Kategori: Blekingeleden

Morgonutsikt från tältet Järnavik

Blekingeleden – en sammanfattning

Blekingeleden är väl värd att vandra om man kan stå ut med att vårt brutna landskap inte kan innehålla vildmark hela vägen utan man får variation av småstigar, breda stigar, skogsbilvägar, grusvägar och asfalt. Många mindre byar och orter passeras. Är man bara intresserad av att gå kortare etapper är de tre första samt etappen Järnavik – Ronneby de finaste i mitt tycke.

Läs mer

Dagsverkstorp

Blekingeleden: Etapp 14+15, Älmtasjön – Bröms

Precis i början av etapp 14 har någon skojat till det och satt en liten skylt med cykelled. Möjligen kan du med stort besvär leda din cykel men inget annat. Brant och stenigt med rötter helt omöjligt även för ett proffs på mountianbike. Någon har haft sinne för humor. Jag såg heller inga däckspår vilket […]

Läs mer
Kul skylt (Till Ingenstans och Tillbaka) på väg mot Älmtasjön

Blekingeleden: Etapp 13 Mörtsjöåsen – Älmtasjön

Blekingeleden etapp 13 går mellan Mörtsjöåsen och Älmtasjön. Etappen går längs ett antal större sjöar och mindre vattendrag i ett kuperat landskap med klassisk blandskog.
Läs mer

Fötterna pausar - här på väg mot Mörtsjöåsen

Blekingeleden: Etapp 12 Alljungen-Mörtsjöåsen

Blekingeleden etapp 12 går mellan Alljungen och Mörtsjöåsen. Etappens första bit fortsätter att följa sjön Alljungen och det går flera kortare leder i området. Men strax viker det av i från sjön och in i ren skog ett tag innan vägvandring.
Läs mer

Frukost vid Listersjön

Blekingeleden: Etapp 11 Skärsviken-Alljungen

Blekingeleden etapp 11 går mellan Skärsviken och Alljungen. Morgonen inleds med frukost på en liten udde vid Listersjön. Klart väder och solsken. Natten har varit behaglig i mitt lilla tält och innan jag lämnar lägerplatsen ser jag till att inte lämna några spår efter mig.
Läs mer

Powernap efter lunchen

Blekingeleden: Etapp 10 Ronneby brunn – Skärsviken

Blekingeleden etapp 10 går mellan Ronneby brunn och Skärsviken. Etappens första korta del går över Ronnebyån och längs med denna innan man viker av in i skog en kort bit för att sedan vandra på väg en bra bit. Det är omväxlande asfalt och grusvägar man går på men snart nog så kommer man ut på landsbygden. Man har finurligt nog lagt leden rakt igenom en gårdsbutik och det känns faktiskt lite hemtrevligt.

Läs mer

Ett stycke blekingsk skog

Blekingeleden: Etapp 9 Järnavik-Ronneby brunn

En av de bästa och vackraste etapperna hittills på Blekingeleden blev etapp 9 mellan Järnavik och Ronneby brunn! Omväxlande vandring och när man väl kommer in i skogen så slås jag av hur fantastiskt vårt fina landskap är. På sina håll skulle man kunna tro att man var hundra mil norrut.
Läs mer

Morgonutsikt från tältet Järnavik

Blekingeleden: Etapp 8 Persgärde-Järnavik

På etapp 8 av Blekingeleden (Persgärde-Järnavik) märker man att landskapet sakta förändras och man går från skogslandskap till kustlandskap. Man märker att det är gammal sjöbotten man vandrar på. Runda bergsknallar omgivna av leråkrar. Stora ekar börjar på sina ställen skymta med kraftiga stammar.

