Att vara ute i naturen är en avkopplande, nästan meditativ aktivitet som gör underverk för ens välbefinnande. Jag tar chansen att fylla på mitt energibehov utomhus så ofta jag bara kan. Man behöver inte köpa en massa utrustning för att vara ute – det är bara att klä på sig och gå ut. Om man är ute/vandrar mycket finns det ändå två saker som jag tycker att man bör lägga pengar på, eller i alla fall vara väldigt noga när man väljer ut, och det är kängor och ryggsäck.

På de senaste 6,5 åren har jag avverkat 3 par Meindl-kängor och ett antal Salomon walkingskor. Jag har älskat mina Meindl-kängor eftersom de är så otroligt sköna att gå i, och för att jag aldrig någonsin fått skoskav i dem, men antingen är de av dålig kvalitet eller så har jag haft otur när jag har köpt mina. De första paren var jag nöjd med, men nötte ut. Det andra paret Meindl-kängor lämnade jag tillbaka till butiken efter mindre än ett år eftersom sulan smulades sönder ungefär som ett torrt gummiband. Det tredje paret slets (på mindre än ett år) på ett konstigt sätt på vänsterskon på ett ställe jag aldrig någonsin har haft slitage på någon annan sko. Detta slitage är dock enligt Meindls återförsäljare XXL, där jag köpt kängan, ”normalt slitage”.

Normalt slitage?
Normalt slitage på denna Meindl-känga? Här har jag visserligen gått med den några turer till efter att jag fick ”domen”

Därför vågade jag mig inte på att köpa Meindl igen nu när det var dags för nya kängor. Istället har jag under det senaste året läst på om vad andra vandrare skrivit och vad de rekommenderat, och har då fastnat för  kängor av märket Hanwag. Att köpa en känga är en investering som förhoppningsvis ska räcka många år, så jag slog till och beställde ett par Tatra II Wide Lady Gore-Tex (cirkapris 2.800:-) från Outnorth.se och fick dem levererade med snabbfrakt – precis som jag beställt.

Nya kängor - Hanwag Tatra II Wide Lady Gore-Tex
Nya kängor – Hanwag Tatra II Wide Lady Gore-Tex <3

Att packa upp ett par splitternya kängor är ren lycka!  Och att snöra på sig dem och gå omkring med dem (iklädd klänning = supersnyggt) medan jag lagar mat och grejar i köket gör mig nästan euforisk. Jag älskade känslan när jag fick ner foten i kängan. Kängan ger stöd på precis rätt ställen (jag har problem med hälsporre och behöver ett bra stöd i hålfoten och utrymme för hälen) och i den här wide-modellen finns det även gott om utrymme att vifta på tårna, vilket är superskönt!

Under påskhelgen ska kängorna få följa med på några mindre äventyr, men innan dess ska jag gå med dem lite till inomhus – och vaxa dem!

Är du STF-medlem?
För dig som som är STF-medlem erbjuder Outnorth (i alla fall i skrivande stund) 20 % rabatt på sitt sortiment. Läs mer på STF:s sida om deras medlemsförmåner.

Jag har inte tänkt skriva så mycket om utrustning här i bloggen, men när jag nu precis köpt kängor känns det ändå naturligt att berätta om det.

2 Comments

  1. Jag har använt Meindl i 20 år och aldrig haft dom problemen med sulan trots mina långvandringar. Beror kanske på vilken modell du haft. Däremot spricker Gore-tex membranet alltför fort till det priset. Gäller förmodligen alla märken med membran. Svårt få det att hålla i kängor. Mvh Björn

    1. Jag kanske har haft otur med mina Meindl. Men du såg ju på bilden hur de såg ut. Efter mindre än ett år. Nu har jag haft mina Hanwag över sommaren och för min hälsporrefot är det väldigt mycket bättre uppbyggda inuti, det är nog största skillnaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV