När jag gjorde mitt medborgarförslag om vindskydd längs Orust Tvärs kollade jag upp vilka vindskydd som fanns i närheten. Det var inte särskilt många, men genom ett tips från Sofia fick jag veta att ett av dem ligger vid Bö tjärn på grannön Tjörn.

Det superstora vindskyddet vid Bö tjärn, Tjörn
Det superstora vindskyddet vid Bö tjärn, Tjörn (bild från i morse)

Eftersom vi har vår valp Balder med oss försöker vi hitta platser som inte kräver lång vandring. Och jag kom på att just Bö tjärn borde passa oss väldigt bra. Innan vi åkte hemifrån igår åt vi middag med barnen, så det var nästan skymning när vi satte oss i bilen. Bilresan tog ungefär 30 minuter.

Fredagsmys vid Bö tjärn

Lars förbereder vår brasa
Lars förbereder vår brasa
Att sitta framför en brasa är så avkopplande - här vid Bö tjärn
Att sitta framför en brasa är så avkopplande

Vi valde att gå stigen från vattenverket mot vindskyddet (som ligger bredvid Torpet dit det är skyltat). Precis runt vattenverket hade det nyligen avverkats skog, så skogsvägen var ganska geggig och hal. Enligt vad vi fått till oss skulle det ta runt 20 minuter att gå fram till vindskyddet, och det stämde ganska bra. När vi kom fram hade det redan mörknat så vi började med att förbereda kvällsbrasan. Ved hade vi burit med oss.

Balder vill ha ölkorv
Balder vill ha ölkorv…

Temperaturen låg på någon plusgrad, men det blåste en hel del. Därför var det extra skönt att kura ihop sig nära varandra, sittande på ett liggunderlag, i vindskyddets kant framför brasan. Mörkret slöt sig snabbt runt oss. Jag njöt verkligen av lugnet och av tvåsamheten – som dock bröts då och då av att vår valp ville smaka vårt fredagsmys. Eller sitta mellan oss.

Mina nya ullstrumpor från Haunted by Nature
Mina nya tunna ullstrumpor

Relativt tidigt, för att vara en fredagskväll, kröp vi ner i sovsäckarna. För en gångs skull frös jag inte som en galning medan jag bytte om till ullunderställ (och mina nya ullstrumpor, ull-halsvärmare och ullmössa). Till att börja med var valpen Balder lite orolig. Det var hans första natt i vindskydd. Men när vi hade lagt hans liggunderlag mellan våra kom han snabbt till ro och vi somnade snabbt alla tre.

Pojkarna sover gott i vindskyddet vid Bö tjärn
Pojkarna sover gott i vindskyddet vid Bö tjärn

Första ”varma” ute-natten sedan november

En enda gång under natten var jag vaken och då var det bråttom. Valpen behövde göra sina behov. Du kan nog tänka dig hur det såg ut när jag i mörkret (innan jag fick på pannlampan) krånglade mig ur dubbla sovsäckar, fick av honom selen som var utanpå täcket (som helst inte ska bli kissigt!!) och täcket, krängde på honom selen och satte i kopplet samtidigt som jag försökte få i mina egna fötter i de kalla kängorna och slänga på en tröja utanpå understället. Men det gick bra. Vindskyddet besudlades inte!

Härligt att vakna varm och glad - här vid Bö tjärn
Härligt att vakna varm och glad

Nästa gång jag vaknade var klockan nästan 07. Efter soluppgången med andra ord. Vädret var grått, men det blåste inte längre in i vindskyddet som det gjort på kvällen. Jag konstaterade att det var första ute-natten sedan november som jag inte frusit en enda gång vilket förmodligen berodde både på temperaturen och mina nya tunna merinoull-kläder från Haunted by Nature. Det var heller inte så jobbigt att lämna den varma sovsäcken för att kliva i mina kläder som det varit de senaste månaderna. Strax var jag redo att gå leden runt den lilla sjön Bö tjärn, och jag tog Balder med mig.

