Finns det något bättre sätt att starta helgen på än att övernatta i skogen? Får man dessutom vacker skog omkring sig, och utsikt över en sjö, som i kåtan i Herrestadsfjället, så är lyckan gjord. Oavsett väder.

Göran fotar i duggregnet
Göran fotar i duggregnet

Vädret var sig likt

Igår regnade det, som så många helger den här vintern och våren, men jag, Silver och Göran fick ändå en superfin övernattningstur. Den här gången åkte vi till i Herrestadsfjällets naturreservat som ligger i Uddevalla kommun.

Dimma, Herrestadsfjällets naturreservat
Dimma, Herrestadsfjällets naturreservat

Planen var att sova i vindskydd, men i sista sekund valde vi ändå kåtan eftersom man är mer skyddad där. Över hela området hade en dimma sänkt sig och det var trolskt vackert.

Middag och övernattning

Vi lagade en enkel middag i kåtan som ligger längs etapp 14 av Bohusleden.

Eftersom det varit en intensiv vecka gjorde vi en tidig kväll. Därefter sov vi gott allihop – allt medan regnet och vinden tilltog. Det blev faktiskt premiär för Silver att sova i i sin egen sovsäck utomhus och det gick jättebra, även att hon hellre hade sovit på/i min.

Ensamma i regnet

Det var ganska blött på delar av leden när vi gick tillbaka till bilen på morgonen, men det drabbar ingen som har bra skor och regnkläder.

Lite blött bitvis, men här var det bara små pölar
Lite blött bitvis, men här var det bara små pölar

Det blev en riktig höjdarstart på helgen. Och inte en enda människa mötte vi i skogen på hela tiden vi var ute. 

Mer om vandring i Herrestadsfjället

Herrestadsfjällets naturreservat ligger strax utanför Uddevalla. Det består av skog, sjöar och små berg med riktig vildmarkskänsla. Det finns tydligt märkta stigar som leder runt i reservatet, och det är lätt att koppla ihop flera av de kortare lederna till en längre. Dessutom passerar Bohusleden etapp 14 i kanten av Herrestadsfjället.

Kåtan i Herrestadsfjällets naturreservat, Uddevalla
Kåtan i Herrestadsfjällets naturreservat, Uddevalla

Via Friluftsfrämjandet Uddevalla kan man hyra Kärrestugan, Krokestugan och Hällerstugan. Det finns även en öppen stuga, Kölnestugan, och så kåtan då, där vi sov, där man kan rasta eller övernatta. Dessa går inte att boka.

Kåtan i Herrestadsfjället
Kåtan i Herrestadsfjället

Avslutningsvis länkar till tidigare blogginlägg

Herrestadsfjällets naturreservat är ett område som jag tycker mycket om, och jag har både vandrat och övernattat här många gånger. Här hittar du alla mina inlägg från Herrestadsfjället.

Ut på tur -aldrig sur
Ut på tur -aldrig sur

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.