Egentligen är det min sambo som tycker om att paddla, men i helgen övertalade han mig att följa med. Målet för vår bilfärd var en (här) inte namngiven å knappt en timme bort. Sambon ville nämligen visa mig hur mycket bäver och annat vilt som finns runt ån. Och det skulle visa sig bli ett riktigt bäversafari.

Min sambo (Lars) ville visa mig en av sina favoritåar
Min sambo (Lars) ville visa mig en av sina favoritåar

Ån slingrar fram mellan grönskande kullar

När vi kommit en bit längs ån förundrades jag över det böljande landskapet som badade i sol. Alla tänkbara nyanser av grönt omgav mig. Bredvid ån sprang en grävling längs en stig. Fåglar kvittrade och forsärlor satt i buskarna längs åns kant.

Grönskande kullar och träd omgav ån
Grönskande kullar och träd omgav ån

Där vi tyst gled fram passerade vi några bäverhyddor, och på en äng intill vattnet låg några kor och vilade i solen. Myggen dansade precis över vattenytan, men lämnade oss i fred. Det var nästan som att befinna sig i en sagovärld.

Middag och vila mitt i grönskan

Vi tog oss tid att bara glida fram, och gjorde även ett strandhugg för lite middag och vila. Platsen vi valde var en av alla de gröna kullar vi paddlade förbi.

Dags för middag och vilopaus
Dags för middag och vilopaus

Uppe på krönet av kullen skuttade ett rådjur graciöst iväg när vi kom gående. Vi hittade ett perfekt ställe vid ett träd där vi monterade köket och värmde vatten till vår mat.

Middagsdags i grönskan - innan vi återupptar vårt bäversafari
Middagsdags i grönskan – innan vi återupptar vårt bäversafari

Perfekt ställe att gå iland
Perfekt ställe att gå iland

Det blev verkligen bäversafari

Gårdagens tur blev en fantastisk naturupplevelse då vi såg runt 15 bävrar, en grävling, två vildsvin på bara några meters håll, tre rådjur, flera forsärlor och en kungsfiskare.

Det är svårt att beskriva upplevelsen av att glida fram stillsamt i tystnaden. Att se bävrarnas huvuden klyva vattenytan runt omkring oss. Höra plaskandet från deras svansar när de dyker. Och att uppleva känslan av att de fanns precis överallt i det område vi sakta rörde oss i. Men det var magiskt.

En av alla bävrar som simmade runt kanoten
En av alla bävrar som simmade runt kanoten

Att dessutom få se två vildsvin som stod i det höga gräset och drack vatten, cirka 3 meter ifrån oss, var en häftig upplevelse. Som jag upplevde med skräckblandad förtjusning. För innan jag var säker på att de skrämda, grymtande grisarna skulle springa uppför backen och inte kasta sig ut i ån var jag lite nervös.

Dags för lite bäversafari från kanoten

På bilden: Ryggsäck Gregory Pack Deva 70, T-shirt från Swedemount, Keb byxa från Fjällräven och skorna Rover från Icebug. OBS! Inte sponsrat inlägg

Några avslutande ord om vår tur

Med hänsyn till djuren vill vi gärna hålla platsen hemlig, även att jag egentligen unnar alla att få en sådan här naturupplevelse.

Det ska va gött å leva
Mina äventyrsskor Rover från Icebug var såklart med på vårt bäversafari med

Jag är oerhört tacksam för att min sambo (Lars, Göta Äventyr) delade med sig av sin favorit-å och gav oss denna tur och många nya minnen! Här kan du läsa om en annan fin paddeltur vi gjort tillsammans.

Det blev en riktigt fin eftermiddag och kväll - och en riktig bäversafari
Det blev en riktigt fin eftermiddag och kväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English EN German DE Spanish ES Swedish SV