Vilken vacker oas den är – Herrgårdsparken i Mariannelund. Trots att den ligger mitt i skogen så är den i stort sett belägen inne i samhället. Detta är en fantastisk plats som jag väldigt gärna ville visa för min syster och hennes barn när vi sågs i helgen.

Information om Tempelbron i Herrgårdsparken
Information om Tempelbron i Herrgårdsparken

Lite fakta om utflykt nummer 6

När Madickens familj var på utflykt fick de fly upp i träd på grund av att de blev jagade av tjurar. Att klättra i träd passar väldigt bra i Herrgårdsparken, men några tjurar behöver man inte oroa sig för.

I Herrgårdsparken finns många roliga broar att springa över
I Herrgårdsparken finns många roliga broar att springa över

Eftersom min syster hade en tid att passa bestämde vi oss för att ta bilen från Filmbyn till Herrgårdsparken istället för att gå. Men jag och hunden Balder hade gått själva promenaden redan på morgonen. Den första biten, följer man olika gång- och cykelbanor. Däremot är det till stor del stig tillbaka till Filmbyn.

Även den här utflykten har ett uppdrag man ska utföra. Den här gången skulle någon av oss sjunga en sång från scenen som finns mitt i Herrgårdsparken för att sprida lite glädje. Nu råkade lotten falla på mig. Trots att jag sjöng Smålandsvisan med mitt bästa vibrato och stora yviga gester finns inget bevis. Anledningen är att min lille systerson som skulle filma spektaklet tyckte att en traktor i närheten var mer spännande än jag. Så det enda man hör av min sång på filmen är några av de högsta tonerna som skär igenom traktorns ljudmatta.

Oj, försiktigt här
Oj, försiktigt här

Fritt fram för lek och spring

Oavsett om vi har filmbevis på mitt sjungande eller inte så blev besöket i Herrgårdsparken uppskattat. Det är en plats som gjord för spring och bus. Eftersom vi kom dit mitt under bästa höstperioden var marken täckt av löv, så vi inledde med lövkrig.

Herrgårdsparken inbjuder till spring och rörelse
Lövkrig i Herrgårdsparken

Inne i parken finns flera dammar och en å. Över dem alla går en massa broar som knyter ihop alla öarna med parkområdet. Givetvis tyckte barnen att det var väldigt roligt att springa runt längs strövstigen och varva oss där vi gick i lite ”vuxnare” tempo. Den mest kända bron i Herrgårdsparken är Tempelbron som ursprungligen byggdes i början av 1800-talet. Kopian som finns där nu byggdes 1980.

Den vackra Tempelbron i Herrgårdsparken, Mariannelund
Den vackra Tempelbron i Herrgårdsparken, Mariannelund

Det känns nästan overkligt att hela den här parken anlades av en generallöjtnant till sin hustrus ära. Hon hette Mariana och parker kallades för Marianalund. Vilken fantastisk kärleksgåva att ge en så vacker plats till någon! Sedan fick hela samhället ärva namnet 1913 och blev då Mariannelund.

En av dammarna i Herrgårdsparken
En av dammarna i Herrgårdsparken

Avslutningsvis: Användbara länkar om Herrgårdsparken

Självklart har Filmbyn Småland samlat all information om utflykterna på ett och samma ställe. Ta en titt (länk). Varje utflykt har en egen folder (med karta, färdbeskrivning och kuriosa) och de finns att köpa i receptionen på Filmbyn Småland.

Se vad Eksjö kommun skriver om Herrgårdsparken och dess historia (länk)

Mer i bloggen

Min sammanställning över Filmbyns sju sagolika utflykter

Otroligt roligt att min mamma följde med till Herrgårdsparken
Otroligt roligt att min mamma också följde med till Herrgårdsparken

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.