När helgen närmade sig växte som vanligt ute-längtan allt starkare. Längtan efter att kunna vara ute längre tid. Och helst även sova ute. Den här gången kände jag att det skulle vara roligt att testa ett helt nytt område. Därför hörde jag av mig till Naturvårdsgruppen (mer info längre ner i inlägget), som jag följt ett tag på Instagram, och bad om tips.

Längtan ut blev stark - och den här gången frågade jag Naturvårdsgruppen om tips
Längtan ut blev stark

Vi fick ett kanonbra förslag från Naturvårdsgruppen

I stort sett omgående fick jag ett tips från killen som har hand om Naturvårdsgruppens konto. Platsen han tipsade om var Stora Hassungaredssjön, Bunketorp. Men vi nappade inte på en gång. För det första gör vi vanligtvis våra turer i vårt närområde – och Naturvårdsgruppen befinner sig i Mölndal 8-9 mil härifrån. Dessutom försöker vi minimera tiden vi är borta från våra tonåringar. Efter lite dividerande med sambon kom vi fram till att om vi utgick från min arbetsplats i centrala Göteborg på fredagen så skulle det bara ta 27 minuter med bil. Och så var det bestämt – och ryggsäckarna packades i en hast på torsdagen.

Stenbro vi gick över när vi skulle till platsen som Naturvårdsgruppen tipsat oss om
Stenbro vi gick över

Alltså blev jag upphämtat av mina sambo Lars efter jobbet och vi knappade in punkten vi fått på Google Maps. Det var lätt att hitta och gick smidigt att köra. Eftersom det bara var drygt en kilometer att gå från bilen så passade det väldigt bra att gå med valp. Stigen/skogsvägen var bred och vältrampad, och naturen runt oss vacker. Solen lyste och det var någon plusgrad i luften.

Nu är vi på väg! Här min sambo Lars och valpen Balder.
Nu är vi på väg! Här min sambo Lars och valpen Balder.

På plats – och dags för utemiddag

Vi hittade direkt till ”vår egen udde” som vi blivit tipsade om. Den låg otroligt vackert – och inte bara det. I själva verket var den helt perfekt, för där fanns en platt yta som var tillräckligt stor för att rymma vårt stora familjetält. Självklart ville vi både få upp tältet och få igång en brasa innan det mörknade. Därför delade vi på oss så att Lars reste tältet medan jag och Balder gick till grillplatsen på udden bredvid för att göra upp eld. Inte nog med att Naturvårdsgruppen hade tipsat oss om platsen – de hade dessutom sett till att det fanns ved på platsen. Lyxigt så det förslår!

Balder var lite för nyfiken på när jag gjorde upp eld - så jag spred ut hans mat så att han fick leta efter den medan jag tände brasan
Balder var lite för nyfiken på när jag gjorde upp eld – så jag spred ut hans mat så att han fick leta efter den medan jag tände brasan
Lars förbereder maten
Lars förbereder maten

När tältet var uppe gjorde Lars oss sällskap. Eftersom han är det bättre kocken av oss överlät jag matlagningen åt honom. Även att jag assisterade genom att plocka fram allt som behövde. Och fotade lite mellan varven. Viltskav stod på vår meny.

Det är något visst med att laga mat över öppen eld
Det är något visst med att laga mat över öppen eld
Ser det inte gott ut? Och så tallriken - jag är såå förtjust i våra tallrikar från Kupilka
Ser det inte gott ut? Och så tallriken – jag är såå förtjust i våra tallrikar från Kupilka

Maten blev supergod. Och att sitta i skymningen på denna vackra plats – med min sambo vid min sida – gjorde inte saken sämre. Vår valp Balder lekte omkring oss tills han var så trött att han helt sonika la sig ner och vilade han också. Vi satt och småpratade med låga röster medan det mörknade omkring oss. De enda ljud vi hörde var knastret från brasan och isen som sjöng medan temperaturen sjönk.

Härligt att lyssna på knastrandet från brasan - elden som Naturvårdsgruppen kört ut räckte läääänge
Härligt att lyssna på knastrandet från brasan

Dags för tältnatt vid Stora Hassungaredssjön

Till slut lät vi brasan brinna ut och letade oss tillbaka till vår egen udde i pannlampans sken. Eftersom det var en klar natt gnistrade hela himlen av stjärnor. Efter att vi hade lämnat av våra saker inne i tältet och gjort klart sovplatserna gick vi ut för att fota i kvällningen. Balder var så trött att han stannade kvar och sov istället. Fantastiskt skönt att han kände sig så trygg redan första gången han skulle sova i tält.

