Att vandra Brunnhemsleden är en härlig upplevelse, och vid mitt första besök blev jag positivt överraskad av den varierade naturen. Men en sak missade jag den gången – Nycklafallet. Därför kände jag i helgen att det var dags att återvända, den här gången med siktet inställt på den mystiska platsen jag hört talas om.
En avstickare värd besväret
Brunnhemsleden är en 10 kilometer lång rundslinga som går genom skiftande landskap på Brunnhemsberget (ett av de 15 platåbergen i Platåbergens Geopark). Vid mitt första besök gick jag leden i sin helhet men missade avstickaren till Nycklafallet.
Den här gången valde jag att svänga av och följa stigen uppför berget. I det brantaste partiet fanns rep att hålla sig i – en liten utmaning, men det var helt klart värt ”besväret”.
Stigen uppe på berget var riktigt mysig, med berget brant sluttande precis intill vilket gav en lite vildare känsla. Dock hade jag även denna gång lite otur med vädret, och utsikten ner mot Hornborgasjön dolde sig i dimma. Men det är en väldigt vacker plats, som gjord för en fikapaus.
Nycklafallet är inte något vattenfall (även att det i alla fall den här tiden av året rinner en liten bäck där), utan ett klippmoras. Alltså en formation som uppstår när stora stenblock och klippfragment rasar ner från en bergvägg och samlas i en hög vid foten av berget.
Sägnerna om Nycklafallet
Varför heter det egentligen Nycklafallet? Här råder delade meningar, och det finns åtminstone två olika sägner om namnets ursprung.
Den ena berättar om en jägare som en dag såg en påskkärring flyga förbi på sin kvast. Han lyfte sitt gevär och sköt mot henne, varpå hon blev så rädd att hon tappade sina nycklar. De föll ner med sådan kraft att klippan rasade samman och skapade den formation vi ser idag.
Den andra sägnen handlar om jätten Finn, en sägenomspunnen figur som enligt folktron samlade sina skatter här i berget. För att de som bodde i trakten skulle kunna få del av skatterna när han var borta hängde han nyckeln till gömman i ett träd vid bergväggen.
Vilken version som är sann vet vi förstås inte, men visst gör det platsen ännu mer spännande?
Upptäckarglädje i vacker natur
För mig är det just sådana här platser som gör vandringar speciella – när naturupplevelsen kombineras med en känsla av historia och mystik. Brunnhemsleden bjuder på både vacker natur och spännande historier, och jag uppskattar den variation som finns längs stigen. Ena stunden går man genom tät granskog med mossiga stenar och harsyra under fötterna, för att i nästa stund passera ädellövskog och dramatiska rasbranter.
Oavsett om du lockas av sägnerna, den fina skogsstigen eller bara vill ha en lagom lång rundslinga att vandra – Brunnhemsleden har något att erbjuda. Och om du, liksom jag, missade Nycklafallet vid första besöket, kan jag varmt rekommendera att ta den lilla extra svängen upp på berget. Kanske får du till och med en skymt av Hornborgasjön, om du har tur med vädret!

Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.