I gårdagens blomfrosseinlägg beklagade jag mig över att jag inte hade lyckats fota någon gökärt än det här året, men idag fick jag chansen. På lunchen hamnade jag nämligen på en underbar lövskogskulle bredvid en stor äng. Över hela kullen växte det mängder av gökärt och jag njöt i fulla drag av att se alla rosalila blommor som både lyste upp och förhöjde vårgrönskan runt omkring.

Det fanns mängder av gökärt
Det fanns mängder av gökärt på kullen

Självfallet kunde jag inte gå förbi utan att stanna en bra stund för att fota och bara glädjas åt naturens skönhet – till hundarnas stora förtrytelse. Det var förmodligen en av deras tråkigaste lunchpromenader, men en av mina finaste på länge.

Gökärt
Gökärt (Lathyrus linifolius)

Jag antar att jag tycker om gökärten (Lathyrus linifolius) för att den är så otroligt vacker, både till färg och form.  Att blomman dessutom är god att äta gör den speciell, och barn som är med mig ute brukar förundras över att jag säger att det är okej, och till och med uppmanar dem, att äta en blomma.

Sååå vackra - och sååå goda
Sååå vackra – och sååå goda

Nu när jag har läst på lite vet jag att man även kan äta gökärtens rot, men ska du göra det – spara några plantor så att inte beståndet dör ut.

För dig som vill läsa mer om gökärten:
Länk till ”Den virtuella florans” presentation om gökärt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV