Artbestämning - vilka blommor är det här?

Hur ofta hamnar man inte i det läget att man står där mitt i naturen och nyfiket tänker ”men vad är detta”? Eller det är kanske bara jag som är så nördig och okunnig? Nåja om du, precis som jag, råkar vara i behov av hjälp att artbestämma något du hittar i naturen finns en massa hjälp att få online. Själv brukar jag fota objektet och kolla jag upp det när jag kommit hem. För mig är det oerhört tillfredsställande att leta mig fram till rätt art – och sedan försöka lägga namnet på minnet.

Hos Artfakta / ArtDatabanken kan du söka upp ALLT i naturen
Vill du till exempel veta något om en växt, en insekt, en fågel, en svamp, en groda eller ett däggdjur som du stött på någonstans i vår svenska natur? Då finns all information här – det gäller bara att söka dig fram via släktträdet, eller skriv in en del av namnet i sökfältet.

Artbestäm växter hos Digiflora
Jag tycker så otroligt mycket om den här sidan även om den rent visuellt inte är den bästa. När jag har sett och fotat en växt jag hittat kan jag välja olika parametrar för att begränsa urvalet, till exempel geografiskt område, typ av fyndplats, blomningstid, växtens färg, höjd, antal kronblad, antal ståndare, frågor om stjälken och bladen och så vidare, tills bara ett fåtal växter visas i listan tillsammans med tydliga foton och information om växten.

Artbestäm växter, ryggradslösa djur och fåglar hos Artfakta
Artfakta.se hittade jag via Ölands Botaniska Förening som tipsade om sidan i en av sina böcker. Det är en riktig guldgruva för dem som är lite kunnigare än mig. Sedan var det kul att man kan bli rapporterare och meddela in dagens fynd så att andra kan se i listor vilka blommor som blommar i mitt län/landskap, vilka djur som setts och så vidare, och uppgifterna kan även användas i naturvårdsarbetet. Dessutom säger Artfakta så här: ”Genom att rapportera till Artportalen har du valt en säker och långsiktig lösning för dina fynduppgifter. ArtDatabanken ansvarar för att hantera dina fynduppgifter om arter på bästa sätt, med målet att de ska göra så stor naturvårdsnytta som möjligt. ”

Appar, till exempel PlantSnap eller Flora Incognita

Många använder appar för att artbestämma vilket är mycket enkelt eftersom det i vissa fall räcker att ta en bild av till exempel växten och så får man svar direkt i appen. Men jag tycker att det är lite fusk *skrattar* och dessutom är det lättare att komma ihåg om man har fått tänka till lite innan man serveras ett svar, men det är användbart när man snabbt behöver ett svar.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.