Tältet står där på udden som Naturvårdsgruppen tipsat oss om - och stjärnorna gnistrar i bakgrunden
Tältet från utsidan där det står på ”vår udde”
Balder i tältet
Balder i tältet

Det blev snabbt allt kallare. Snart bytte vi om till ullunderställ och kröp ner i sovsäckarna. Balder sov redan djupt och det dröjde inte länge förrän även jag föll i sömn till det fantastiska ljudet av sjungande is. Några gånger under natten vaknade jag och tyckte att det var lite kallt. En av gångerna vaknade jag av att jag blev påhoppad av gose-sugen hundvalp. Men utöver det sov jag hur gott som helst. Redan innan solen gått upp vaknade jag, men jag tvingade mig att ligga kvar tills klockan i alla fall var nästan 07 innan jag började stöka runt för att få på mig mina kläder.

Morgontur i Bunketorp-området

SMHI hade utlovat solsken, men när jag och Balder steg ut ur tältet var det helgrått och himlen var täckt av tjocka moln. Eftersom min plan var att ta en lite längre morgonpromenad kunde jag inte ta med Balder. Han är ännu för liten för att gå långa promenader. Därför gick jag först en minirunda med honom innan han fick lägga sig och mysa hos husse. Sedan gav jag mig iväg på en liten egen-tur. Jag hade fått tips från Naturvårdsgruppen om att gå den svart-vit-markerade rundan (8,5 km) som vi följt en bit innan vi svängde av mot sjön dagen innan.

Det här vindskyddet passerade jag när jag gick lite "off-road"
Det här vindskyddet passerade jag när jag gick lite ”off-road”
Och så kom solen fram
Och så kom solen fram

Till att börja med följde jag leden som slingrade sig fram genom vacker tallskog förbi små sjöar. Efter en stund stannade jag till och tittade på kartan. Därefter bestämde jag mig för att gå tillbaka mot Stora Hassungaredssjön. Att utgå från stigen/skogsvägen och därifrån göra små egna fotoutflykter i den vackra omgivningen. Stigar fanns det gott om, och jag följde både små och stora – och gick egna vägar.

Vacker skog bredvid sjöarna - bra runda jag bliv tipsad om av Naturvårdsgruppen
Vacker skog bredvid sjöarna
Isen sjöng högt när temperaturen gick upp
Isen sjöng högt när temperaturen gick upp

Det blev snabbt varmare när solen ”blåste bort” alla moln. Fåglarna kvittrade lyckligt och isen började återigen sjunga. Högt, ljudligt och mycket. Verkligen en helt magisk morgon.

Fin spång - gissar att Naturvårdsgruppen kan ha haft ett finger med i spelet här...
Fin spång – gissar att Naturvårdsgruppen kan ha haft ett finger med i spelet här…
Förlåt - en isbild till
Förlåt – en isbild till

Utefrukost och dags att säga hejdå till vacker plats

När jag kom tillbaka till tältet efter ungefär två timmars underbar morgonpromenad hade Lars redan tänt en brasa och höll på att koka morgonkaffe. Vi satte oss på liggunderlagen på en klippa och gottade oss i solen långt efter att frukosten var uppäten. Balder var lite rastlös till en början. Men till slut kom även han till ro och la sig och njöt av vårsolen. Efter någon timme packade vi ihop våra sovsaker och tältet. Vi gick ett varv runt området för att se så att vi inte glömt något. Sedan började vi den korta vandringen tillbaka till bilen.

Balder vilar på mina ben. Husse fixar kaffet.
Balder vilar på mina ben. Husse fixar kaffet.
Så här ska livet vara - lugnt, skönt, ostressat
Så här ska livet vara – lugnt, skönt, ostressat

Tack Naturvårdsgruppen!

Ett superstort tack från oss alla tre till Naturvårdsgruppen för tipset om plats. Det kan inte ha varit lätt för jag ställde några ”krav”: Det skulle finnas både skog och sjö, det fick inte vara mer än max 2 kilometers promenad till platsen. Ändå fick det inte vara ett ställe som är välbesökt. Och ha plats för ett tält. Förutom det ville jag att det skulle finnas möjlighet för mig att gå en lite längre sväng på morgonen. Och som du ser av inlägget här: Naturvårdsgruppen prickade in alla punkterna med sitt tips – trots att jag var så kräsen!

