Vi började den soliga vårdagen i naturreservatet Rånna Ryd i Skövde, där min väninna visade mig flera kända (och vackra) ställen. Därefter åkte vi en bit utanför stan till ett relativt nytt, och för mig okänt, naturreservat; Borgundaberget.

Uppe på platan på Borgundaberget är det lätt att gå
Uppe på platån på Borgundaberget är det lätt att gå

Två vandringsstigar på berget

Borgundaberget är ett litet platåberg omslutet av frodig grönska. Berget reser sig 285 meter över havet och erbjuder vandring längs två olika stigar. Den röda är 2,5 kilometer och den blå är 3,3, men det går att kombinera dem till en lite längre tur.

Min väninna på väg upp mot platån
Min väninna på väg upp mot platån

Bitvis följer de samma stigar, men den röda leden håller sig på den södra sidan av naturreservatet, medan den blå går runt hela platån. Vi valde att hålla vänster och sedan svänga av på den röda leden när vi kommit upp på platån. Därefter fortsatte vi på den blå slingan där den rödmarkerade stigen svänger ner mot parkeringen.

Lederna på Borgundaberget är väldigt tydligt markerade, så man behöver inte vara orolig att gå fel
Lederna på Borgundaberget är väldigt tydligt markerade, så man behöver inte vara orolig att gå fel

Lederna är tydligt markerade och dessutom finns fyra markerade rastplatser med bänkar där man kan njuta av den fantastiska utsikten.

Naturtyper längs vandringsstigarna

När vi började vår vandring följde vi stigen uppåt genom skog som vi upplevde som ”risig”, för att sedan fortsätta i artrik ängsmark. Man kan, precis som vi, uppleva skogen som lite risig eftersom den lämnas som den är, och därför innehåller mycket död ved. Vi konstaterade förvånat att körsbärsträden inte kommit i blom här ännu.

I södra änden av Borgundaberget är det ängsmark/hage
I södra änden av Borgundaberget är det ängsmark/hage

Efter den relativt branta klättringen nådde vi platån där vandringen blev enklare, utan höjdskillnader, längs smala, fina stigar. Leden slingrar sig därefter längs branterna, genom lövskogar där marken är täckt av grönska, genom mossiga barrskogar och förbi små våtmarker.

I naturreservatet finns gott om gamla (och döda) träd
I naturreservatet finns gott om gamla (och döda) träd

Vitsippor så långt ögat når

På Borgundaberget växer både kattfot, jungfrulin och backsippa, men just nu – just där vi gick – såg vi ingen av dem. Däremot såg vi vitsippor i sådan otrolig mängd att jag fortfarande ser blommorna svepa förbi när jag blundar.

Vitsippemattorna på Borgundaberget var bland de största jag sett
Vitsippemattorna på Borgundaberget var bland de största jag sett

Enligt mig var detta den ultimata rundslingan att gå nu i vitsippetider. Jag kan även tipsa om att liljekonvaljen kommer att blomma här i mängd om några veckor.

Liljekonvaljen kommer att blomma på Borgundaberget i riklig mängd
Liljekonvaljen kommer att blomma på Borgundaberget i riklig mängd

Platåbergen i Västergötland

Jag hade inte träffat min väninna på 11 månader, men tack vare hennes planering fick vi en sagolik dag på två av de 15 platåbergen i Västergötland; Borgundaberget och Billingen. Hos Platåbergens Geopark kan du läsa mer om dem.

Med sin unika lagerföljd av olika bergarter staplade på varandra berättar platåbergen om jordens historia under 150 miljoner års tid. Som en gammal bok med sina sidor bevarade kan vi ”läsa” berättelserna från en svunnen tid. Men det vi främst ser idag är den otroligt varierande naturen som geologin gett upphov till.

Platåbergens Geopark
Vitsippor längs stigen på Borgundaberget

Mer om Borgundaberget

Reservatet ligger längs väg 26 och väg 49, halvvägs mellan Skultorp och Stenstorp (i både Falköping och Skövde kommun). Drygt 150 meter söder om rondellen där väg 49 möter väg 26 svänger man vänster. Tyvärr finns ingen skylt vid vägen, så man får hålla koll på karta. Parkeringsplats finns precis nedanför berget, och båda vandringsstigarna utgår därifrån.

Hos Länsstyrelsen hittar du mer information om naturreservatet.

Fler blogginlägg från samma dag

Vi besökte även naturreservatet Rånna Ryd i Skövde (se blogginlägget här) denna dag.

Det här maskrosfältet ligger precis vid parkeringen till Borgundaberget
Det här maskrosfältet ligger precis vid parkeringen till Borgundaberget

Vill du få tips till din mejlbox?

ANMÄL DIG FÖR ATT FÅ ÅRSTIDSANPASSADE TIPS FÖR DIN VANDRING ELLER UTFLYKT! DESSUTOM ALLMÄN INSPIRATION FÖR DITT FRILUFTSLIV.

Jag spammar inte! Utskicken kommer
1-2 gånger per månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.