Min arbetsplats ligger granne med Emåns Ekomuseum i samhället Bodafors, Nässjö kommun. Vid ekomuséet finns två olika vandringsleder, eller vandringsslingor, och dem går jag ofta på med mina hundar under lunchrasterna. Igår, första dagen efter min sjukskrivning, valde jag den lite längre som kallas naturslingan och är 4 kilometer lång. Den bjuder på många olika naturtyper, trots att den inte är längre, så vill man ha med sig barn ut är det här en omväxlande runda.
Från början går man på en stig alldeles bredvid Emån. Här är ån inte så bred, men på sommaren är den vacker där den ligger inbäddad i frodig vegetation med höga alar och björkar vid sidan. Nu på hösten är den här delen av slingan lite grå och ”trött”, men den stora vattenmängden livade upp sträckan och bjöd på härligt forsande vatten.
Det är oerhört mysigt att strosa fram längs stigen och spången. Här och där finns informationsskyltar om växter och fåglar som man har chans att se längs naturslingan, och sådana skyltar tycker jag tillför ett mervärde. Efter en stund går stigen in i en hage full med smalstammig gammal björkskog. Där finns också ett litet vindskydd alldeles bredvid ån, som passar perfekt för en fikapaus. Eller för att utgå ifrån medan man leker eller utforskar ån.
Strax efter vindskyddet går man över en enkel bro och efter den kan man välja om man vill följa andra sidan av ån tillbaka mot Emåns Ekomuseum (blåmarkerad led – skog- och vattenslingan) eller fortsätta på naturslingan som är märkt med gul markering. Jag valde att fortsätta på naturslingan längs hösthal spång genom härlig tallskog.
Högmossen – min favorit
Det tar inte lång stund att ta sig fram till mossen, men jag kan inte passera tallskogen utan att fotografera. Jag tycker att det är oerhört vackert även att jag har gått där oräkneliga gånger vid det här laget. Spången går sedan i utkanten av mossen och där kan jag stanna hur länge som helst!
Jag har inte tänkt på det innan, men det står faktiskt på informationsskylten att en av mina favoritblommor ska finnas här, rundsileshår. Nästa sommar måste jag verkligen hålla ögonen extra öppna efter dem när jag går den här lunchrundan. Helt underbart att ha dem inom promenadavstånd från sin arbetsplats!
Vidare mot sumpskog, hag- och åkermark
När jag motvilligt tvingat mig själv att slita mig från högmossen och vår fina lunchplats följde jag stigen in i sumpskogen. Inte så spektakulär att se på, men den är ändå viktig tack vare sin biologiska mångfald. Marken var riktigt blöt efter allt regnande, och det var tur att jag hade varit klok (!) nog att ta på mig gummistövlar. Efter att ha plumsat i några vattenpölar och låtit hundarna rulla sig lyckligt i det våta gräset kom vi strax ut på en grusväg. De första 200 metrarna är lite trista med föryngringsytor på sidorna, men snart passerar man charmiga hag- och åkermarker i äkta gammaldags smålandsstil.
Även att man är nära samhället brukar det vara väldigt lugnt här. Vi mötte varken bilar eller människor på vår tur den här gången heller, så det känns som om man är långt ut på landet när man går den här slingan. Jag tycker att den är fin, och att de varit duktiga på Emåns Ekomuseum som fått ihop så många olika naturtyper på en så kort vandringsled.
Tack vare längden, variationen av naturtyper och alla informationsskyltar är detta en perfekt runda att ta med sig barn på.
För dig som vill veta mer om Emåns Ekomuseum
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.