Dumme mosse är ett naturreservat som ligger bredvid Jönköping Airport. Det är ett mysigt och lättillgängligt naturreservat där man möts av vida kala mossar, glest trädbevuxna kärr, öppna mader och sumpskogar. I naturreservatet finns en 5 kilometer tillgänglighetsanpassad led där man kan ta sig fram med rullstol eller barnvagn, och dessutom 10 km spångade leder.

Bild från Dumme mosse
Bild från utflykten till Dumme mosse

 

Det finns också gott om grillplatser, bänkar och bord, och dem använde vi idag. Vi var två vuxna och två barn (10 och 11 år) och vi gick raka spåret från södra parkeringen till den lilla ”ravinen” där alla grillplatserna finns. Vi hjälptes åt att göra upp eld och medan vi sedan väntade på att den skulle falna till grillbar glöd byggde barnen en koja och roade sig på egen hand.

Sjön på Dumme mosse blev en perfekt fika- och lekplats
Sjön på Dumme mosse blev en perfekt fika- och lekplats
På grund av det fantastiska vädret var det fullt av folk vid grillplatserna, så vi dröjde oss inte kvar lika länge som vi förmodligen skulle ha gjort annars, utan vi gav oss ut längs spången på mossen så fort vi grillat klart våra korvar och våra marshmallows.  

dummemosse4

Med några minusgrader, en lätt vind, och solen i ryggen blev det en fantastiskt fin vandring längs den handikappanpassade delen av leden ut på mossen. Vid vändplatsen svängde vi in på den smalare spången för att gå fram till den vackra lilla sjön, där vi gjorde ytterligare ett fikastopp (och lekstopp).

dummemossse2

På tillbakavägen läste vi på skyltarna som informerade om vilka fåglar som kan finnas på mossen, och vi passade också på att ta en genväg nu när marken vid sidan av spången var frusen. Efter 3,5 timmar var vi tillbaka vid våra bilar, och även att barnen då var lite trötta av all aktivitet var vi alla väldigt nöjda med vår fina utflykt!

För dig som vill veta mer om Dumme mosse

Länk till Länsstyrelsens information om Dumme mosse naturreservat
Länk till Jönköpings kommuns information om naturreservatet Dumme mosse

Tips om andra mossar i närheten

Store Mosse nationalpark (flera inlägg från olika besök)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.