I lördags blev det en rejäl dagstur mellan sjöarna Grövelsjön, Hävlingen, Fosksjöarna och tillbaka till Grövelsjön. Det är en tur på 26 kilometer som bjuder på härlig, och mestadels lätt, vandring.

Lätt led att gå fram till sjön Hävlingen från Grövelsjön
Lätt led att gå fram till sjön Hävlingen

Fjällhed så långt ögat når

Det var lättvandrad led utan några brantare etapper. Eftersom jag personligen är barnsligt förtjust i stora vidder och jag fick verkligen mitt lystmäte under denna tur. Fjällhed, fjällhed, fjällhed. Först var det kortare sträckor med björk och sedan en längre sträcka med fält med blocksten vilket var både fantastiskt och fascinerande.

Hunden Denniz rullar sig av glädje. Här har vi nyss lämnat Grövelsjön bakom oss.
Hunden Denniz rullar sig av glädje

Från Grövelsjön passerar man Jakobshöjden där man kan göra en lite avstickare om man vill gå upp på toppen. Man följer Kungsleden som är vältrampad, ända fram till sjön Hävlingen. Vissa delar går på spång.

Vissa partier är leden spångad - här mellan Grövelsjön och Hävlingen
Vissa partier är leden spångad

Blockig terräng efter Hävlingen

Från Hävlingen går man mot Fosksjöarna, som ligger alldeles nedanför Dalarnas (och Svealands) högsta punkt, Storvätteshågna, för att där svänga tillbaka mot Grövelsjön. Många väljer annars att tälta vid Fosksjöarna.

Stenblock och bäck - fint längs rundturen som utgår från Grövelsjön
Stenblock och bäck

Ibland är det skönt att vandra på så pass enkelt, och relativt plant underlag. Det blir lite meditativt. Man bara traskar på, tar in vidderna. Njuter.

Tillbaka mot Grövelsjön

Det var inte så många som gick denna tur, men från Fosksjöarna och ner till Grövelsjön var det lite mer ”befolkat” av alla som skulle upp på Storvätteshågna.

Vackert - oavsett väder - ta bara med rätt kläder
Vackert – oavsett väder – ta bara med rätt kläder

Nio härliga timmar var vi ute och då hade vi haft tid att stanna och njuta och äta utan stress vid några tillfällen. Vädret höll inte utlovad prognos, men vi hade, till skillnad från många vi mötte, med kläder för alla väder.

Sent på säsongen, men vi fick ändå se lappljung
Sent på säsongen, men vi fick ändå se lappljung

PS. Just det ja, det fanns ju EN sak som förstörde vildmarkskänslan lite och det var helikoptrarna som flög ut fiskare till sjön Hävlingen. De flög i skytteltrafik en stund på morgonen, men efter klockan 11 hörde vi inte några fler. DS.

Du kan även läsa om turen hos Visit Dalarna.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.