byta om till andra kläder.

Bredvid stigen, och framför allt runt tjärnarnas kanter, hittade jag en stor mängd hjortronblommor i lika stadier – allt ifrån knoppar och blad som inte vecklat ut sig ännu – till blommor och blad som ståtade i full blom.

Hjortronblomma (Rubus chamaemorus)
Hjortronblomma (Rubus chamaemorus)

Vi får se längre fram i år om jag får chansen att plocka lite småländska hjortron, eller om platsen är välkänd för bärplockare. Det känns inte som om stigarna i området är särskilt vältrampade, så jag håller tummarna.

När jag gick längs den andra tjärnen fick jag njuta av synen av ett stort antal vattenklöver en liten bit ut i vattnet. Gissningsvis ett 100-tal. Tyvärr var marken så sank att det var svårt att komma tillräckligt nära för att fota. Men när jag kom till den tredje tjärnen hade jag sådan tur att jag hittade några enstaka vattenklöver som lät sig fångas på bild.

Vattenklöver (Menyanthes trifoliata)
Vattenklöver (Menyanthes trifoliata)

Efter en sådan start kan man inte annat än gå med ett leende i ansiktet och lätt sinne resten av dagen.

Tuvull (Eriophorum vaginatum)
Tuvull (Eriophorum vaginatum)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV