Jag bor i nordöstra Småland, mitt på småländska höglandet, och våren hade kommit ganska långt här innan vi fick lite kyligare väder häromdagen. Björkarna är utslagna, häggen blommar, syrenen knoppas och vitsipporna har blommat över.

Skymning över sjön
Skymning över sjön

Igår kväll skulle jag träffa några jobbarkompisar för lite grillning och samvaro vid en vackert belägen stuga, och den sista kilometern gick jag till fots för att kunna ta in de underbart fina omgivningarna. Jag hade då turen att få se årets första blåsugor längs den lilla skogsvägen. De brukar bli ganska höga (i alla fall minst en decimeter, och ibland högre), men nu var blommorna bara någon centimeter och de mindre stack knappt upp ur marken. Jag blev nästan moderligt öm inuti när jag såg hur pyttesmå de var.

Kvällen var riktigt kall, bara någon enstaka plusgrad i luften, så jag var ordentligt påpälsad vilket visade sig vara ett klokt val. Medan vi stod och grillade började det nämligen att hagla. Och inte bara lite grann, utan det haglade såpass att det faktiskt låg kvar på marken ända till idag. Trots detta bestämde sig några av de närvarande för att ta det inplanerade sjöbadet, men de hade väldigt bråttom att komma upp ur vattnet och in i bastun igen.

Galna jobbarkompisar som badar trots att marken är täckt av hagel och det temperaturen är 0 grader
Galna jobbarkompisar som badar trots att marken är täckt av hagel och lufttemperaturen är 0 grader

Medan det haglade gick det vågor på sjön och vinden rev i träden, men så fort molnen dragit vidare låg vattnet helt lugnt och spegelblankt igen.

aprilväder2.jpg

När jag gick tillbaka mot bilen bjöd naturen på otroligt vackra färger och en lätt dimma steg upp från sjön efter den kalla hagelskuren.

Vattnet ligger helt spegelblankt och en lätt dimma stiger från vattnet efter hagelskuren
Vattnet ligger helt spegelblankt och en lätt dimma stiger från vattnet efter hagelskuren

Aprilväder är oförutsägbart, men det går inte att förneka att det är vackert med skiftningarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV