I år fick jag en helt underbar luciakväll, men jag vet knappt vad som var bäst med den. Det var nog antingen snöskorna, den fantastiska Blängsmossen i vinterskrud, eller spänningen det gav att gå där i pannlampans sken.

Blängsmossen i vinterskrud
Blängsmossen i vinterskrud

Ett impulsivt beslut

Att jag hamnade ute på Blängsmossen på snöskovandring var inte alls något jag hade planerat. Tvärtom blev det hastigt beslutat så sent som kvällen innan, när Martin från Älska Billingen skrev till mig att det fanns plats kvar. Jag fattade snabbt beslut att hänga på, och övertalade dessutom min vän Göran att följa med. Eftersom han inte bor så långt ifrån Blängsmossen, så det kändes naturligt. Efter telefonsamtalet fick vi bråttom att på varsitt håll packa för nästa dags jobb och några timmars utevistelse på kall och blåsig mosse.

Blängsmossen utanför Skövde
Blängsmossen utanför Skövde, 13 december 2023

Jag fylldes av en barnslig förväntan redan på kvällen, för det kändes som om det var första gången på länge som jag fattade ett impulsivt beslut. Och jag insåg att jag hade saknat den sidan av mig själv.

Jag tittar in i den snöklädda skogen
Jag tittar förundrat in i den snöklädda skogen

Samling vid parkeringen, Blängsmossen

Strax före 18.30 på Luciadagen mötte vi upp Martin från Älska Billingen på parkeringen vid Blängsmossen. De ståtliga granarna runt oss var tyngda av snö och det kändes redan här som om vi hade klivit in i en annan värld.

Snöskor på rad
Snöskor på rad

Martin delade ut snöskor till oss åtta som skulle delta och visade sedan hur man tar på sig dem och ställer in dem. Därefter delade han ut stavar till dem som ville låna, och pannlampor till alla som inte hade med en egen. Jag hade med min lätta och diskreta Biolite på grund av att jag inte ville lysa upp hela skogen med stålkastarlikt sken.

Martin från Älska Billingen instruerar oss om hur vi ska ta på och ställa in "våra" snöskor
Martin instruerar oss om hur vi ska ta på och ställa in ”våra” snöskor

Till slut var vi klara för avgång in genom skogen mot mossen.

På snöskor ut mot mossen

På snöskor in i sagovärld

Stigen ledde oss in mellan höga träd som var lätt böjda under snöns tyngd. Hela världen var vit och vi såg oss förundrade omkring medan vi försökte komma underfund med hur snöskorna fungerade. Medan pannlampornas strålar bröt igenom mörkret fick vi små glimtar av sagovärlden runt oss.

Fantastiskt att gå här i pannlampans sken
Fantastiskt att gå här i pannlampans sken

Vi var åtta personer som deltog i snöskoturen och det kändes som om vi alla var lika tagna av naturens skönhet. Som många av er redan vet älskar jag myr- och mossmark, och när det magiska landskapet är inbäddat i snö så här är det nog som vackrast. WOW var nog det ord som yttrades flest gånger under kvällen.

Alltså ledkryss.. jag blir mjuk i hjärtat av att se dem
Alltså ledkryss.. jag blir mjuk i hjärtat av att se dem

Vurpa med snöskor?

När vi gav oss iväg hade jag inte en tanke på att man skulle kunna ramla omkull med snöskor på fötterna. Men efter bara några hundra meter råkade jag trassla ihop snöskorna när jag backade och framkallade många hjärtliga skratt från de andra. Och jag har full förståelse att det såg rätt roligt ut, men det är sådant man får bjuda på.

Snöskovandring på Blängsmossen med Älska Billingen
Snöskovandring på Blängsmossen med Älska Billingen

Framför oss färgades himlen av lamporna nere i Skövde, men i tystnaden som omslöt oss kändes det overkligt att vi var så nära stan. Vi fortsatte med snöskorna över mossen, förbi vackert snötäckta ledkryss och småväxta granar.

Lägereld och kokkaffe på mossen

Efter ungefär två kilometers promenad, njutande och fotande, var det dags för en fikapaus. Vi plattade till snön på en rejäl yta och tog sedan på våra förstärkningsplagg innan vi slog oss ner. Martin gjorde vant upp en brasa (jag tror att alla i just det här gänget hade kunnat göra upp eld, men lite lyxigt när någon annan gör det) och ett nytt lugn sänkte sig över oss.

Kan man ha det bättre än så här?
Kan man ha det bättre än så här?

Runt lägerelden flöt samtalet lätt och ledigt och samtalsämnena tog aldrig slut. Skrattet flödade, lussebullar åts, och alla kaffedrickare blev lyckliga av det nykokta kaffet som Martin ordnade över brasan. Runt oss stod snötäckta träd och buskar och hela miljön var som tagen ur en vintersaga.

Tre fantastiska timmar

När vi hade fikat packade vi ihop våra saker och gick samma väg tillbaka som vi kommit. Stämningen var uppsluppen och vi var tillbaka på parkeringen exakt tre timmar efter att evenemanget började.

Snöskovandring är så roligt - det är nästan så jag vill skaffa mig egna snöskor
Snöskovandring är så roligt – det är nästan så jag vill skaffa mig egna snöskor

De tre timmarna ute på Blängsmossen blev fantastiskt fina och roliga. Det här är en upplevelse som jag kommer att bära med mig i hjärtat länge. Att ta sig fram med snöskor är verkligen något speciellt och det tilltalar mig. Dessutom blev det extra fint att gå i mörker med pannlampa på, så jag är oerhört glad att jag tog chansen och följde med.

Snöskorvandring med Älska Billingen på Blängsmossen

Avslutningsvis fakta och länkar

Blängsmossen, som är belägen strax utanför Skövde, är en av Skaraborgs största högmossar. Hos Länsstyrelsen kan du läsa mer om Blängsmossen naturreservat.

Snöskoturen var anordnad av Älska Billingen och jag kan verkligen rekommendera turen (3 timmar och kostar 650 kronor) till dig som vill ha en fin och annorlunda upplevelse.

Lite information längs turen
Här får vi lite information om turen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.