Om du älskar Svartedalen, men inte har möjlighet att gå en längre tur, kan jag verkligen rekommendera stigen runt Översjön. Första gången jag gick där var igår, och jag blev verkligen stormförtjust.

Gula slingan runt Översjön i Svartedalen
Gula slingan runt Översjön i Svartedalen
Grön skog, grön mossa, och sjöar som skymtar mellan grenarna
Grön skog, grön mossa, och sjöar som skymtar mellan grenarna

Följ gula markeringar mellan Översjön och sjön Timmervatten

Trots att leden inte är längre än två kilometer får jag känslan av ett Svartedalen i miniatyr. Stigen ringlar fram genom skog där marken är klädd med mossa. Precis som på många andra ställen i naturreservatet känns det som en riktig sagoskog. Eller kanske trollskog?

Mellan Översjön och Timmervatten går stigen
Mellan Översjön och Timmervatten går stigen

Dessutom ligger det sjöar på båda sidor om stigen – Översjön på ena sidan och Timmervatten på den andra. Just denna söndagsmorgon försökte solen leta sig fram mellan molnen, och det var gudomligt vackert. De enda människor jag såg var några fiskare som var tidigt på plats.

Helt ljuvlig morgon i Svartedalen
Helt ljuvlig morgon i Svartedalen – här Översjön

Det kändes som om tiden stod still

Bredvid stigen fanns outtömliga möjligheter att hitta en vacker fikaplats eller tältplats. Eftersom jag natten innan hade sovit på en betydligt mindre charmig plats – alldeles i närheten – kunde jag inte låta bli att småle där jag gick.

Här är är det lätt att svänga av stigen och hitta en egen plats - bakom ett utskjutande klippblock t ex
Här är är det lätt att svänga av stigen och hitta en egen plats – bakom ett utskjutande klippblock t ex

Trots att rundsligan är så kort (2 km) kände jag att jag hade kunnat stanna här hela dagen. Men jag nöjde mig med att bara sitta en stund och se ut över det spegelblanka vattnet i tystnaden.

Sjön Timmervatten ligger spegelblank
Sjön Timmervatten ligger spegelblank

Just den här delen av leden är gemensam för den gula leden runt Översjön och den röda leden runt Timmervatten. Men jag skulle inte ha något emot att gå båda slingorna och ”behöva” gå här två gånger. Hela området är väldigt njutbart.

När stigen delar sig följde jag de gula markeringarna tillbaka mot Stenstugan som jag även passerat dagen före när jag gick den blå slingan.

Hungersvatten i mindre grått ljus än föregående dag - på väg mot parkeringen vid Översjön
Hungersvatten i mindre grått ljus än föregående dag

Avslutningsvis – några användbara länkar

Både Översjön och Timmervatten ligger i Svartedalens naturreservat. I just den här delen av reservatet är det tillåtet att tälta, men inte att göra upp eld förutom i anvisade eldstäder. Från parkeringen vid Översjön, där denna slinga startar, finns även tre andra leder. Den längsta är den blå som jag gick dagen innan (se blogginlägg från övernattning vid sjön Hungersvatten) på 5 kilometer. Sedan finns både en grön och en röd som är två kilometer vardera. Det går alldeles utmärkt att kombinera flera av dem till en längre tur.

Hos Västsverige/Södra Bohuslän Turism kan du läsa mer om Svartedalens friluftsområde. Personligen har jag med mig orienteringkartan ”Svartedalen-Kungälv, skala 1:25.000” när jag är i området.

Länkar till fler inlägg från Svartedalen

Här finns länkar till fler turer jag gjort i Svartedalen (både i naturreservatet och i området utanför reservatet).

Ett litet vattenfall i en bäck som rann ut från Översjön
Ett litet vattenfall i en bäck

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.