Nipfjället runt är en helt fantastisk tur – kanske för att jag inte hade några som helst förutfattade meningar eller förväntningar. Vi valde att börja vid Nipstugan (man kan annars starta från övre parkeringen vid Nipfjället/Lillnipen) för att slippa avsluta turen med någon kilometers uppförsbacke på grusväg.

Vattenpaus på "baksidan" av Nipfjället - vi hade fjället till vänster om oss hela rundan Nipfjället runt
Vattenpaus på ”baksidan” av Nipfjället

Mot Ulandsstugan

Turen gick till att börja med på kalfjäll och genom fjällskog. Renar strosade runt oss i stort sett hela turen. Efter några kilometers vandring kom vi till Ulandsstugan där vi valde att stanna och fika (för info: stugan är utrustad med hjälptelefon).

Nipfjället runt upp mot kalfjället

Från stugan som ligger bredvid en bäck i fjällskog går leden uppåt mot kalfjället igen. Även att leden går uppåt så är det inte särskilt brant, utan det är behaglig vandring. Man bjuds på stora vidder och sikt över fjällhedar och andra fjäll.

Jag och Denniz under en av våra pauser
Jag och Denniz under en av våra pauser

Mot Slagebäckskojan i busväder

Efter ytterligare några kilometer lättvandrad led gick vi i lätt nerförslut till Slagebäckskojan.som ligger bredvid en vacker bäck, inbäddad bland fjällbjörkar. Himlen var mörk och det blåste så mycket att vi knappt hörde vad den andre sa (X var mitt sällskap på denna tur).

Nästan lite bibliskt ljus - Nipfjället runt
Nästan lite bibliskt ljus

Från Slagebäckskojan går leden precis i gränsen mellan kalfjäll och fjällskog någon kilometer (sagolikt vackert) innan man kommer in i riktig urskog.

Trött, men klarade Nipfjället runt

Det är så vackert och bjuder på magiska ställen där man vill stanna och fota hela tiden – men jag var för trött för att faktiskt göra det eftersom vi hade gått en tur tidigare samma dag också (frukosttur upp till Städjan).

Jag och Denniz på väg upp till Städjan
Jag och Denniz på väg upp till Städjan

Sista kilometrarna var lite jobbiga eftersom det var gaska brant uppåt och jag hade varit inställd på att vi nästan var framme vid bilen. Men detta var en helt underbar tur med stor variation på natur.

Här tog vi rast - med denna utsikt
Här tog vi rast – med denna utsikt

För hundarna fanns det god tillgång till vatten, trots den torra sommaren. Om jag åker till Idre igen kommer jag definitivt att gå denna tur igen – och då ska jag gå den medsols så att jag även orkar uppskatta urskogen nedanför Nipfjällets fot.

Nöjd fjällhund under Nipfjället runt
Nöjd fjällhund

För dig som vill veta mer om turen

Det finns inte så mycket skrivet om Nipfjället runt, men jag rekommenderar verkligen den här dagsturen till dig som vill göra något mer än att ”bara” gå upp på Lill-Nipen.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Tack för fin beskrivning! Vi valde att gå medurs precis som du rekommenderade och fick en underbar dag. Massor av renar på västra fjällsidan och underbara vyer att spara inför mörka hösten! Lite väl blött på stigen mellan Lill-Nipen och Trollvägen. Även partiet strax efter Ulandsstugan var rejält blött. Men där gick det att hitta lite alternativa vägar. En mycket fin vandring och perfekt för alla nivåer!

    1. Vad roligt att ni tyckte om rundan. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.