För tonåringarna i huset står inte friluftsliv särskilt högt upp på önskelistan, så därför nappade vi vuxna direkt på idén när de själva föreslog att vi skulle ut och fiska. Efter att ha pratat ihop oss alla fyra kom vi fram till att vi till och med skulle tälta – något vi oftast får göra utan våra barn.

Här sov vi under vårt härliga utedygn

Vandring tillhör inte de yngres favoritaktiviteter så vi kom på att vi kunde ta med kanoten så att de kunde ta sig fram i den. Själva bar vi våra ryggsäckar längs stigar fram till platsen vi valt ut för vårt utedygn, medan våra barn tog med sin utrustning i kanoten.

Glada barn ute med kanoten - tala om kvalitetstid
Glada barn ute med kanoten (och jo, de har flytväst på)
På väg mot "vår" udde
En del av oss fick ta oss till udden landvägen

Där vi följde den mysiga, vindlande stigen hörde vi på långt håll att de nått målet, och när vi kom fram till udden var de i full färd med att fiska. De bubblade av glädje och iver och gav sig snart iväg ut med kanoten för att fortsätta fiska medan vi reste tältet. Hundarna var inte superglada över att behöva sitta vid varsitt träd under tiden, men övrig tid var de med oss i allt.

Det är jättesynd om mig som måste sitta här och bara vänta
Det är jättesynd om mig som måste sitta här och bara vänta, verkar Gemini tycka
Vår lägerplats
Vår lägerplats
Söndagslunchen fixade barnen under vårt utedygn. Foto: Lars Johansson
Söndagslunchen. Foto: Lars Johansson
Lars ser till så att vi har ved till kvällens grillning - och till kaminen i tältet
Lars fixar ved till kvällens grillning – och till kaminen i tältet

Sedan följde en härlig eftermiddag och kväll med tysta telefoner. Tiden fyllde vi med fiske, paddling, korvgrillning, hundpromenad, en fantastisk solnedgång och innan vi visste ordet av var det dags att krypa ner i sovsäckarna och försöka sova.

Grillade marshmallows är ett måste
Grillade marshmallows är ett måste
Efter korvgrillningen gav de sig iväg ut på ännu en liten fisketur medan solen sjönk
Efter korvgrillningen gav de sig iväg ut på ännu en liten fisketur medan solen sjönk
Vacker solnedgång utanför tältet
Vacker solnedgång utanför tältet

Kaminen värmer snabbt upp tältet
Kaminen värmer snabbt upp tältet

Att sova gick bättre för oss äldre än för de yngre. Fast allra bäst sov nog hundarna i sina bäddar, nära sina hussar och mattar, och med kaminens sprakande värme runt sig.

På morgonen gick jag en ordentlig sväng med hundarna som var lyckliga att få sträcka på benen någon timme, och kom hungrig tillbaka till de övriga som satt i kaminens värme och fixade en riktig lyxfrukost.

Härlig morgonpromenad i vacker miljö
Härlig morgonpromenad i vacker miljö

"Nybakt" bröd med bacon och ost", ägg på kokning, kaffe och varm choklad
”Nybakt” bröd med bacon och ost, ägg på kokning, kaffe och varm choklad

Det vankades varma bake-off-bröd, bacon, kokta ägg, varm choklad… och de synpunkter som framförts av tonåringarna sent på kvällen om hur mycket hellre de hade varit hemma i vardagsrummet än i ett tält var som bortblåsta.

Lyxigt utedygn - hundpromenader, paddling, fiske, grillning - och framför allt tid med dem jag tycker om
När vi packat allt hann jag strosa runt lite och bara njuta
Det här var ett utedygn jag kommer att bära med mig minnet av länge
Det här var en helg jag kommer att bära med mig minnet av länge

Efter att vi hade ätit oss mätta och packat ner våra sovsäckar och liggunderlag paddlade barnen iväg på äventyr igen medan vi började ta ner tältet och städa upp den vackra platsen vi lånat av naturen för ett dygn. Det var fantastiskt skönt och harmoniskt att vara där i tystnaden och lugnet medan vi hjälptes åt med det som behövde göras. Efter någon timme kom våra mästerfiskare tillbaka. Då lastade vi det mesta av utrustningen i kanoten så att de kunde ta med den till bilen medan vi vandrade några kilometer till samma ställe.

Tonåringarna fick ansvaret att transportera det mesta av utrustningen till bilen
Tonåringarna fick ansvaret att transportera det mesta av utrustningen till bilen

Medan vi lastade kanoten på bilen hittade de en liten skogsödla – som lät sig fångas och beundras en liten stund innan den fick komma tillbaka till sin sten igen. Ännu en sak för oss alla att minnas med vårt utedygn.

En liten skogsödla
En liten skogsödla

Kanoten lastad - redo för hemfärd
Kanoten lastad – redo för hemfärd

Jag älskar att vara utomhus, och det är extra härligt att få dela utetiden med dem jag tycker om. Det är så värdefullt att få göra saker tillsammans och skapa gemensamma minnen som man kan se tillbaka och på och plocka fram om och om igen. Jag kan bara säga att detta blev en helg jag kommer att minnas länge! En helg som blev precis som jag önskar att helger ska vara.

Så här vackert var det på den plats vi valde som utgångspunkt för vårt utedygn. Foto: Lars Johansson
Så här vackert var det. Foto: Lars Johansson

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Ingegerd Mickelz

    Vilken underbar helg, den hade ju allt. Och vilka ljuvliga bilder 😀

    1. Tack Ingegerd – och ja, det var en underbar helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.