Vindskyddsnatt i Svartedalen blev det för mig, och en tur som blev helt annorlunda än vad jag planerat. Jag hamnade nämligen i ett vindskydd vid Övre Långevatten, och inte alls vid Översjön som tanken var.

Min första kontakt med Över Långevatten - som jag nådde i blå timmen
Min första kontakt med Över Långevatten – som jag nådde i blå timmen

Planen var – lugn och ro

Efter en ganska hektisk vecka behövde jag lite lugn i naturen. Så planen var att åka till ett lite mindre känt vindskydd i Svartedalen för att bara vara (utan några måsten). Och sedan lägga mig i sovsäcken och läsa en bok, vilket är den ultimata avkopplingen för mig.

Bild från idag - när jag gick i dagsljus
Bild från idag – när jag gick i dagsljus

Men när jag kom till den tänkta platsen var vindskyddet redan upptaget, och även ett annat närliggande som jag kände till. På grund av rejäl tjällossning var det svårt att köra på de små grusvägarna, och det var redan solnedgångstid, så jag ville inte ge mig ut och leta på måfå.

Hjälp och tips från snäll hundägare

Som tur var fanns en vänlig hundägare på plats och han guidade mig till två vindskydd som jag inte kände till sedan innan. Båda två ligger längs etapp 8 av Bohusleden (Grandalen-Bottenstugan). Hans engagemang och hjälpsamhet räddade min kväll.

Jag har ingen bild på hundägaren och hans hund - så det blir en bild från Bohusleden idag på morgonen
Jag har ingen bild på hundägaren och hans hund – så det blir en bild från Bohusleden idag istället

Mörkervandring i okänd terräng

Efter att han visat mig vindskydden på kartan förflyttade jag bilen till en parkering lite närmare. När jag klev ur bilen var det redan mörkt, så jag fick tända pannlampan ganska snart. Att gå i kuperad, okänd terräng i mörker var lite smått obehagligt och jag hoppades att pannlampans batteri skulle räcka tills jag var framme. Jag visste inte riktigt hur långt det var att gå, så en viss oro kände jag.

Mörkervandring i pannlampans sken längs Bohusleden
Mörkervandring i pannlampans sken längs Bohusleden

Fint vindskydd vid Övre Långevatten

Men efter lite vimsande hittade jag vindskyddet (inte det lättaste i kolmörker, eftersom det inte låg exakt intill leden) och det var superfint.

Vindskyddet vid Övre Långevatten igår kväll
Vindskyddet vid Övre Långevatten igår kväll

Och tätt visade det sig också. Det blåste mycket både igår kväll och under natten. Dessutom regnade det tidvis ganska rejält, en bra bit in på morgonen. Men jag hade det varm och gott i sovsäcken och vaknade utvilad av mig själv tidigt i morse.

Fakta om vindskyddet

Det är ett plant golv inne – inga bänkar, men gott om bänkar utanför. Taket sticker ut en bra bit, så det fångar en del vind. Dessutom finns möjlighet att fälla ner en duk och stänga för öppningen helt. Eldstaden utanför var rejält gjord, och utsikten fin. Det fanns gott om krokar på väggarna – och även en liten sopborste. Använd den innan du lämnar platsen så det är fint när nästa vandrare kommer hit. Här hittar du kartlänk/koordinater till vindskyddet vid Övre Långevatten.

Längs Bohusleden etapp 8

På väg tillbaka till bilen idag njöt jag av den vackra omgivningen som jag inte såg något av på grund av mörkret när jag gick ut igår. Mossa, sjöar och kuperad stig – Svartedalen i ett nötskal. Vackrare än så här blir det inte i skogen!

Bohusleden, etapp 8, genom Svartedalens naturreservat och förbi Övre Långevatten
Bohusleden, etapp 8, genom Svartedalens naturreservat och förbi Övre Långevatten

Vill du veta mer om området?

Bohusleden.se kan du läsa mer om etapp 8 som går mellan Grandalen och Bottenstugan. Vindskyddet vid Övre Långevatten är ett av de två vindskydd som finns längs etappen. Mer information om Svartedalens naturreservat hittar du hos Länsstyrelsen. Sammanfattningsvis får jag väl avsluta med att säga att jag har varit alldeles för lite i Svartedalen och det får jag försöka ändra på.

Ännu en bild från den mossiga skogen
Ännu en bild från den mossiga skogen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.