Tänk att det skulle ta ända till mitt fjärde besök i Funäsfjällen innan jag lyckades ta mig ut till sjön Bolagen. Men jag är oerhört glad att jag till sist gjorde det.

Linda och Vittra på väg ner mot sjön Bolagen
Linda och Vittra på väg ner mot sjön Bolagen

Fjärde gången gillt

Under mina tidigare besök har vädret satt stopp för mina planerade turer till sjön Bolagen. Snö och dimma så tjock att jag bara såg någon meter framför mig har varit några av hindren. Men nu lyckades Linda (som också tagit alla bilder av mig) och jag få in en tur mellan två riktigt regniga dagar.

Här har vi precis påbörjat vandringen från parkeringen vid Svansjökläppen
Här har vi precis påbörjat vandringen från parkeringen vid Svansjökläppen

Från Svansjökläppen över blockterräng

Det finns flera stigar att gå, men på grund av mitt knä valde vi en kortare tur. Den utgår från parkeringen vid Svansjökläppen och är cirka 8 kilometer tur och retur. Till stor del går stigen genom mäktig blockterräng, förbi små tjärnar och sjöar.

Stenigt landskap
Stenigt landskap

Från parkeringen följde vi röda markeringar ut till renvaktarstugan. Där svängde vi vänster och gick längs en tydlig stig som vindlade fram mellan stora stenblock. Bäckar korsade stigen här och där, så vi letade bästa vägarna och balanserade fram på stenar.

Vatten och sten omgav den vackra stigen mot Bolagen.
Vatten och sten omgav den vackra stigen mot Bolagen.

Sjöutsikt och nysnö

Framför oss reste sig det mäktiga Vigelmassivet på norska sidan av gränsen. Dessutom var fjällen täckta av nysnö, och det var nästan som att gå i en sagovärld att ha detta framför sig.

Snötäckta fjäll i blickfånget nästan hela vägen ut till Bolagen
Snötäckta fjäll i blickfånget nästan hela vägen ut till Bolagen

För varje ny höjd vi kom upp på såg vi mer och mer av bergen, och av sjön Bolagen. När vi passerade en privat stuga som ligger strax intill sjön letade vi oss ut på några av uddarna för att hitta en fin plats att stanna och äta vår frukost på. Och sådana fanns det gott om.

Frukost vid sjön Bolagen, Funäsfjällen
Paus vid sjön Bolagen, Funäsfjällen

Vilken härlig tur till Bolagen

Efter att vi hade ätit frukost gick vi längs stranden, njöt av vinden i ansiktet och av solstrålarna som vågade sig fram en stund. Vi strosade runt och tittade på alla små växter som skiftade i eldens alla nyanser. Därefter vände vi tillbaka samma väg som vi kommit.

En helt fantastisk dag på en helt fantastisk plats
En helt fantastisk dag på en helt fantastisk plats

På tillbakavägen mötte vi några andra hundägare, och när vi närmade oss Svansjökläppen var det ganska många som var ute på en liten tur. Stigarna var både lätta att hitta och att gå på, men just nedanför kläppen väldigt blöta och klafsiga.

Eftersom jag velat göra den här turen tidigare, blev det en jättefin upplevelse för mig att äntligen komma ut på ”den här sidan” av området. Det var inte lika fint som jag föreställt mig det, utan ännu mäktigare och vackrare.

En liten del av sjön Bolagen

Slutligen mer info om Bolagen

Turen som jag och Linda gick idag går mellan parkeringen vid Svansjökläppen och Bolagens östra strand. Sträckan är cirka 8 kilometer, tur och retur. I boken ”Funäsfjällen, Helags och Lungdalsfjällen – vandringsturer och utflykter” från Vildmarksbiblioteket är det tur nummer 14. I boken finns även en längre tur till sjön Bolagen, och den innefattar en topptur på Storviglen.

Du som är intresserad av området kanske också vill läsa om mina andra turer i Härjedalen.

Vilken fantastisk tur vi fick ut till Bolagen
Vilken fantastisk tur vi fick ut till Bolagen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. De runda och mjuka fjällen på ena sidan och de brantare vildare på andra sidan
    Alltid lika härligt att besöka denna sjö

    1. Ja, hit kan jag tänka mig att gå många fler gånger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.