På annandag påsk tog jag med mig Göran och Silver till Toftenäs naturreservat på Tjörn. Här hade jag bara gått vintertid, och älskat det, så jag var så förväntansfull.

Längs den blå/vita leden i Toftenäs naturreservat, Skärhamn
Längs den blå/vita leden i Toftenäs naturreservat, Skärhamn

Om vackra Toftenäs naturreservat

Toftenäs är ett litet naturreservat som ligger strax utanför Skärhamn på Tjörn. Där finns en orangemarkerad rundslinga genom hagar som jag tycker är mindre spännande, men stigen som är markerad med vitt och blått är fantastisk. Här kan man stilla sitt behov av klippor och hav. Dessutom finns flera grillplatser längs denna stig och den är riktigt fin.

Göran och Silver, Toftenäs, Tjörn
Härlig vandring i Toftenäs, Tjörn

Beskrivning av vandringsleden

Idag utgick vi (Silver och Göran var också med) från naturreservatets parkering. Därifrån gick vi stig mot Toftenäs Strand. Därefter följde vi bryggan längs havskanten och fortsatte sedan på leden uppför klipporna.

Hela området är starkt kuperat. Mäktiga kala bergsryggar med sprickdalar dominerar landskapet.

Vackra vyer öppnade sig ut mot havet; små öar, glittrande hav och en gnistrande vårsol förgyllde vår promenad. Leden går i starkt kuperad terräng, men den är lätt att följa. Ledstolparna (och stenarna) som är markerade med vitt och blått står ganska tätt.

Jag och Silver i Toftenäs naturreservat på Tjörn
Jag och Silver i Toftenäs naturreservat på Tjörn

Länkar och fakta

Naturreservatet ligger i norra delen av Skärhamn på Tjörn i södra Bohuslän. I området Tubberöd följer du skylt mot vandringsled så kommer du till reservatets parkering. Busshållplats ”Tubberöd” finns också för den som vill åka med kollektivtrafik. Det är dock runt en kilometer att gå från busshållplatsen fram till Toftenäs naturreservat.

Jag vill även nämna att detta är en rundslinga, och den är ungefär 2,8 kilometer. Det låter kanske kort, men leden är som gjord för njut-pauser vid vackra platser.

Toftenäs naturreservat, Skärhamn
Toftenäs naturreservat, Skärhamn

Här kan du läsa mer om Toftenäs

Observera att leden jag gick inte är den orange-markerade Tjörns kommun tipsar om. Men följer du leden som är markerad med vitt och blått får du njuta av samma vackra vyer som vi gjorde. Även Länsstyrelsen har med den nya stigen på sin karta nu. Sist men inte minst delar jag även med mig av mina tidigare små turer här.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.