Efter att vi hade gått Hjortsprångsrundan åt vi lite mat innan vi gav oss ut på nästa äventyr – liakroksrundan – som även den ligger i Söderåsens nationalpark (Skåne).

Liakroksrundan är 7,2 kilometer och beräknas ta ungefär två timmar att gå runt. För oss tog det ungefär två och en halv timmar, men då ägnade vi en del tid åt att fotografera, och vi stannade också på en längre fikarast i en solig glänta.

Nyutslagna boklöv längs Liakroksrundan
Nyutslagna boklöv

Denna runda passerar en av de mest kända utsiktspunkterna i nationalparken, Kopparhatten, men vi valde Liakroksrundan istället för Kopparhattsrundan (4 km) på grund av att den är längre, att det är färre som går den eftersom de flesta vill gå direkt till sevärdheterna, och för att ”slippa” gå nere i ravinen på exakt samma stig som vi gått några kilometer när vi gick Hjortsprångsrundan.

Liakroksrundan startar vid naturum i Skäralid och man svänger direkt till höger när man passerat naturum och går uppför en brant trappa, direkt till bokskogen uppe på åsen. Leden går på relativt breda, vältrampade och lättgådda stigar genom mysig bokskog. Längs vägen såg vi mest bokträd, några träd med tickor, vitsippor och så skogsviol och svalört.

Skogsviol, Viola riviniana
Skogsviol, Viola riviniana

En kort sträcka följer leden en liten grusväg förbi ängs- och åkermark innan den svänger in i skogen igen, strax före Liakroken där vi stannade och fikade.

Längs Liakroksrundan
Längs Liakroksrundan i Söderåsens nationalpark, Skåne

Efter Liakroken svänger man tvärt åt vänster och går uppe på åsen tillbaka mot naturum. Leden passerar fler fina utsiktspunkter där man har vid utsikt över ravinen, bland annat Kopparhatten som är den mest kända. Dit var det även möjligt att ta sig med bil noterade vi.

Utsikt över ravinen - längs Liakroksrundan
Utsikt över ravinen

Efter två och en halv timme var vi tillbaka vid naturum och vi var nöjda med alla intryck vi hade fått under vår vandring. Första halvan av rundan gav lugn och harmoni för själen med de vackra bokskogsmiljöerna som var som hämtade ur vilken historisk film som helst. Den andra halvan av rundan bestod av mer dramatiska vyer runt ravinen.

En del gillar att leva farligt....
En del gillar att leva farligt….

Sammanfattningsvis bjöd liakroksrundan på härlig mix av intryck och upplevelser, så det var två glada vandrare och två nöjda hundar som sedan styrde färden de få kilometrarna till boendet i Röstånga.

För dig som vill veta mer om Söderåsens nationalpark:

Länk till Söderåsens nationalparks webbsida där du hittar information om sevärdheter, vandringsleder, aktiviteter, sovplatser med mera.
Länk till Skåneleden delsträckan ”SL3 Ås till ås” som går igenom nationalparken

Andra inlägg från Söderåsens nationalpark

Hjortsprångsrundan – med barn (oktober 2019)
Nackarpsrundan (april 2019)
Hjortsprångsrundan (april 2019)

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. […] För dig som vill läsa om övriga turer vi gick i Söderåsens nationalpark: Hjortsprångsrundan, 2019-04-21 Liakroksrundan, 2019-04-21 […]

  2. Jag är på väg tillbaka till nationalparken och letade efter en lagom lång tur som jag inte redan gjort. Liakroksrundan var den enda kandidaten så jag tänkte jag googlar lite. Och detta inlägg var det första som Google föreslog. Jag reagerar på hur annorlunda det är i år jämfört med dina bilder, det var nästan inga gröna träd där i slutet av april i år. Men väl har det hunnit bli grönt nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.