Runsten Sm 96, Brokaby, Lannaskede, Vetlanda

Runsten Sm 96 är den sten som hittills har berört mig mest. Jag och Tord kom strövande i skogen fram till stenen och det var nästan en magisk känsla när vi fick se den. Mitt i skogen. Längs en liten skogsväg. Med ljudet av en porlande bäck i bakgrunden. Och framför allt – inga skyltar som pekade ut platsen.

Runsten Sm 96, Brobyholm, Lannaskede, Vetlanda
Runsten Sm 96, Brobyholm, Lannaskede, Vetlanda

Sm 96 (som även kallas Brobyholms runsten) är 1,34 meter hög och i mina ögon väldigt vacker. Runstenen har inskrift på båda sidor, och dessutom en lång sådan. Inskriften på stenen lyder: ”Torsten reste denna sten efter Gunde, sin son. Torsten gjorde bron efter Gunnvar, sin broder, och efter Åsbod, sin hustru.”. Runstenen blev uppmålad 1985, och den var fortfarande i fint skick när jag var där 35 år senare.

Baksidan av runsten Sm 96
Baksidan av Sm 96

Detta var en plats där jag hade kunnat stanna länge, länge. Jag kunde nästan se för mig hur människor färdades längs vägen i skogen, över bäcken och förbi runstenen där alla kunde imponeras över Torstens goda gärning som lät bygga bron. Och som dessutom lät tillverka och reste en runsten.

Tord fotar runstenens baksida medan jag fotar framsidan
Tord fotar runstenens baksida medan jag fotar framsidan

Så här hittar du till runsten Sm 96

Det är inte så lätt att ge en vägbeskrivning fram till denna sten. Man kör längs mindre grusvägar och skogsvägar. Sista kilometern går man till fots. Det finns inga skyltar som visar vägen. Enklast är kanske att helt enkelt gå efter GPS-koordinater, N 6357372, E 489644. Du kan också hitta en bra karta hos Fornsök. Skriv in runstens eget RAÄ-nummer som är Lannaskede 27:1 så kommer det upp en karta.

Runsten Sm 96, Brobyholm, Lannaskede, Vetlanda
Runsten Sm 96, Brobyholm, Lannaskede, Vetlanda

Länkar

Länk till Fornsöks information om Sm 96 RAÄ Lannaskede 27:1
Länk till sida med fler runstenar jag har besökt

English EN German DE Spanish ES Swedish SV