Vackert utanför vindskyddet. Bö tjärn ligger här precis till vänster
Vackert utanför vindskyddet. Bö tjärn ligger här precis till vänster.
Vindskyddet vid Bö tjärn är verkligen stort
Vindskyddet vid Bö tjärn är verkligen stort

Vandringsleden runt Bö tjärn

Efter bara några minuter var vi uppe vid vandringsleden. Vid Torpet svängde vi vänster på leden och hade då sjön på vår vänstra sida. Landskapet var kuperat och gick genom både löv- och barrskog.

Torpet som drivs av Friluftsfrämjandet, Tjörn
Torpet som drivs av Friluftsfrämjandet, Tjörn
Kuperat och vackert längs leden
Kuperat och vackert längs leden

Vi fortsatte längs sjön i långsamt tempo. Att gå med hundvalp innebär otaliga stopp, för allt måste undersökas. Och allt man inte sett innan är spännande och antingen superintressant eller lite skrämmande. Skränande svanar till exempel.

Några av svanarna vi såg på Bö tjärn i morse
Några av svanarna vi såg på Bö tjärn i morse
Liten hund spanar ut över sjön
Liten hund spanar ut över sjön
Woho.. för en kort stund tittade solen fram!
Woho.. för en kort stund tittade solen fram

Leden går i blandad terräng. En passage är väldigt brant, men där finns rep att ta hjälp av så man inte halkar/ramlar. Här kommer lite blandade bilder:

Favoritdelen av leden runt Bö tjärn var uppe på berget mitt emot vindskyddet. Där är det riktig västkustkänsla där leden går fram över hällarna. Utsikten är också fin och längst upp på toppen, innan leden börjar gå neråt mot skogen, finns ett fikabord med bänkar.

Häruppe finns bord och bänkar - en superfin plats för en fika
Häruppe finns bord och bänkar – en superfin plats för en fika
Här är vi på väg uppför berget
Här är vi på väg uppför berget

Även att vandringsleden bara är 4 kilometer är den för lång för en valp. Därför valde jag att bära Balder med jämna intervaller, och han verkade mycket nöjd med det arrangemanget. När jag såg honom sacka efter, eller lägga sig ner bredvid stigen tog jag paus och lät honom vila.

Bitvis fick jag bära Balder runt Bö tjärn
Bitvis fick jag bära Balder runt Bö tjärn – 14 kg valp
Det fanns en massa ställen att dricka vatten på
Det fanns en massa ställen att dricka vatten på

Äntligen frukostdags!

Efter nästan två timmar var vi tillbaka vid vindskyddet och då var det dags att packa ihop min sovplats, och att äta frukost med Lars. Han hade njutit av sin sovmorgon, och och vaknat strax innan vi kom tillbaka.

Vatten!
Vatten!
Bö tjärn på Tjörn
Bö tjärn
Frukostmys med husse vid Bö tjärn
Frukostmys

Vädret var grått och blåsigt, så det inbjöd inte direkt till någon längre vistelse sedan vi ätit vår frukost. Istället tog vi på våra ryggsäckar och gick tillbaka till bilen – nöjda med vår sköna start på helgen!

Jag och Balder på väg hem från Bö tjärn
Jag och Balder på väg hemåt

För dig som vill veta mer om Bö tjärn

Friluftsfrämjande på Tjörn (länk till deras info om Bö tjärn) ansvarar för leden vid Bö tjärn, och de sköter även om Torpet.

Vandringsleden runt Bö Tjärn är ungefär 4 kilometer lång. Eldstad och vindskydd finns. På berget på andra sidan sjön finns också en fin rastplats med vid utsikt. OBS! Just nu har det avverkats rejält runt vattenverket, så en liten del av leden är småtrist just nu. Men den bjuder ändå på stor variation och är fin på många ställen så jag tycker absolut att den är värd att gå!

Har har det avverkats skog
Har har det avverkats skog

PS. Att hitta parkering var lite bekymmersamt på grund av att det satt en handskriven skylt där det stod att det var parkeringsförbud längs vägen till och med den 15 mars (vi var där den 12-13 mars). Trots det valde vi att ändå till slut att parkera vid en större ficka längs vägen – bortanför vattenverket. Vi stod en bra bit vid sidan av körbanan – och handskrivna skyltar håller vad jag vet inte rent juridiskt. DS.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.