Att vandra Kyrkstigen vid Hunneberg är som att kliva in mitt emellan två världar. Stigen slingrar sig fram, med stora mossklädda klippblock, Hunnebergs rasbranter och uråldriga träd på ena sidan och västgötaslätten på den andra sidan. Tidigt igår tog vi oss an denna gamla färdväg, och den bjöd på en storslagen upplevelse.
Naturen längs stigen
Kyrkstigen ligger i naturreservatet Nygårds park i Ekopark Halle- & Hunneberg, en plats som är känd för sin biologiska mångfald och storslagna skogslandskap. Längs stigen breder grönskan ut sig i alla nyanser, och ramslöksbladen spirar överallt. Om några veckor kommer hela området att dofta helt ljuvligt när ramslöken börjar blomma. På träden växer mängder av tickor, och marken är täckt av mossa som ger hela området en trolsk känsla.
Historia längs vägen
Den här stigen har använts i hundratals år och fungerade förr som en kyrkstig för boende i bygden. Längs vägen kan man se ruiner av gamla kalkugnar, rester från en tid då kalkbränning var en viktig näring i området. Tidigare stod det ungefär 50 kalkugnar här, men idag finns bara några få ruiner kvar.
Vi passade också på att utforska några av gruvgångarna i berget – mörka, mystiska och fyllda av historia. Jag hade varit där några gånger tidigare, men ville gärna besöka området igen för jag tycker att det är ganska maffigt att kunna gå in i berget och verkligen se hur det ser ut.
Tänk på att vara försiktig om du går in, eftersom det finns risk för ras. Det kan även vara halt under höst/vinter på grund av att det är fuktigt inne i gruvgångarna.. Ta gärna med en pannlampa om du inte är här en dag med lika fint ljus som vi hade igår.
Superfin vandring som passar de flesta
Kyrkstigen är ingen rundslinga, utan man får gå fram och tillbaka, om man inte kombinerar med andra stigar eller vägar. Krykstigen är ungefär 3 kilometer enkel väg. Vi startade och slutade vid Byklevsfallet och vände strax efter att ha passerat Floget. Det går också att starta från Floget om man vill gå i motsatt riktning. Vandringen är relativt lätt att gå och det är inga backar på själva leden.
Tanken var att vi skulle ha gått en runda som fortsatte uppe på berget (totalt 13 km), men Teddy blev skrämd av vildsvin efter Floget så vi fick vända och gå Kyrkstigen även på tillbakavägen.
Hitta hit
Hunneberg ligger i Västergötland, strax öster om Vänersborg. För att komma till Kyrkstigen kan man parkera vid Byklevsfallet eller vid Floget. Från Byklevsfallet följer man stigen som är skyltad genom skogen och in i naturreservatet. Det finns även många andra stigar och vandringsleder i Ekopark Halle- och Hunneberg, vilket gör det lätt att anpassa sin tur efter tid och intresse.
Avslutningsvis några länkar
Om du ännu inte har upptäckt Ekopark Halle & Hunneberg kan du läsa allt om ekoparken hos Sveaskog. Jag kan också tipsa om vattenfallet Brudslöjan (eller Skäktefallet – länken går till ett inlägg i min blogg) som man når med bil på cirka en kvart, eller den g(l)ömda staden (även det länk inom bloggen).

Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.