PS. Det enda som jag hade kunnat anmärka på var att det på natten hördes en del trafikljud på avstånd, men jag får skylla mig själv – för jag hade glömt nämna att jag är lite känslig för det. DS.

Vacker mossa <3
Vacker mossa

För dig som vill veta mer

 • Följ Naturvårdsgruppen (som tipsade mig om platsen) på Instagram. Deras konto är så inspirerande. Gruppen arbetar med att hålla alla leder i Mölndals kommun fina. De kör ut ved. Bygger spänger. Röjer leder. Sätter upp skyltar. Lagar och fixar. Varje dag. Jag har följt deras konto en tid och det gör mig glad varenda dag. Önskar att alla kommuner skulle göra liknande satsningar. Men som sagt, följ kontot du med!
 • Så här hittar du hit:
  Här hittar du en länk till raststugan vid Stora Hassungaredssjön. Vi tältade på en udde vid samma sjö. Det går en fin vandringsstig runt hela sjön, och det går även bra att gå ”off-road” lite närmare vattnet. Det finns flera grillplatser i området, och en motionsslinga på 8,5 km (svart-vita markeringar) passerar strax bakom stugan. Stugan ligger på en liten avstickare från Bohusleden.
Balder verkar ganska nöjd med tipset vi fick från Naturvårdsgruppen
Balder verkar också ganska nöjd med tipset vi fick från Naturvårdsgruppen

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

9 Comments

 1. Vilket härligt inlägg jag snubblade över! Jag bor i Mölndal så det är ju bara ett stenkast för mig att utforska denna plats! En fråga: Var parkerade ni? 🙂

  Mvh
  Linda

  1. Hej Linda! Vad kul att du hittade hit till bloggen. Vi parkerade längs Hörnetvägen (det är inte optimalt – vi behövde dock komma så nära som möjligt eftersom valpen inte kan gå så långt än) och fortsatte den sedan framåt förbi husen, tills vägen övergick i skogsväg.

   1. Tack för svar! Balder är verkligen urgullig och önskar själv en vovve ibland att ta med ut i markerna. Får se om jag kan få med dottern ut en sväng

 2. Hej, vindskyddet du passerade när du gick off-road, låg det vid samma sjö? Kan du beskriver var ungefär det låg…

  Fin blogg!

  Mvh Tim

  1. Hej Tim! Vindskyddet ligger längs etapp 1 av Bohusleden, eller rättare sagt vid en skyltad/markerad avstickare från Bohusleden, vid södra spetsen av Stora Hassungaredssjön. Det är markerat på Bohusledens webb/karta: https://bohusleden.se/kartplaneringsverktyg/bohusleden/1-blavattnerna-stensjon?center=%2857.56962337651486%2C%2012.140725348641505%29&zoom=15

   1. Tack, det vindskydd känner jag till, men jag menar det vindskyddet du har på bild här på din blogg, det med en bågsåg på gavlen och ett gammalt bord… Det har jag aldrig sätt när jag gått Bohusleden.

    Tim

  2. Åh förlåt.. jag svarade utan att kolla vilken bild du syftade på. Jag har tittat på en karta nu, men kan inte svära på exakt vilken liten sjö den låg vid, men det var bara någon kilometer bort. Det fanns en del stigar i området, och jag har för mig att det även satt skyltar om fiske vid sjön. Det kan ha varit Aborrtjärn, men jag är inte 100% säker på det. Jag har bara varit i området den gången, och jag har varit på ganska många platser sedan dess. Jag ber om ursäkt. Men om du har instagram kanske du kan kolla med @naturvardsgruppen – de brukar ha järnkoll på allt som finns där i närheten! Hälsa från mig. / Therése

 3. Ja, nu när jag börjar tänka på det så vet jag att det fanns ett vindskydd på tidigt 90-talet vid Aborrtjärn, kanske det är det som står kvar? Får ta mig en titt…

  P.S.
  Vet inte om du fotograferar med mobilen eller en vanlig kamera, men sätt på GPSen/platsdelning så taggas alla bilder med koordinater så kan man lättare hitta platsen på en karta…

  Mvh Tim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.