Idag är det Mors Dag. Jag vet att många tycker att dagar som mors dag, fars dag, alla hjärtans dag och så vidare bara är kommersiellt trams, men det går inte att komma ifrån att det värmer i mamma-hjärtat när ens barn har tänkt till och försöker göra något för att glädja en lite extra.

Förra sommaren upptäckte jag hur fantastiskt roligt det är att fota fjärilar, och det tog min dotter fasta på. Redan vid jul fick jag ”Lilla fälthandboken – Fjärilar” av henne där jag kunde läsa på om många av Sveriges vanligaste fjärilar. Boken ”Dagfjärilar i sydöstra Sverige” är min andra fjärilsbok och den kommer verkligen att komma väl till pass. Den berör Blekinge, Småland och Öland. Småland bor jag i och på Öland planerar jag att vistas i alla fall två veckor i sommar. Jag, som är nybörjare inom ”fjärilsområdet” blev mycket förtjust i den här boken eftersom den inte bara visar hur fjärilarna ser ut, utan även har tydliga kapitel som förklarar:

  • Levnadssätt (matvanor, aktivitet, sinnen, andning, livscykel, hur de hittar en partner, äggläggning, ägg, larv, förpuppning,  m.m.)
  • Flygtider (olika perioder och vilka fjärilar som flyger under dem)
  • Var finns fjärilarna? (vilka fjärilar som finns på odlingslandskap, skogsmark, mossar, fuktängar, skärgård/hällmarker, torrängar/sandmarker, ängs- och hagmarker.
  • Fjärilsvägar (med kartor och info till särskilt ”fjärilstäta” stråk)
  • Att skåda fjärilar (var kan man hitta dem, hur vet man om det är en hona eller en hane, hur fotar man fjärilar på bästa sätt med mera).
  • Skydd av fjärilar
  • Artbeskrivningar
  • Ordlista
  • Krysslista (där man kan bocka av vilka arter man sett, och i vilken kommun)
"Dagfjärilar i sydöstra Sverige" fick jag i kombinerad födelsedagspresent/morsdagspresent av min snart 12-åriga dotter.
”Dagfjärilar i sydöstra Sverige” fick jag i kombinerad födelsedagspresent/morsdagspresent av min snart 12-åriga dotter.

Den här boken kommer att hänga med i ryggsäcken hela våren och sommaren! Tack underbara dotter för den perfekta presenten!

För dig som vill veta mer om boken ”Dagfjärilar i sydöstra Sverige”:
Boken är skriven av ”Föreningen Sydostentomologerna” och innehåller 192 sidor. Boken går att köpa hos Naturbokhandeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.