Läs mer

Utsikt från mitt natthärbärge på sträckan Långasjönäs - Pergärde

Blekingeleden: Etapp 7 Långasjönäs–Persgärde

På denna etappen (Långasjönäs-Persgärde) så bestämmer jag mig för att göra någonting helgalet – jag ska gå den som nattetapp i mörkaste januari! Spännande av flera skäl. Jag ska gå helt ensam, i och för sig inget ovanligt men det är en sak att gå dagtid och en annan att gå nattetid. Jag har aldrig vandrat på natten och snubbelrisken och risken att trampa fel är betydligt högre, med andra ord skaderisken skjuter upp några procent. Jag har ingen aning om hur terrängen ser ut eftersom jag aldrig har gått här förut. Vilka djur kommer jag att få se? I området är det gott om vildsvin, rådjur och älg. Jag har tänkt att vandra fredag, lördag, söndag med två övernattningar.
Läs mer

Det är så här välmarkerat man vill att det ska se ut på HELA leden!

Blekingeleden: Etapp 6 Mörrumsån–Långasjönäs

När jag vandrade denna etappen, Mörrumsån-Långasjönäs, hade jag ingen vetskap om appen ARK56. Jag hade således printat ut kartor på Blekingeleden som var, tja, ouppdaterade! Ledens sträckning på kartan stämde inte överens med verklig leddragning. Detta hade jag uppmärksammat redan uppe i Kyrkhultstrakten men klarat mig ändå eftersom leddragningen ändå var rätt bra. Men här i området Bökemåla – Ämneboda var den rent usel på vissa ställen.

Läs mer

Översvämmat vid vindskydden, Bredasjön (på väg mot Mörrumsån)

Blekingeleden: Etapp 5 Tulseboda brunn-Mörrumsån

Etapp 5 går mellan Tulseboda brunn och Mörrumsån och är 17,5 kilometer. Från den gamla Brunnsparken kommer man till Bredasjön och dess vindskydd. När jag passerade här i Slutet av december 2019 var det mycket vatten i sjön och man fick klättra på stenar och svinga sig in i vindskyddet om man inte ville bli rejält […]

Läs mer
Fikastund vid Per Augusts källare

Utflykt till Per Augusts källare

Häromdagen tog jag en tur till Per Augusts källare. Dagen startar i Kättilsboda norr om Jämjö. Vi befinner oss på Blekingeleden etapp 11 som leder oss till dagens mål, ett dagsverkstorp i den Blekingska skogen.
Läs mer

Tulseboda brunn idag

Blekingeleden: Etapp 4 Halens Camping-Tulseboda brunn

Etapp 4 på Blekingeleden går mellan Halens Camping och Tulseboda brunn och är 20,5 kilometer. Det är fortsatt skogs- och grusvägsvandring tills du når Fritzatorpets rekreationsområde och nästa vindskydd Myllevik. Här brukar det vara mindre välbesökt. Ytterligare någon kilometer längre fram ligger ett vindskydd till! Ja Olofströms kommun har i vart fall inte snålat med […]

Läs mer
Så här ser tvätthallarnas grillplats ut i januari månad (mellan Östafors och Halens camping)

Blekingeleden: Etapp 3 Östafors-Halens Camping

Från Sibbarpsdalens dalgång och Östafors så fortsätter vandringen mot Halens Camping svagt uppför och man passerar fina gårdar och hemman. Lite blandskog och betesmarker och vi närmar oss Boafall. Boafalls backe var en gång Blekinges högsta punkt med sina cirka 180 meter, men det visade sig många år senare att ett ställe som ligger i norra delen av kommunen som heter Rävabacken var högre med 189 meter och därmed berövade Boafall titeln.

Läs mer

Den gamla bron som följer leden men som numera är utbytt

Blekingeleden: Etapp 2 Grundsjön-Östafors

Etapp 2 av Blekingeleden (Grundsjön-Östafors) bjuder på en fantastisk vandring genom Ryssbergets kuperade bokskog. Vill man ha ut max av detta ska man vandra maj-juni när det är som finast med ljusgröna löv. På ett ställe passerar man genom ”allmäningskog” ett litet reservat i reservatet om man kan uttrycka sig så. Här kunde byn förr ha sina boskap betandes sommartid och det var tillåtet att hämta ved. Öppen fin skog som jag verkligen gillade. På flera ställen kan man se och förstå att man är högt uppe på en ås för man har fin utsikt och kan se långt.

Läs mer