I morse besökte jag Vråhålans naturreservat på Mösseberg i Falköping för första gången – men det kommer definitivt inte bli den sista! Reservatet bjöd på en sagolik vandring genom kuperad skog, förbi branta stup och längs en porlande bäck.
Min och Teddys morgontur
Jag startade min runda vid Bergsjön tidigt i morse, och tillsammans med Teddy följde jag de slingrande stigarna genom både barrskog och lövskog. Vråhålans naturreservat är kuperat, men på vissa ställen finns det rep som hjälper en uppför (eller nerför) de brantare partierna. På vägen passerade vi små broar som korsade bäckarna som rinner ner mot sprickdalen. Tack vare att stigarna är tydligt markerade med orange färg är det enkelt att följa leden.
Stigen går på båda sidor av sprickdalen, och på ena sidan finns flera utsiktsplatser. Morgondimman låg dock tät denna gång, så sikten var begränsad – men det ger mig en bra anledning att komma tillbaka!
Mest fascinerad blev jag av vårens första färgsprakande inslag. På flera platser nere i dalen hittade jag blåsippor (Hepatica nobilis), utspridda i små grupper, och de knallröda scharlakansskålarna (Sarcoscypha austriaca), en svamp jag bara sett vid några få tillfällen tidigare.
Det är något speciellt med att hitta dessa små vårtecken i skogen – särskilt när man är på en helt ny plats där man inte har någon aning om att de kunde finnas.
Sägner och historia kring Vråhålan
Precis som många natursköna platser omges Vråhålan av sägner. Enligt lokal folktro ska platsen ha varit tillhåll för troll och andra väsen. Det är lätt att förstå varför eftersom de mossiga stenblocken, den djupa dalgången och de branta stupen skapar en trolsk atmosfär.
Namnet Vråhålan antyder också att platsen kan ha setts som en undanskymd, mystisk håla där något mer än bara naturens krafter verkade. Det sägs att folk förr i tiden undvek att röra sig här efter mörkrets inbrott – vem vet vilka väsen som kunde lura i skuggorna?
Ur en mer historisk synvinkel är området intressant även geologiskt. Mösseberg är en del av Platåbergens Geopark, och Vråhålan är en sprickdal, bildad av rörelser i jordskorpan under tusentals år. Längs stigen finns flera informationstavlor som berättar om områdets geologi.
Naturen i Vråhålan
Vråhålan är ett litet men varierat naturreservat där Markabäcken slingrar sig genom en djup dalgång. Skogen består till största delen av granskog och lövskog, där bland annat asp, björk och ek trivs (detta har jag läst mig till, för jag är lite dålig på att se vilka lövträd det är när de står utan löv).
Den fuktiga miljön vid bäcken skapar perfekta förhållanden för mossor, lavar och svampar. På våren blommar blåsippa (det såg jag ju redan idag), vitsippa och en annan av mina vårfavoriter – nämligen gullpudra.
Så hittar du till Vråhålan
Vråhålan ligger på norra Mösseberg, strax utanför Falköping. Enklast når du reservatet genom att parkera vid Bergsjön (precis som jag och Teddy gjorde) och följa stigen därifrån. Det blir då en runda på cirka 5 km, där vissa partier är branta och kuperade.
Du kan läsa mer om naturreservatet hos Länsstyrelsen och Falköpings kommun.
Observera: Det finns vildsvin i området, vilket syns på den uppbökade marken – vi såg dock bara äldre spår under vår vandring.
Till Vråhålan kommer jag definitivt tillbaka – dels för att se utsikten i klart väder men även för att uppleva dalens grönska längre fram i vår!

Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.