I helgen gjorde jag och min bästa vän, Linda Björk, nästan en repris av förra årets höjdartur i ”hennes” Blekinge. Ändå blev det en helt annan upplevelse den här gången, tack vare att vi la till ett helt dygn på Eriksberg Vilt mellan vandringarna.
Innehållsförteckning
Övernattning i vindskydd
Eftersom jag bor en bit ifrån Blekinge mötte Linda upp mig vid tåget i Älmhult redan på torsdagskvällen. Därifrån åkte vi tillsammans till Brotorpet naturreservat som ligger längs vägen mot Blekinge. I duggregnet installerade vi oss i vindskyddet och Linda gjorde upp en härlig brasa åt oss utanför.
Det blev en massa prat eftersom vi inte träffats sedan jul. Sedan sov vi gott hela natten – förutom några gånger då vi vaknade av en liten skogsmus som hittat våra öppna chipspåsar. Lite orutinerat av oss.
Fin morgon i kvarnmiljö
Som vanligt inledde Linda dagen med kaffe och sedan insöp vi atmosfären i den fina kvarnmiljön runt oss. Särskilt vacker var stenvalvsbron. Till vår stora glädje var regnet som bortblåst och vi fick en jättefin morgon.
När vi kände oss nöjda packade vi ihop och fortsatte färden ner mot Eriksbergs Vilt.
Safariparken – Eriksbergs Hotell & Safaripark
Redan förra året passade Linda och jag på att göra en spännande safaritur i Eriksbergs Hotell & Safaripark när vi vandrade i området.
Även nu kombinerade vi vår vandringshelg med en spännande safaritur hos Eriksbergs Hotell & Safaripark. Där krypkörde vi i över två timmar längs vindlande grusvägar genom kustlandskapet och fick se många vilda djur på det vidsträckta området.
Slingan man kör är ungefär en mil, och vi såg en massa hjortar, visenter, mufflonfår och vildsvin. Dessutom såg vi en en hel del fåglar, bland annat tranor, fiskgjuse, duvhök och häger. En annorlunda naturupplevelse helt enkelt.
Arken – del av hotellet som snart invigs
Vi passerade även den nya hotelldelen ”Arken” som invigdes bara några dagar före vårt besök. Jag har hört och läst en massa om de nya rummen, och jag tror de blir superfina. Bland annat ska alla rum hautsikt mot savannen, så man kommer att bo nära djuren. Dessutom ska vissa rum ha fönster i golvet så att man kan se djuren när de passerar under byggnaden.
Öppettider och priser, safariparken
Om man, precis som vi, upplever parken i egen bil är entréavgiften 265:-/vuxen och 180:- för barn mellan 4 och 16 år. Gratis för barn upp till 3. Nuvarande öppettider i parken är 12.00-16.00, men man får stanna kvar två timmar efter stängningsdags. Och det är också okej att köra mer än ett varv.
På området finns också hotell, restaurang, fika/grillplatser och en vacker utsiktsplats. Att göra denna tur ger en fin helhet av området.
Kulturstigen vid Kyrkestatorpet
Kyrkestatorpet ligger inne i parken längs safarislingan, cirka en kilometer från gårdsområdet med hotell och restauranger. Här finns en superfin liten kulturstig som bara är 400 meter, men den är värd att stanna till för.
Om inte annat för den vackra fägatans skull. Dessutom kan man passa på att kika in genom fönstren i det gamla torpet, eller använda det söta dasset. Detta är en av få platser där man får stanna till längs safarirundan.
Drömboendet SynVillan på Eriksberg
Efter turen checkade vi in på hotellet för en natt i SynVillan – ett spektakulärt naturboende som ligger mitt inne i safariparken. Även förra våren såg Linda och jag huset när vi åkte safarituren, och bestämde att här skulle vi bo någon gång.
Det var en speciell känsla att få passera Stop-skyltarna. De är till för att se till att de som hyr huset får en stund i lugn, ro och avskildhet. Förra året stod jag en bit bort och önskade att jag hade kunnat gå fram för att fota, och bara tittade drömskt mot villan.
Huset är så snyggt med sin exteriör i rostfri plåt, glas och vass, som tillsammans skapar en synvilla så huset knappt syns. Något annat jag gillar, förutom den vackra utsikten, är glasgolvet i vardagsrummet där man kan se djuren utfodras under huset.
Måltider och relax ”på gården” (alltså hotellet)
De goda måltiderna får man åka ner till ”gården” (läs ”hotellet”) och äta. Man kunde också boka skjuts mellan Synvillan och gården via Eriksberg Hotell & Safaripark.
För mig var det en fantastisk känsla att få övernatta i SynVillan – och extra roligt att göra det tillsammans med Linda, eftersom det var hon som tog med mig till Eriksberg första gången jag var här.
Verkligen unikt boende för speciella tillfällen
Ska du fira något särskilt, eller kanske helt enkelt bara uppskattar unika boenden kan jag verkligen rekommendera detta. SynVillan är definitivt ett boende utöver det vanliga – och det finns fina vandringsleder precis utanför grindarna.
Maten som var ren njutning
Linda åt middag på Eriksberg med sin särbo förra året och ville äta där igen. Och det var verkligen inget vi ångrade. Middagen njöt vi av på restaurang Havsörnen, där man både får lyxig viltmat och utsikt över savannen.
