De senaste två åren har jag kommit på att det är oerhört roligt att fotografera i naturen, och främst blommor/växter. De är enkla att börja med eftersom de står stilla till skillnad från fåglar, insekter och vilda djur. Dessutom är de ofta färgglada och tacksamma som fotoobjekt. Jag har ingen särskild utrustning, utan använder min gamla iPhone SE och tycker att jag kommer ganska långt med den. Jag har heller ingen utbildning inom fotografering, utan jag går på känslan, både vad gäller hur jag ska använda kamerafunktionen och hur jag ska komponera mina bilder.

Vitsippor vid Sandserydsån, Hovslätt, Jönköping
Vitsippor vid Sandserydsån, Hovslätt, Jönköping

Idag kom min vän X ner på besök från Norrland och han är precis lika nördig som jag när det gäller fotograferande i naturen. Vi bestämde oss för att åka till Hassafall där jag var på utflykt igår, för att han skulle få lite vår som kontrast mot snön han fortfarande har hemma. Sträckan vi gick längs Hassafallsleden var ungefär 3 kilometer, men det tog oss två och en halv timmar att gå eftersom vi oftast stod, satt eller låg och fotograferade längs stigen och ån.

Jag försöker få en bra bild av harsyrans första skira blommor
Jag försöker få en bra bild av harsyrans första skira blommor

Det fanns mattor av vitsippor, en massa blåsippor, och vi hittade harsyra, tibast och kabbeleka som vi kände till. Dessutom hittade vi både rotparasiten vätteros (Lathraea squamaria) och den lilla, näst intill oansenliga, gullpudran (Chrysosplenium alternifolium).

Att ”hitta” nya växter, ta reda på vad de heter, och sedan lära mig lite om dem, är en av sakerna jag tycker är allra roligast med att fotografera i naturen – förutom att få vackra bilder förstås. Jag blir lycklig i hela kroppen av det.

Fotografering pågår
Fotografering pågår

De flesta som är med mig ute, som dotter, syskon och väninnor, tycker att jag är ganska tråkig som stannar för att fota så ofta, så det är alltid oerhört roligt att vara ute med någon som stannar lika ofta som jag själv.

Och för dem som tror att jag (och andra som är som jag) bara ser naturen genom skärmen och därmed missar den här och nu vill jag förtydliga att jag i allra högsta grad är närvarande. Jag försöker bara kapsla in och förstärka må-bra-känslan och minnena, så att jag kan plocka fram dem om och om igen genom mina bilder.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.