Morgonstund har guld i mund, säger det gamla ordspråket, och jag som är morgonpigg håller verkligen med. Det är något alldeles speciellt med ljuset, ljuden och dofterna när man kommer ut i naturen medan den håller på att vakna till liv efter nattens vila.

Morgonstund längs höglandsleden
Morgon längs höglandsleden

Jag tycker verkligen om att vara utomhus tidigt. Jag har dessutom sådan tur att vi har en vandringsled, höglandsleden, som passerar Eksjö så jag använder ofta leden som utgångspunkt för mina morgonturer med hundarna. Så även idag.  I morse parkerade jag bilen nära riksväg 40, ungefär vid Broarp mellan Eksjö och Nässjö, strax efter klockan 06. Jag tog med mig hundarna och började gå längs leden mot Eksjö-hållet och efter bara några hundra meter gjorde vi en avstickare ut till ett vindskydd som ligger på Ärnanäs, alldeles intill sjön Norra Vixen. Där finns en stor lövskogsäng som sträcker sig ner mot vattnet – och ett vindskydd. På sommaren brukar det gå kor här, men idag mötte vi inget annat än solens första underbara strålar (se bild ovanför).

En stor del av sträckan gick längs sjön Norra Vixen i Eksjö kommun - härlig morgonstund
En stor del av sträckan gick längs sjön Norra Vixen i Eksjö kommun

Därifrån fortsätter leden längs en liten grusväg förbi några bondgårdar och idag fick jag njuta av solens blänk i sjön bakom gårdarna medan jag traskade vägen fram. Man passerar stora ängar med kullar, lövskog och stenrösen vilket är typiskt för vårt landskap. Otroligt vackert i solskenet, men förmodligen ännu vackrare om några veckor när löven spricker ut på träden och allt blir härligt vårgrönt. Efter ett tag övergår grusvägen i skogsväg för att sedan komma ut på en annan liten grusväg förbi fler gårdar. Man passerar ett antal stora hagar där det sommartid brukar finnas både kor, hästar och får. Sjön blänker hela tiden i bakgrunden.

Vitsippor och vårlök växte längs vägkanterna
Vitsippor och vårlök växte längs vägkanterna

Efter att man passerat gårdarna i Brevik svänger leden in i ännu en riktigt stor hage med ängar och kullar täckta av lövskog. Leden är tydligt märkt med orange markering och det är lätt att hitta. Man följer Norra Vixen och skymtar hela tiden vattnet mellan träden – ibland på nära håll och ibland en bit ifrån. Att stanna och fika på någon av kullarna här är en njutning för alla sinnen. Idag bjöds jag på en helt otrolig ljudmatta av fågelsång. Det kändes som om alla fåglar vaknat till liv och sjöng ut sin glädje över våren.

I slutet av hagen finns två vindskydd med eldstad alldeles intill sjön. Därifrån följer man en mindre grusväg och kommer strax fram till Borgmästarängens badplats där det finns en fin grillplats under tak, badbrygga, utetoaletter och en låghöjdsbana för barn. Sedan får man njuta av en av de vackraste platserna på den här sträckan av leden – en ås ut på en udde. När leden svänger vänster ner från åsen kan man fortsätta rakt fram 100 meter. Där finns fikabord med fantastiskt härlig utsikt.

Utsikten åt ena hållet från fikabordet på udden
Utsikten åt ena hållet från fikabordet på udden

Leden svänger nu bort från sjön och går vidare in i granskogen där marken är mossklädd. Här går det periodvis vildsvin, men idag såg vi bara ett rådjur skutta förbi oss. Därefter följer någon kilometer längs en liten grusväg som leder en förbi golfbanan och, efter ytterligare en knapp kilometer, den mysiga Hyttens kvarn. Från kvarnen finns flera stigar och skogsvägar som leder till Persö vid riksväg 40, och höglandsleden går här genom mysig tallmo.

Sådan här härlig tallskog går man igenom på flera ställen längs sträckan
Sådan här härlig tallskog går man igenom på flera ställen längs sträckan

Efter ridskolan i Persö svängde jag av mot leden och tog mig på olika gångvägar och stigar hem till min stadsdel, men höglandsleden fortsätter mot Eksjö centrum och man kan därifrån gå vidare längs höglandsleden mot Mariannelundshållet. Jag tycker otroligt mycket om den här sträckan eftersom den bjuder på så varierad natur – och i stort sett inga kalhyggen vilket man annars ofta stöter på under sina turer i skog och mark. Istället får man se mycket av den charmiga, lantliga smålandsmiljön – och härliga lövskogsängar, mossiga granskogar, vackra tallskogar och – sist men inte minst – sjön Norra Vixen.

Delar av sträckan gick genom mossig skog, längs stigar och skogsvägar
Delar av sträckan gick genom mossig skog, längs stigar och skogsvägar

Eftersom jag hade lämnat bilen i skogen på morgonen gick jag samma sträcka (runt 15 km) åt andra hållet några timmar senare för att hämta upp den (och ja, jag hade med mig bilnyckeln!). Jag insåg att det hade varit smartare att ta bussen till skogen. Det fanns nämligen en busshållplats bara några hundra meter från skogsvägen där jag parkerade bilen. Man lär sig något nytt varje dag. *ler* Dagen och turen/turerna gav mig i alla fall en rejäl dos lycka och energi, och jag längtar redan efter nästa tur.

För dig som vill veta mer om Höglandsleden:
Höglandsleden är en 44 mil lång naturupplevelse som sträcker sig över hela det Småländska höglandet. Leden bjuder på vacker natur, men man får avverka många höjdmeter både upp och ner. Man möter ingen egentlig vildmark längs leden, utan det är odlingslandskapet som dominerar de flesta sträckningar.

STF (Svenska Turistföreningen) har listat en lång rad vandringsleder. Läs vad STF skriver om Höglandsleden

Du kan också besöka respektive kommuns hemsida för att få mer information om de olika sträckningarna: Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Det finns även anslutningar till andra leder från höglandsleden.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.