En vanlig promenad kan bli 100 gånger roligare om man hittar en spännande miljö att gå den i. Det gäller både stora och små, men jag tycker att valet av promenadmiljö är extra viktigt om man vill få med sig barn och väcka deras friluftsintresse.

Som en djungel längs naturstigen vid Emåns Ekomuseum
Utflykt vid Emåns Ekomuseum, Bodafors

Vad är då en spännande miljö? Enligt mig kan det vara exakt vad som helst – bara miljön avviker från ”den vanliga”. Det kan vara en naturlekplats, en stig i skogen, något ställe där man måste hålla utkik för att inte riskera att tappa bort stigen, eller kanske rentav måste klättra, eller krypa för att kunna ta sig fram.

Det skulle också kunna vara att själva utflyktsmålet i sig är något spännande: ett vattenfall, en slottsruin eller något liknande.

Spännande miljö - här i Skröle Hie, Eksjö
Stuverydsbäckens naturreservat, Bruzaholm (också kallat Skröle Hie)

Det kan ju bli extra kul om det finns saker runt om stigen som lockar till aktivitet, till exempel stora stenbumlingar att klättra upp på, bäckar/åar att leka i eller vid, klättervänliga träd eller vattenpölar att hoppa i.

Spännande miljö - här i roligt träd längs Kungsleden, Hemavan
Trädklättring längs Kungsleden, Hemavan

I stort sett alla platser kan vara spännande. Man behöver inte åka iväg till en annan landsända varje gång men vill gå ut på ett äventyr. Om man försöker se en plats med ett barns ögon blir det mesta roligt, och det finns alltid något att göra ute 🙂

Ja, men det var faktiskt en riktigt bra idé! Ett försenat nyårslöfte tror jag rentav att det får bli – att bli mer som ett barn när jag är ute!

Når vi runt trädet? Allt som behövs för denna aktivitet är – ett träd! 🙂

Förresten – glöm inte att ta med fika. Man blir så hungrig när man utforskar naturen. Dessutom är det alltid supergott att äta utomhus, oavsett om det är varm mat eller bara en frukt eller bulle.

Spännande miljö - här vid Grövelsjön
Inte nudda marken – man får bara gå på stenar! Grövelsjön, på väg mot Silverfallet.

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.