Förra året hann jag bara paddla vid några få tillfällen eftersom jag skaffade packraften så sent på säsongen (september). Sedan dess har jag längtat efter att få använda den igen, och igår var det packraft-premiär för i år, och vilken premiär sedan!

Jag, Dennis och Rebecka är ute och paddlar på Gårdsjön. Foto: Rebecka Sundahl
Jag, Dennis och Rebecka är ute och paddlar på Gårdsjön. Foto: Rebecka Sundahl

Skogssjöar i trevligt sällskap

Jag paddlade i små skogssjöar med smala passager emellan. Vädret bjöd på sol och det var i stort sett vindstilla, så jag kunde inte önskat bättre.

Mitt härliga sällskap på årets packraft-premiär
Mitt härliga sällskap på årets packraft-premiär

Det var tack vare @dennisspike jag kom ut, han peppade mig innan, valde platsen och guidade (och det inkluderar att vara sten-varnare vid trånga passager) mig och @rebeckasundahl. Hon provade på packraft för första gången, och jag tror inte det var den sista. Eller jag hoppas det, för jag kan tänka mig att göra fler turer i det här sällskapet.

Jag i min älskade packraft. Foto: Rebecka Sundahl
Jag i min älskade packraft. Foto: Rebecka Sundahl

Glida fram i rogivande tempo

Vår tur var det mest avkopplande på länge. Vi paddlade i ett behagligt tempo och stannade ofta och bara tog in alla intryck. Inte nödvändigtvis alla på samma gång, utan man kunde ”bara vara” och följa sin egen rytm. Och min är inte så snabb, det får jag erkänna, men i den här miljön kändes det som om det passade ganska bra. Det blev lite skratt och gnabbande mellan varven, men även skön tystnad.

Middag på en udde

När solen började sjunka och inte längre nådde över trädtopparna på kullarna omkring oss, gick vi i land på en udde för att värma vatten till vår middag.

Dennis på väg mot udden där vi ska äta
Dennis på väg mot udden där vi ska äta

Temperaturen hade sjunkit markant sedan vi gav oss ut, så vi tog på oss varmare tröjor när vi pausade. Trots att vi hade förberett oss för mygg, fick vi sitta ostörda och behövde inte använda det medhavda myggmedlet. Det är otroligt hur mycket det finns att uppskatta!

Jag kom nära vattenväxterna

En av höjdpunkterna för mig var att paddla genom vattenklöver och få se de vackra växterna på nära håll. När man vandrar är det svårt att komma nära eftersom de växer i vatten. I myrmarken vi paddlade genom lyste det rosa av rosling på vissa platser. Mina utrop skrämde nästan livet ur de andra; de trodde att jag hade sett ormar eller kört på grund, när det i själva verket ”bara” var blommor.

Några ögonblicks rädsla…

Som många av er vet har jag alltid varit rädd för vatten, men förutsättningarna jag fick igår gjorde att jag kände mig trygg och full av sprudlande glädje. Inte ett enda ögonblick av rädsla – förutom när jag satte mig i packraften efter vår middag. Då hade jag öppnat ventilen på sitsen, men glömde det, så det började pysa ut luft när jag satte mig. Min hjärna trodde först att det var packraften som läckte, men den kortvariga skräcken gjorde att jag njöt ännu mer av det som återstod av paddlingen.

Praktiska lärdomar

Några praktiska lärdomar efter denna packrafttur:

  • Det hjälper inte att sätta fast säkerhetslinan i paddeln om man inte har fäst linan i packraften
  • Tidigare har jag fått ett veck mitt på packraften och alla har sagt att jag måste pumpa mer. Men jag märkte att om jag tryckte bakom mig så slätades vecket ut. Alltså tog jag bort ryggstödet, tömde ut luften ur sitsen och satte mig längst bak istället. Vips var vecket borta! Jag tycker att ryggstöd/sits sitter för långt fram i packraften – särskilt med tanke på att den är så kort, men det kan vara så att jag kan för lite för att förstå finessen med det.
  • Jag behöver köpa ett annat ryggstöd, eftersom det var ansträngande för svanken att paddla en längre tid utan stöd.
  • Det verkar dessutom som om jag behöver träna på att stiga i och kliva ur packraften (jag hoppas att Rebecka inte visar bildbevis på detta behov…)
Vackert väder och vacker miljö
Vackert väder och vacker miljö

Fakta om min packraft MRS Minnow

Min packraft är en MRS Minnow som väger 1.938 gram (inklusive ryggstöd, sits och fena). Paddeln är en Vikingraft Stinger (840 gram) och flytvästen – inte att förglömma – en uppblåsbar Anfibio Buoy Boy som väger 340 gram. Alltså totalt 3,1 kg, vilket i min värld är helt acceptabelt. Notera att denna modell inte har något kapell.

Årets packraft-premiär - i Gårdsjön
Årets packraft-premiär – i Gårdsjön. Foto: Rebecka Sundahl

Följ min packraft-resa från nybörjare till…

Vill du följa min packraft-resa från start kan du läsa mer i tidigare blogginlägg.

Jag under en av broarna - och min packraft fick plats
Jag under en av broarna. Foto: Rebecka Sundahl

10 % rabatt hos PackraftSverige

Hos Packraft Sverige får du 10% rabatt vid köp av packraft eller tillbehör om du anger koden hemomkringvandring. Koden gäller hela 2024.

Logo Packraft Sverige

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.