Eftersom jag är före detta Eksjöbo känner jag till Filmbyn Småland i Mariannelund. Men det förvånar mig att det är så många andra som inte gör det. Detta museum över Astrid Lindgrens filmer ligger inte särskilt långt från det mer kända Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Filmbyn Småland - en utställning om Astrid Lindgrens filmer

Det var inte mitt första besök på Filmbyn

För några år sedan besökte jag Filmbyn tillsammans med min dotter och en av hennes klasskompisar. De (och även jag!) hade otroligt roligt där och de pratade länge om det efteråt. I helgen var jag där igen, och jag delade upplevelsen med min ena syster, hennes barn och vår mamma.

Mina syskonbarn och min syster i Ronjas borg på Filmbyn
Mina syskonbarn och min syster i Ronjas borg

Inspelningsmiljöer från Astrid Lindgren-filmer

Utställningen består av flera ”rum” som är uppbyggda kring några av Astrid Lindgrens filmer och karaktärer. Du får uppleva inspelningsmiljöer från kända barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Där finns även filmaffischer, interaktiva guider där man kan lyssna på olika personer som deltog i filminspelningarna, saker som var vanliga under den tidsepok filmen spelades in, originalkostym från filminspelningarna med mera.

Ena väggen i rummet om inspelningen av filmen Ronja Rövardotter hos Filmbyn
Ena väggen i rummet om inspelningen av filmen Ronja Rövardotter
Rumpnisse
Rumpnisse – alltså jag ääälskar dem!
Skisser fanns det också gott om att titta på
Skisser fanns det också gott om att titta på

Medan man går igenom Filmbyn får man lära sig mycket om hur en filminspelning gick till innan så mycket blev digitalt, och man blir verkligen imponerad. Riktigt spännande. I alla fall för de vuxna.

En försättsmodell av borgen i Ronja Rövardotter
En försättsmodell av borgen i Ronja Rövardotter
Så här ser det ut
Så här ser det ut

Till exempel fick vi lära oss att man ofta använde försättsmodeller i skala 1:10 innan de digitala specialeffekterna tog över. Den placerades några meter framför kameran så att den passade in i bilden. Detta sparade både pengar och var tidseffektivt jämfört med att bygga upp stora kulisser.


Titta vadd det regnar utanför affären på Saltkråkan
Titta vadd det regnar utanför affären på Saltkråkan

Filmbyns otroligt fina uställning

Barnen vill hellre provrida på Lilla Gubben, stoppa huvudet i Emils soppskål och så vidare. Vilket man faktiskt får. Filmbyn uppmuntrar sina besökare att använda kulisserna och spela ni egna filmer. Här kommer några bilder på de fantastiska miljöerna. För mig som växte upp på 70-talet är detta verkligen en nostalgitripp.

Pippis kök som det ser ut på Filmbyn
Pippis kök
Om man väger mindre än 60 kg får man gärna provsitta på Lilla Gubben
Om man väger mindre än 60 kg får man gärna provsitta på Lilla Gubben
En av mina systersöner prövar snickarboa hos Filmbyn Småland
En av mina systersöner prövar snickarboa hos Filmbyn Småland
Jag sitter fast! På Filmbyn kan du själv testa att fastna i soppskålen
Jag sitter fast! Alltså ena brorsonen – inte jag.
Originalkostym från inspelningar finns lite här och var i utställningen
Originalkostym från inspelningar finns lite här och var i utställningen
Barnen i Bullerbyn
Barnen i Bullerbyn

Digitala avdelningen var roligast enligt barnen

När man känner sig färdig med själv utställningen kan man gå en trappa upp till den digitala avdelningen. Om man frågar barnen tyckte de nog att detta var det roligaste. Karaoke (jippi!)

Karaoke på filmlåtarna
Karaoke på filmlåtarna

Där fanns interaktiva quiz med en massa frågor om filmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker. Superbra att man kunde välja nivå lätt eller svår. Förutom att quizen fanns på flera språk.

Vi väntar spänt på nå nästa fråga i Astrid Lindgren-quizet
Vi väntar spänt på nå nästa fråga i Astrid Lindgren-quizet

Roligast av allt tyckte barnen att det med inspelningsbåsen. Där kan man skapa små filmer där man själv är med – och få dem skickade till sin mejl. Man kan till exempel hoppa över Helvetesgapet. Eller bli upphissad i flaggstången precis som Ida blev.

Filminspelning pågår - hopp över Helvetesgapet
Filminspelning pågår – hopp över Helvetesgapet

Sammanfattning av våra timmar hos Filmbyn

Filmbyn Småland är ett otroligt fint ställe som är värt ett besök. Dock önskar jag att jag skulle ha möjlighet att ta mig dit utan barn någon gång, för här finns så mycket att se och lyssna på. Sådant som barn inte har ro att göra, eller vänta in.

Filmbyn är MINST lika rolig för vuxna
Filmbyn är MINST lika rolig för vuxna

Den digitala avdelningen är ett superbra komplement till utställningen. Det gick knappt att få med sig barnen därifrån, så vi fick locka med gott fika och en spännande utflykt på en av Filmbyns sju sagolika utflykter. På grund av att det går ganska snabbt att gå igenom utställningen tycker jag absolut att du ska planera in att göra någon av utflykterna när du ändå är där. Naturen runt Filmbyn är sagolik och trolsk med djupa skogar, stora stenblock och mängder av sjöar.

Avslutningsvis: Användbara länkar

Filmbyn ligger i Mariannelund (Eksjö kommun, Småland) strax intill riksväg 40. Förutom utställning finns en butik med till exempel Pippi-saker, ett café och en upplevelseskog precis utanför dörren. För öppettider och entrépriser, se Filmbyns webbsida.
Länk till Filmbyn Smålands webbplats
Länk till Filmbyns 7 sagolika utflykter. Kartor finns att köpa i receptionen.

Fantastiska skogar runt Filmbyn i Mariannelund
Fantastiska skogar i Mariannelund

Vandringsleder precis utanför Filmbyn

Sevedeleden, 50 km (länk till min och Lindas 2-dagarstur maj 2020)
Höglandsleden, 440 km (länken går till inlägg från alla mina turer längs leden)
Emilleden, 40 km (länk till Eksjö kommuns information)
Länk till min egen sammanställning (och mina bilder) över 7 sagolika utflykter. 2-7,5 km vardera

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

2 Comments

  1. Bra tips! Jag och min familj besökte Filmbyn för första gången i somras och tyckte det var toppen på alla sätt.

    1. Ja, det är min upplevelse också! Både vid mitt senaste besök och innan. Superfint på alla sätt och vis. Och lite som att gå in i en tidsmaskin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.