En av de största fördelarna att bo i Stockholm är alla öar som man så enkelt kan besöka. Speciellt nu under lågsäsong när man kan åka ut med Waxholmsbåtarna och det går att åka på SL-korten om man har periodbiljett. Det går även året runt att betala med SL-reskassa, kontant eller med vanligt betalkort.

Grinda

Förra hösten gjorde jag mitt första besök till Grinda. En ö som jag passerat flera gånger när jag åkt längre ut i skärgården. Det är en ö som många besöker varje år, speciellt om somrarna. Läget är bra, det är lagom långt från stan och det går många båtar ut och in. Det finns även vandrarhem, wärdshus och lanthandel på ön som är öppet under sommarsäsongen. Åker man ut under lågsäsong kan man ju alltid ha med sig egen matsäck, det tycker jag är mysigt.

Hur som helst, efter en kaffe och bulle på båten kliver jag i land på Grinda – bryggan heter Södra Grinda. Båtresan mellan Strömkajen och Grinda tar ungefär två timmar.

Båtresa mellan Strömkajen och Grinda

Fotorunda

Jag började upptäcka ön längs med strandlinjen på den södra sidan. Självklart kunde jag inte låta bli att fota den här fina novemberdagen. Jag kom upp på en höjd med en fin utsikt. Där slog jag mig ner och åt lite matsäck. Blickade ut över vattnet och bara andades.

På Grinda

Vandrade vidare på Grinda

Jag vandrade vidare längs med en grusväg in mot ön. Där finns hagar med djur som tillhör Grinda lantbruk. Till min glädje fanns det keliga får i en av hagarna. Så där stannade jag och gosade med fåren genom stängslet.

Fåren på Grinda Lantbruk

Gammal badhytt

Därefter fortsatte jag ner mot gästhamnen och fotade vid klipporna där. Jag får syn på en gammal badhytt som jag blev lite småförälskad i, den stod så fint där på klippan och gjorde sig väldigt bra på bild.

Upp i skogen

Därefter hade jag ett möte på Grinda Wärdshus som ligger med utsikt över viken. Efter mitt möte tog jag en tur upp i skogen och fotade solen som letade sig in mellan tallarna.

Resa tillbaka mot fastlandet

När solen började gå ner gick jag tillbaka till bryggan för att ta båten som skulle gå in mot fastlandet igen. Den här gången åkte jag inte hela vägen till Strömkajen utan klev av vid Lillsved och därifrån tog jag bussen in mot Slussen.

Jag var väldigt nöjd med min vistelse på Grinda. Det var en fin dag på en vacker ö. Det finns även så mycket mer att uppleva där. Bland annat en vandringsstig som jag är lite nyfiken på. Men det får bli en annan gång.

För dig som vill veta mer om Grinda

Jag har besökt ön flera gånger efter det här. Jag hade bland annat en fotoutställning på ön i somras. Läs mer om Grinda och se fler av mina bilder därifrån på min sida skärgårdsfotografier.se.

Länk till Länsstyrelsens information om naturreservatet Grinda
Mer information finns även på Skärgårdsfotografier.se och på Skärgårdsstiftelsens hemsida
Mer om Grinda Lantbruk hittar du på Facebook

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

4 Comments

 1. Underbara bilder från en underbar plats.
  Har själv inte varit där ännu.
  Lyssnade på friluftsliv i p1 som podd häromdagen, det handlade då om skärgårdsluff och ön det pratade mest om var just Grinda.
  SL-kort har jag också.

  1. Det är verkligen jättefint där, vad kul att du gillar bilderna, tack 😀
   Juste, jag borde lyssna på det avsnittet, har sett att de pratat om Grinda 🙂
   Men ut och åk i skärgården med SL-kortet 😀

 2. Dina bilder är fantastiska Annie, och man vill bara hoppa på nästa båt mot Grinda! <3

  1. Tack så jättemycket Therese! 😀 Ja, jag skulle inte ha något emot att åka ut till någon skärgårdsö igen snart 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.