Min arbetsplats ligger granne med Emåns Ekomuseum i samhället Bodafors, Nässjö kommun. Vid ekomuséet finns två olika vandringsleder, eller vandringsslingor, och dem går jag ofta på med mina hundar under lunchrasterna. Igår, första dagen efter min sjukskrivning, valde jag den lite längre som kallas naturslingan och är 4 kilometer lång. Den bjuder på många olika naturtyper, trots att den inte är längre, så vill man ha med sig barn ut är det här en omväxlande runda.

Vandringsslingorna utgår från Emåns ekomuseum, cirka 3 minuters promenad från min arbetsplats
Vandringsslingorna utgår från Emåns ekomuseum, cirka 3 minuters promenad från min arbetsplats

Från början går man på en stig alldeles bredvid Emån. Här är ån inte så bred, men på sommaren är den vacker där den ligger inbäddad i frodig vegetation med höga alar och björkar vid sidan. Nu på hösten är den här delen av slingan lite grå och ”trött”, men den stora vattenmängden livade upp sträckan och bjöd på härligt forsande vatten.

Det var mer vatten i Emån nu än i våras
Det var mer vatten i Emån nu än i våras

Det är oerhört mysigt att strosa fram längs stigen och spången. Här och där finns informationsskyltar om växter och fåglar som man har chans att se längs naturslingan, och sådana skyltar tycker jag tillför ett mervärde. Efter en stund går stigen in i en hage full med smalstammig gammal björkskog. Där finns också ett litet vindskydd alldeles bredvid ån, som passar perfekt för en fikapaus. Eller för att utgå ifrån medan man leker eller utforskar ån.

Ett litet vindskydd finns det längs ån, naturslingan vid Emåns ekomuseum
Ett litet vindskydd finns det längs ån

Strax efter vindskyddet går man över en enkel bro och efter den kan man välja om man vill följa andra sidan av ån tillbaka mot Emåns Ekomuseum (blåmarkerad led – skog- och vattenslingan) eller fortsätta på naturslingan som är märkt med gul markering. Jag valde att fortsätta på naturslingan längs hösthal spång genom härlig tallskog.

Genom tallskogen mot högmossen
Genom tallskogen mot högmossen

Högmossen – min favorit

Det tar inte lång stund att ta sig fram till mossen, men jag kan inte passera tallskogen utan att fotografera. Jag tycker att det är oerhört vackert även att jag har gått där oräkneliga gånger vid det här laget. Spången går sedan i utkanten av mossen och där kan jag stanna hur länge som helst!

Högmossen längs naturslingan i Bodafors
Högmossen längs naturslingan i Bodafors

Jag har inte tänkt på det innan, men det står faktiskt på informationsskylten att en av mina favoritblommor ska finnas här, rundsileshår. Nästa sommar måste jag verkligen hålla ögonen extra öppna efter dem när jag går den här lunchrundan. Helt underbart att ha dem inom promenadavstånd från sin arbetsplats!

Perfekt lunchställe
Perfekt lunchställe – kan det bli så mycket bättre?

Vidare mot sumpskog, hag- och åkermark

När jag motvilligt tvingat mig själv att slita mig från högmossen och vår fina lunchplats följde jag stigen in i sumpskogen. Inte så spektakulär att se på, men den är ändå viktig tack vare sin biologiska mångfald. Marken var riktigt blöt efter allt regnande, och det var tur att jag hade varit klok (!) nog att ta på mig gummistövlar. Efter att ha plumsat i några vattenpölar och låtit hundarna rulla sig lyckligt i det våta gräset kom vi strax ut på en grusväg. De första 200 metrarna är lite trista med föryngringsytor på sidorna, men snart passerar man charmiga hag- och åkermarker i äkta gammaldags smålandsstil.

Grusvägen går mellan hag- och åkermark
Grusvägen går mellan charmiga hag- och åkermarker

Även att man är nära samhället brukar det vara väldigt lugnt här. Vi mötte varken bilar eller människor på vår tur den här gången heller, så det känns som om man är långt ut på landet när man går den här slingan. Jag tycker att den är fin, och att de varit duktiga på Emåns Ekomuseum som fått ihop så många olika naturtyper på en så kort vandringsled.

Tack vare längden, variationen av naturtyper och alla informationsskyltar är detta en perfekt runda att ta med sig barn  på.

Fint i hagarna
Fint i hagarna

För dig som vill veta mer om Emåns Ekomuseum

Länk till ekomuséets webbsida

 

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.