En förrätt med ångkokt torsk, kaviar och små krispiga kålrotsbitar i en god sås. Därefter huvudrätten som bestod av dovvilt med savoykål, sötpotatispuré, äppelpuré och ramslök (ja men du hör väl själv hur gott det var?). Det hela toppades med en dessert på maräng, karamell, getost och en svartvinbärsås.
Hotellfrukost i restaurang Visenten på ”gården”
Frukosten fick vi i restaurang Visenten som även den ligger på gården, inte vid Synvillan. Jag älskar verkligen byggnaderna här, liksom maten förstås. En favorit på frukostbordet var Janssons Frestelse i gjutjärnsformar i portionsstorlek , men även möjligheten att få ägg och pannkakor stekta efter sina egna önskemål var något vi uppskattade. Restaurangen är inredd i en blandning av rustik och modern stil.
Morgonpromenad runt sjön
Precis utanför hotellet finns en naturlekplats, en stor grillplats (hit kan man köpa grillbiljett, men på grund av svinpesten får man inte ha med egen mat just nu) och en naturstig. Den bestämde vi oss för att gå efter frukosten.
Naturstigen är bara en kilometer och går i vacker lövskog runt sjön, där det var full aktivitet bland alla fåglar. Längs stigen finns också frågor om djuren och fåglarna man kan se inne på Eriksberg.
Man kommer också förbi ett utsiktstorn som ligger strax intill gården. Därifrån har man fin utsikt både mot Eriksbergs byggnader, och över den vackra naturen. Fast jag är höjdrädd lyckades jag ta mig upp i tornet.
Sist men inte minst – relaxen
Vid hotellet hade vi också tillgång till relaxavdelningen som vi passade på att njuta av ordentligt innan vi skulle checka ut och ge oss ut på helgens sista vandringstur. Som bjöd på en betydligt enklare övernattningsplats än denna (se blogginlägg om när vi övernattar i ett skyttevärn).
Det var riktigt härligt att sitta i den varma poolen och se ut över ”savannen” och de omkringliggande lövskogsklädda kullarna. Därifrån såg vi också den nyinvigda hotelldelen Arken där alla rum har savann-utsikt.
Några användbara länkar
Eriksbergs Vilt & Nature reserve – deras egen webbsida som ligger i naturreservatet Eriksbergs stränder – info från Länsstyrelsen. Hos hotellkedjan Countryside hotels finns fler mysiga hotell som ligger lite ”avsides”.
Slutligen – turer i närområdet från 2023
Det var bland annat turerna här nedanför (från förra våren) som fick oss att komma tillbaka i år.
Kohageleden, Eriksbergs stränders naturreservat
Första dagen i Eriksberg 2023 gick vi Kohageleden, vars parkering ligger precis intill entrén till Eriksbergs Vilt & Nature Reserve. Vandringsleden, som är 4,3 kilometer (åt varje håll), går mellan vilthägnet och havet.
Vi gick längst ut och där åt vi middag, njöt och tältade innan vi gick tillbaka. Det är alltså inte någon rundslinga, utan man går samma väg tillbaka.
Leden går längs kusten genom ekskog, bokskog och med mycket en på klipporna. På vissa ställen fin utsikt över vattnet. Leden har orange markeringar på stolpar och träd.
Allböleleden, Eriksbergs stränders naturreservat
Våren 2023 gick vi även Allböleleden i samma naturreservat, men därifrån visar jag bara bilder. Anledningen är att vi gick leden även den här helgen (våren 2024). Här kan du läsa om dagen efter vistelsen på Eriksbergs Hotell – då vi övernattade i ett skyttevärn längs leden.
Järnavik naturreservat
Ett av de naturreservat vi besökte i april 2023 var Järnavik som består av ett typiskt kustområde i mellersta Blekinge. Det är starkt kuperat, med kala klippor, hällmarker, ädellövskog och betespräglade öppna partier. En helt underbar blandning med andra ord!
I Järnavik finns flera vandringsleder, och vi valde Kamrastigen som är en rundslinga på 2,8 kilometer. Under turen passade vi på att äta vår frukost till vidunderligt vacker utsikt. Trots att man går lite upp och ner på små berg är det en relativt lättgådd led, som bitvis går på smal grusväg, men till största delen längs stig.
För mig som älskar blommor var det underbart att möta våren här. Hav av styvmorsvioler, nunneört, och givetvis blåsippor, vitsippor och svalört. Skogsbingel såg vi också i området.
Om du är i närheten av Bräkne-Hoby och har en timme eller två att avsätta så är detta definitivt en härlig plats att få nya intryck och en massa energi ifrån.
Namn: Therese Freid
Landskap: Småland, Ångermanland, Bohuslän
Dagsturer/utflykter, ibland med övernattningar (året om)
Bloggare, naturälskare och blomnörd som bor i en liten lägenhet på vackra Tjörn. Tonåringen pluggar i Småland. Mestadels vandrar jag i närområdet, men när jag är på resande fot passar jag alltid på att utforska mitt tillfälliga hemomkring. Vandringsleder, utflyktsmål och friluftsliv är saker som jag delar av mig kring här i bloggen.