Sveriges äldsta ek

Gårdagens utflykt gick inte enbart till Norra Kvills nationalpark, även att det hade varit tillräckligt för att fylla på “utflykts-myskontot”. När vi ändå var i närheten ville nämligen min trädälskande väninna Linda att vi skulle åka och titta på Sveriges enda 1000-åriga ek, Kvilleken (eller Rumskullaeken som den kallas ibland), och då gjorde vi givetvis det.

Här är vi på väg fram mot Kvilleken i det idylliska naturreservatet Kvill
Här är vi på väg fram mot Eken mitt i det idylliska naturreservatet Kvill

Kvilleken ligger i det relativt nybildade naturreservatet Kvill, cirka 2 mil nordväst om Vimmerby i Småland. Naturreservatet är otroligt vackert i en idyllisk miljö som hämtad direkt ur någon av Astrid Lindgrens filmer – ängsmark med träd, buskar, enar och stenrösen. Från parkeringen är det bara 200 meter fram till eken.

Kvilleken (Rumskullaeken) är Sveriges största och äldsta träd och har en omkrets på hela 13 meter
Kvilleken (Rumskullaeken) är Sveriges största och äldsta träd och har en omkrets på hela 13 meter

Omkretsen är gigantisk – över 13 meter – något som är svårt att förstå vidden av innan man är där, mitt framför den. Jag kände en sådan vördnad när jag fick stå inför ett träd som levt i 1000 år. Som upplevt så mycket, och överlevt så mycket. Även att det är helt ihåligt och hålls ihop av vajrar så kämpar den på, och vi såg att den kommer att bära löv på åtminstone en stor gren även i år.

Från Kvilleken är det bara några kilometer till Norra Kvills nationalpark, och det var definitivt värt att göra en avstickare på den smala, krokiga, och vackra vägen kantad av små gårdar och blommande ängar för att få uppleva Sveriges äldsta ek.

Igår var inte min dotter med, men detta är ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer; kort sträcka att gå, spännande och mäktigt naturminne att uppleva, och fantastiska omgivande ängar där man kan springa hur mycket man vill.

Trädkramaren Linda
Trädälskaren Linda

För dig som vill veta mer om Kvills naturreservat och Kvilleken

Länk till Länsstyrelsens sida om Kvills naturreservat
(där finns även en intressant pdf-fil med Kvillekens historia)
Tidningsartikel som berättar att inga fler åtgärder vidtas för att hålla eken vid liv

Fler inlägg om gamla ekar

Länk till inlägg där den gamla eken i Trollskogen på Öland nämns

Taggat , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *